Podając smażone potrawy na moim stole zawsze gości jakaś zielona i zdrowa sałatka. W końcu w menu nie może zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną sałatkę z kiełkami. Szybko, zdrowo i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 1/2 główki sałaty 1 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki kiełków rzodkiewki zielony ogórek (około 5 cm) szczypta suszonej bazylii sól i pieprz do smaku(...)przygotowaną sałatkę odstawiamy na kilka minut w celu przegryzienia smaków. W tym czasie przygotowujemy obiad. Taka sałatka sprawdza się najlepiej jako dodatek do frytek, kotletów mielonych lub innych smażonych dań. Choć smakuje równie dobrze samodzielnie np. na lekką kolację. Smacznego
Słodkie okruszkirobocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto chlebowe poddajemy procesowi wyrastania dwa razy . Po pierwszym zagnieceniu uformowałam je w kulę, włożyłam do misy i dałam mu wyrastać godzinę przy ciepłym kaloryferze, było przykryte folią spożywczą. Wyjmujemy je z misy na oprószony mąką blat i formujemy – tym razem zrobiłam owalny bochenek, wykorzystując owalny koszyk na pieczywo(...)drugie wyrastanie do piekarnika, który utrzymywał ciepło w okolicach 40-50⁰C. Chleb został tam przez lekko ponad godzinę. Chleb przekładamy delikatnie nad blachę do pieczenia. Zrobiłam to za szybko i możecie zauważyć na zdjęciu przed pieczeniem że się skurczybyk rozjechał. Posmarowałam go syropem klonowym wymieszanym z wodą, ponacinałam skalpelem gdzie chciałam, żeby sam nie popękał, posypałam ziarnami dyni
Karo in the Kitchengotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż musi się(...)cebulę, śmietanę i starty ser, wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia i rozpuszczenia sera, podajemy od razu. Możecie posypać świeżo posiekaną pietruszką i wiórami startego sera. Ta porcja to danie główne dla 6-8 osób. Możecie spokojnie zmniejszyć proporcje składników o połowę, pamiętajcie tylko o zapasie bulionu. SKŁADNIKI 8 szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy
Karo in the KitchenKolejna moja tarta to przepis inspirowany kuchnią bliską mojemu sercu "Smakami Szwajcarii". Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i szybka- sprawia, że przepis sprawdzi się w każdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony(...)dodać wraz z jabłkami do pora. Smażyć ok. minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta możemy wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu naszej tarty. Danie zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytschłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania(...)wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 5-10 min. do zamrażarki, będzie się
Grunt to przepis!aluminium, jest ciężka wagowo. Dno patelni posiada charakterystyczne rowki, które umożliwiają ściekanie wytopionego tłuszczu, dzięki czemu potrawy są zdrowsze i mniej kaloryczne. Te same rowki nadają potrawie wygląd dania z grilla. Tylko nie popełnijcie mojego błędu. Byłam tak zaaferowana tym, że do patelni nic nie przywiera, że od razu uniosłam ją nad palnik i sprawdzałam czy hamburgery(...)posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie walory smakowe mają przygotowane potrawy? Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu temperatury, potrawy grillują się szybko. Chudy indyczy hamburger po usmażeniu w środku był niesamowicie soczysty i smaczny. Tak jak karkówkowe kotlety na palec. Podobnie zachowywały się brzoskwinie, choć tu przedłużyłam
Mia Cucina Sofietadwóch blaszkach. Pierwszą przeznaczoną do pieczenia zostawiamy i bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem – boki i wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 25 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej) wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą(...)prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą
mojewypiekiinietylkoczęścią barową i restauracyjną. Wnętrze restauracji było bardzo widne. Ogromne okna przyozdobione napisami jak z włoskiej kafejki wpuszczały dużo światła. Przy wejściu ustawiono stoliki barowe dla pragnących szybko coś przegryźć. W głębi lokalu znajdziemy duże drewniane stoły z prostymi czarnymi krzesłami. Usiedliśmy przy stoliku przy oknie (żebym miała dużo światła do zdjęć :)). Obok posilała się rodzina mówiąca(...)wegan (penne al pomodoro, spaghetti alio olio, bruschetta al pomodoro), choć nie mają oni tu dużego wyboru. Zaczęłam od bruschetty al pomodoro (10 zł) , klasycznej włoskiej przystawki, dania niby prostego, ale smacznego tylko jeśli zostaną użyte najlepsze składniki. Bruschetta była przepyszna. Opieczony chleb mocno nasączono oliwą. Kucharz nie szczędził też czosnku, którego aromat był wyraźnie wyczuwalny. Dobrze wiecie
Chilli Czosnek i Oliwatakże zbocza wulkanu Etna. Dwa regiony, które dzieli tak wiele, że mogłyby równie dobrze znajdować się w różnych krajach. Okolice Palermo to typowe południe Europy. Z winogronami dojrzewającymi tak szybko, że są zbierane już pod koniec sierpnia. Pod palącym słońcem owoce dojrzewają tak silnie, że wina często są odbierane jako zbyt alkoholowe, bądź po prostu nudne. Na szczęście(...)Świetnie się połączyło z grzankami z tapenadą. Jako ostatniego białego spróbowaliśmy CHAMANIT. Jest to mieszanka lokalnego Grillo z Chardonnay. Zaskoczyła dość silna budowa wina. W nosie obok nut kwiatowych da się znaleźć aromaty dojrzałych owoców z wybijającą się brzoskwinią. Doskonały partner dla serów dojrzewających. Potem przyszła kolej na wina czerwone. Jako pierwsze zostało zaserwowana najbardziej typowa dla Sycylii odmiana
królestwo garówPrzepis na ten pyszny i szybki deserek znalazłam już bardzo dawno temu na jednym z moich ulubionych blogów . Deser jest pyszny, żałuję że wcześniej nie zdecydowałam się go przygotować. Semifredo to przepyszne lody kawowe w sam raz na upalne dni. Składniki: 180g słodzonego mleka skondensowanego; 50g kawy rozpuszczalnej(instant); 250g śmietanki 30%; Wykonanie: W misce wymieszać kawę z mlekiem(...)talerzyk deserowy i udekorować, np. posypując słodkim kakao. Moje uwagi: 1. Kawy rozpuszczalnej dodałam mniej niż podane jest w przepisie. Wydawało mi się, że 50g to za dużo, więc dałam tylko 25g i ta ilość była wystarczająca. Nie wiem, może moja kawa była ta z tych "mocniejszych" i lepszej jakości ( Nescafe Taster's Choice - czerwona). 2. Kawę przed dodaniem
In my kitchenDanie dla sportowców czy miłośników zdrowej kuchni! Dzisiaj zapraszam na pyszne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej, podane z grubym plastrem awokado, ogórkiem zielonym, łososiem i jajkiem poszetowym. Wszystko podane z nowalijkami świeżym szpinakiem, rukolą, dymką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki. Wszystko skropione oliwą z oliwek z dodatkiem chili. Pyszne! Zapraszam! Wytrawne placuszki gryczane: - 4 czubate łyżki(...)dokładnie za pomocą trzepaczki. Smażcie na minimalnej ilości tłuszczu, na patelni teflonowej. Pamiętajcie żeby dobrze rozgrzać ;-) Jajko poszetowe "jajko w koszulce" Jajko poszetowe robimy w następujący sposób, na wrzątek szybkim i sprytnym ruchem wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki! ;-) Ponadto będziemy potrzebować - świeże liście szpinaku
SMYKWKUCHNIWitajcie :) na pewno przejadły już Wam się świąteczne dania :) i zjedli byście coś innego :) ja dzisiaj przygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :) Zapraszam :) Składniki :Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewkiKawałek pora1/2 słoiczka suszonych pomidorków(...)marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy
Sama słodycz i szczypta chiliKotlety z piersi z kurczaka są dość popularne w naszym kraju. Rzadko w którym domu nie jada się ich. Jest to prosta i dość szybka potrawa. I tutaj pojawia się pytanie: czy każdy panierowany filet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem(...)takiego kotleta to przygotowany z piersi z kawałkiem skrzydełka. Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może
Codzienna kuchnia niecodziennagruszką, masłem orzechowym i miodem Nie wiem jak u was, ale u mnie słońce grzeje cudownie, a zapach... no cóż, tak pachnie tylko wiosna. Uwielbiam go, nie da się go z niczym porównać, jest po prostu wyjątkowy. Jak spędzacie dzisiejszy dzień? Mi osobiście nie opłacało się jechać do szkoły, bo dłużej bym tam jechała niż była, więc(...)przypraw, herbat, kasz i niespotykanych kaw, bo czy spotkaliście się kiedyś z kawą o smaku kokosowym, albo tiramisu? Kontakt z Panem Markiem był niezwykle przyjemny i szybki, paczka doszła sprawnie i bez problemu. Każdy produkt był z osobna opakowany w zamykaną torebkę. A co znalazłam w swojej paczce? - chipsy kokosowe - kaszę bulgur pszenną
More food, love and dreamsUformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej miski, odstaw po przykryciem na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.Podziel ciasto na osiem równych części i daj im odpocząć pod przykryciem około 10 minut.Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać długi pask o szerokości równej szerokości foremki. Zroluj pasek wzdłuż dłuższego boku(...)bardzo ładnie urośnie, bo ma ciepło i wilgotno.Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona.Po upieczeniu
Grahamka, weka i kajzerkapokoju i ściągnąć :) Z wszystkich komentarzy wybrałam osiem. A z nich pięć. Do tych powędrują słodkie zestawy od Wedla , dla pozostałych trzech osób ufunduję nagrody niespodzianki, bi nie dało się inaczej :) aczp 27/5/15 Było nas pięcioro, mały odstęp wiekowy, jakieś 30 lat temu, kiedy świat nie znał Cartoon Network i innych wymysłów dzisiejszych czasów, a jedyna bajka trwała 10 minut(...)potrafił odpowiedzieć... Hmm, sprawdź, jak nie wiesz, bąknęłam... Ano sprawdził, chociaż do dzisiaj nie wiemy skąd wziął zapałki. Chcecie wiedzieć, jak się pali włos anielski? BARDZO SZYBKO!!! Na tyle szybko, że jak płomień poszedł w górę choinki, zdążyłam krzyknąć, choinka się pali, rodzice wpadli do pokoju, a brak gasił pożar dłońmi, klaskając w płomienie... Ogólny popłoch i krzyk... Na szczęście
bistro mama