sądzicie? English version: (makes about 11 Reese's) DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S przepis autorski // 11 czekoladek ~100g czekolady - 50g mlecznej i 50g gorzkiej (następnym razem dałabym jednak więcej gorzkiej) ~60g masła orzechowego (+ew. szczypta soli, jeśli macie niesolone masło) Połowę czekolady rozpuścić. Przygotować silikonowe foremki na muffiny. Do każdej foremki nakładać po ok. 1/2 łyżeczki czekolady, po czym rozsmarować(...)łyżeczki czekolady i pędzelkiem rozsmarować po wierzchu. Wstawić foremki do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :) Możecie przechowywać je w temperaturze pokojowej, jednak wtedy są miękkie i czekolada szybko brudzi palce. Ja przechowywałam je w lodówce i szczerze mówiąc to takie schłodzone nawet bardziej mi smakowały
chili & sugarprzeglądarką zapewne musi być Internet Explorer, w którym połowa procesów się zawiesiła, a druga połowa działa nie tak jak powinna. Tego zrozumieć i ogarnąć umysłem się nie da. Ważne, że działa i nie trzeba rozumieć dlaczego. Zawsze do celu dotrzeć się uda. Czasami idzie to jak po grudzie, czasami naokoło (coś trochę jak z Warszawy do Poznania przez Częstochowę(...)cukru i ziarna z połowy laski wanilii. Mieszamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i łączymy siekając nożem. Dodajemy 1 szklankę cukru, żółtka, śmietanę i resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę
Marder&Marder Manufactureprzykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania uda mogą być mrożone - mrożenie nie szkodzi gęsinie. 2. Najlepsza gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest(...)solą, pieprzem, połową majeranku i jałowcem (można również użyć tłuczka). Przyprawami natrzeć mięso, przykryć folią i odstawić na min. 2 godziny. Kapustę odcisnąć (jeżeli jest bardzo kwaśna najpierw szybko przepłukać zimną wodą), pokroić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Nogi gęsie położyć na zimnej suchej patelni, podsmażyć z obu stron na rumiano (wytopi się tłuszcz). 2 łyżki gęsiego tłuszczu przelać
Pełny talerznaszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza. Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :) Zacznijmy od niemieckich kluseczek S paetzle. Spaetzle to typowe danie kuchni szwabskiej (ze Szwabii, czyli południowo-zachodnich Niemiec) Przepyszne tradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem(...)trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć
vegetaniedodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką(...)ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku
Stare GaryDziś chcę Wam zaprezentować hit tego roku - bardzo zdrowe warzywo kalerosse TM , które jest już dostępne w sklepach. Marka Fit&Easy wprowadziła na polski rynek
Kuchcik gotujełyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam 350 g) Skórka piwna (kruszonka ): około 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 100ml/60g mąki żytniej razowej (użyłam orkiszowej) 1/4 łyżeczki soli około 25ml/15g mąki żytniej razowej(...)przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić
Weekendy w domu i ogrodzieTofucznica, czyli jajecznica bez jajek Tofucznica ostatnimi czasy jest moim numerem jeden, jeśli chodzi o śniadania. Prosta i szybka do zrobienia, a przy tym pyszna. Nie musimy mieć wielu produktów, żeby ją zrobić, a dostarczamy dla naszego organizmu duże ilości białka oraz wapnia, o które wszyscy tak się boją. Bardzo ważne jest wybranie dobrego tofu. Dla mnie najlepsze połączenie(...)uwagi. Nie zamykaj się na to co już znasz tylko sięgaj właśnie po takie produkty jak czarna sól i tofu, które w Polsce są coraz łatwiej dostępne, a ilość dań, które można z nimi wykonać jest naprawdę duża. Swego czasu bardzo często dodawałem, np. czarną sól, do większości past kanapkowych. To tylko kilka złotych za inwestycję w nowe doznania
Blendmangruszką w kokosowo-otrębowej posypce Zapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy Lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta(...)cynamonowym sosie z soczystym jabłuszkiem Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku
Słodkie okruszkiłyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera (użyłam wiaderkowego z biedronki) 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 1 serek waniliowy (np. Danio) 2 garści rodzynek (wcześniej namoczonych) 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy(...)waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy czekoladę i rodzynki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała. Wówczas ogrzewamy ją spowrotem do płynnej konsystencji i wlewamy do masy serowej. Całość szybko i dokładnie ze sobą mieszamy. Masę od razu wykładamy na ciasto gdyż szybko tężeje. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy 3 galaretki według przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy
My simple kitchenTęsknię już do lata. Chcę słońca i ciepła. Mam dość tej pogody, która jest ciągnącą się w nieskończoność jesienią. Meczą mnie wiatry, pochmurne niebo
Codzienna kuchnia niecodziennaktórego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki(...)miseczce wymieszać śmietankę z jajkiem i wmieszać połowę startego sera. Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym winem. Wlać śmietankę z jajkiem, dodać połowę boczku - zdecydowanie i szybko całość wymieszać wyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą boczku i sera. Oprószyć czarnym pieprzem i natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierniczki zniknęły w szybkim tempie, tuż przed samymi świętami.Ciastka zostały upieczone w szybkim tempie, awaryjne ale bardzo dobre.Chcąc zmniejszyć kaloryczność nie maczamy ich w cukrze.Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych. Uśmiechajcie(...)szkl. mleka2 kopiate łyżeczki amoniakuCukier do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę. Posiekać z margaryną. Wymieszać z cukrem, wymieszać z jajami, cukrem, ziarenkami wanilii. Tyle mleka aby dało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić w chłopnym miejscu na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. kilka mm. Wykrawać, maczać w białku oraz cukrze. Piec na wyłożonej papierem
CzarnawisienkaMichela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd.Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować.Sernik(...)amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ciasto cienko rozwałkować, wykroić okrąg na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji bożonarodzeniowych i nie omieszkam podzielić się w Wami informacjami na blogu, ale uznałam, że skoro Święta już za 2 dni, dam pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie(...)sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek. Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu po upieczeniu powstaje żółta, błyszcząca glazura. Sablé bardzo szybko się piecze, więc zachęcam Was, abyście upiekli je nie tylko w Święta, bo przecież nie tylko wtedy powinniśmy siebie rozpieszczać :) Takie kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty.P.s. Która stylizacja
Chilli Czosnek i Oliwabył dla odmiany mega-tortem z prawdziwego zdarzenia, z przepisu Olgi Smile, konkretnie tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo, więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt(...)wymieszać. Do tego dodać: - 1 szklankę mleka roślinnego (moim zdaniem ryżowe lepsze, niż sojowe), z rozpuszczoną w nim: - 1 łyżeczką sody oczyszczonej oraz - 2 łyżkami soku z cytryny. Całość szybko wymieszać, wlać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach (bo oczywiście cały proces należy zacząć od nagrzania piekarnika :)). W ten sam sposób można zrobić biszkopt brązowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdzieci. O ich zdrowie, o relacje w szkole, o naukę, o ich dobre samopoczucie , o przyszłość. Ja również należę do mam, które analizują dzień, aby móc dostatecznie szybko przyjść z pomocą i ramieniem , które podeprze oraz chusteczką , która otrze łzy. I myślę, ż e nie ma w tym nic złego dopóki moja troska nie staje się lękiem. Bo między(...)dobrego działania, pozwoli zastanowić się nad dobrymi rozwiązaniami. O zawsze tak było, a naszych odległych prz odków nie raz obronił przed niebezpieczeństwem. Bo l ęk może działać mobilizująco , dać nam kopa do działania np. po to by ruszyć się z fotela, zacząć działać, rozwijać i doskonalić w trosce o swoją przyszłość lub w obliczu utraty pracy. To dzięki niemu odwiedzamy
WYSPA SZCZĘSLIWAZiarenkowo – sypnąć na oko, ale i od serca Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto, mnie pomógł robot i mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem . Czekoladę i orzechy posiekać(...)podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą. Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać mu zastygnąć dobrze. Jako, że ja nie mogłam wytrzymać, odkroiłam sobie brzeg- pierwszy pasek, by zobaczyć rzecz jasna, jak smakuje , jak się prezentuje, jak wygląda... Faktycznie, smak jest nieziemski. Jak zdążę
Z Kuchni Do KuchniPlacki ziemniaczane, chyba jedno z tych da ń , które każdy z nas bardzo lubi. Ja osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula 1-2 łyżki mąki sol pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy(...)porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane
Kulinarnie z Polką na Kresach