Upały już się kończą, ale to nie powód, żeby rezygnować z lekkich deserów na zimno. Moja rodzina uwielbia serniki pod każdą postacią, ale i to danie postanowiłam uczynić nieco lżejszym. Naturalny jogurt, owoce - pyszne smaki, pyszne kolory. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie drylujemy i lekko miksujemy. Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty. Z agrestu wyciskamy miąższ, który łączymy z jogurtem i galaretką agrestową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Także szybko mieszamy, żeby
Życie zamknięte w smakuzaczyna się właśnie skład ostatnio mojej ulubionej sałatki. Na samą myśl o niej szybciej pracują moje ślinianki! Dla mnie to niebo! Prosta, szybka i taka pyszna! Zróbcie koniecznie! Składniki: 1/2 szklanki razowego kuskus, 1 bakłażan, kilkanaście pomidorków koktajlowych, 1/3 puszki ciecierzycy, feta, czerwona cebula, natka pietruszki, listki mięty, oliwa, cytryna, sól, pieprz, zatar Kuskus wsypać do miski(...)posiekaną z grubsza natkę i mięte, przyprawiamy solą, pieprzem i zatarem. Dodajemy ciecierzycę i całość skrapiamy oliwą. Mieszamy i podajemy. Idealnie smakuje sama, ale też świetnie smakuje do dań z grilla. Smacznego
Plate of Joysię w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę warto :)!Ciasteczka maślane TuilesSkładniki:50 g masła niesolonego, miękkiego50 g cukru pudru1 jajko,50 g mąki pszennejolej rzepakowypłatki migdałowe (opcjonalnie)1. Utrzeć masło z cukrem. Dodać(...)minut. Pieczemy aż brzegi lekko się zezłocą. 3. Ciepłe zdejmujemy z blachy i szybciutko układamy na wałku lub butelce, aby nabrały kształtu, jest na to tylko chwila, bo szybko robią się twarde.Smacznego źródło: Step-by-step BakingPost Ciasteczka maślane Tuiles pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plplaskaty blasze”. Dalej autor podaje metodę wyrobu fefernusków: „Na wysmarowany tłuszczam i posztrojowany mónko ułożyć paski ciasta, pocióńć na wirfle i wstawić blacha do fest nahajcowanego psieca. Po wyjańciu dać sia jamu łostudzić, polać farinó rozmóncóno wew kapce wody zes białtkam”.Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego „pfeffernusskuchen”, gdzie „pfeffer” znaczy pieprz, pierny, a „nuss” – orzech, czyli twardy. A więc(...)Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można bardzo łatwo regulować
Grahamka, weka i kajzerkaświetnie się bawiliśmy i co najważniejsze - byliśmy razem. Zleciał niestety szybko i dziś trzeba było wracać na uczelnie. Postanowiliśmy, że częściej musimy organizować sobie takie spontaniczne i szybkie wycieczki, bo naprawdę warto. Nie tylko ze względu na odwiedzenie nowych miejsc, ale również po to, by związek nie był nudny. Dzisiaj powrót do szkolnej rzeczywistości. Dzień zapowiadał się przyjemnie, wjeżdżam samochodem(...)można posłużyć się wieloma warzywami. Aczkolwiek te, z batatów, zasmakowały mi ogromnie. Z przepisu wychodzi ich tyle, że najedzą się nimi trzy osoby, jeżeli będą one dodatkiem do dania, a nie głównym daniem. Składniki na jedną blachę: - 2 duże bataty - oliwa z oliwek lub inny tłuszcz (mniej więcej 2-3 łyżki, może być smakowa) - ulubione przyprawy
Be Fit Be Strongwieczory w kobiecym gronie najlepsze są słodkie i szybkie smakołyki, które dopełnia obecność piwa o słodowo-słodkawym charakterze z karmelowo-orzechowymi nutami. Takie połączenia, wraz z ciekawymi i dowcipnymi opowieściami zawsze sprawdzają się idealnie. Dlatego zapraszam Was na czekoladowo-karmelowe chwile (babeczki) z orzechami, które są wprost idealne do zimnego piwa Brown Ale. Spróbujcie. Składniki: (na 14-16 babeczek) Składniki(...)rondelka i rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy oraz kakao (jeśli lubicie bardziej słodkie smaki możecie dać łyżkę słodkiego kakao i resztę ciemnego do wypieków). Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Do przestudzonej margaryny dodajemy jajka, mleko i 2 łyżki skondensowanego karmelowego mleka słodzonego, wszystko mieszamy łyżką
Słodkie okruszkiZupki chińskie .... Zupa błyskawiczna , potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą
Taste TherapySmaczne, proste i stosunkowo szybkie "ciasto na niedzielę". :) Nie sprawia większych kłopotów. Pasują tutaj chyba wszystkie owoce (świeże sezonowe i mrożone). Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji. Kruche ciasto z owocami i pianką budyniowąPRZEPIS/tortownica: śr. 23 cm/Temperatura pieczenia: 190ºCCzas pieczenia: 35-45 min. (bez czasu na podpieczenie spodu)Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki(...)użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Pianka budyniowa 3 białka 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego) 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych
coolinarnastrefa.blogspot.comteż upiorne drinki czy zupy wyglądające jak przyrządzone z tradycyjnej receptury: dodaj oko jeża, dwa mysie ogony, garść sierści czarnego kota... Ogromną frajdę sprawia mi przygotowywanie takich straszliwych dań, i kiedy tylko przeczytałam, że w Halloween będziemy straszyć razem, od razu wiedziałam, co przygotuję. Gdy na blogu Kromka zobaczyłam krwawe muffiny z karmelowym szkłem stwierdziłam, że będą(...)zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może się skrystalizować... Trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczarki w majonezie na ciepło...Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.Kawałki zeszklonej cebuli.Wszystko oblepione majonezem.Mocno przyprawione pieprzem.Pyszny i szybki dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki:250 g pieczarek;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżka majonezu;1 łyżeczka zimnej wody;1/2 łyżeczki białego cukru;Sól;Pieprz czarny;Pieprz ziołowy.Sposób przygotowania:Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać(...)bieżącą wodą.Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka.Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajako kuskus. Z czasem zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji).Najfajniejsze chyba w nim jest to, że bardzo szybko się go przygotowuje. Zalewa się wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy.Chlebek powstał, ponieważ „zainspirowałem sie kaszą". Aby kolorystycznie kuskus całkowicie nie zniknął w miękiszu, chleb jest pszenno-żytni, zatem(...)słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury pokojowej.Przygotuj kuskus. Nasyp go do miseczki, zalej wrzącą wodą, nalewając niecały 1 cm ponad powierzchnię
Grahamka, weka i kajzerkaUwielbiam dania z grilla. Lubię kanapki /sandwiche, za goframi nie przepadam, ale moi domownicy i owszem. Kiedy ostatnio w ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, bez zastanowienia wybrałam Unold Multi 3 w 1 . Schab grillowany z pietruszką przygotowałam za pomocą tego właśnie urządzenia w iście ekspresowym tempie. Schab(...)sposób przygotowany zawiera małą ilość kalorii, do przygotowania nie wymaga dodatkowego tłuszczu, doskonale to grillowane danie nadaje się dla tych co są na diecie. Polecam też grillowany schab z mozzarellą lub schab z grilla Wystarczy plastry schabu doprawić solą, pieprzem, oraz posypać świeżą natką pietruszki. Rozgrzewamy urządzenie, a gdy zgaśnie zielona lampka układamy na tackach plastry schabu, na tace
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś wpis o szefie kuchni, który jest moim autorytetem w kwestiach kulinarnych i o człowieku, którego temperament i ekspresja sprawia, że jedni go kochają, a drudzy
Cooking MonsterSezon na szparagi rozpoczęty! I uważam to, za powód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw ale również jako danie główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów(...)Szparag fioletowy wyrastają niewiele ponad ziemię. Ze wszystkich odmian zawierają najwięcej cukru i bardzo mało błonnika. Niestety ich uprawa jest bardzo trudna. Poprzez fakt, że rosną nad ziemią dosyć szybko zmieniają swoją barwę na zieloną. Trudność w uprawie tej odmiany ma wpływ na cenę. To najdroższa ze wszystkich odmian. W moje ręce trafiły szparagi białe. Od razu wymyśliłem w jaki
Jacob TastesBigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule(...)rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie. Smacznego Wam życzę
Wanilia i Kardamonteż. W końcu wyjrzało u mnie słońce a temperatura także podskoczyła na miarę tych czerwcowych. Aż ma się ochotę na piwko;) A do piwka polecam te super proste i szybkie paluchy serowe:) Do tego keczup lub ulubiony sos i let's the weekend beginn ;D Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego(...)roku właśnie na Podlasiu. To ser o uniwersalnym zastosowaniu. Jego łagodność doda wyjątkowego smaku przygotowywanym kanapkom, koreczkom i innym przekąskom. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się również do dań na ciepło. Jakiś czas temu z radością poinformowałam Was, że nawiązałam współpracę z MSM Mońki, od której otrzymałam pyszne sery do testowania (więcej informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam
My simple kitchendziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe(...)cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka
Weekendy w domu i ogrodzie