szybkie dania - 5000 przepisów (strona:243/334)

Lodziarnie w Poznaniu: Kolorowa – lody naturalny, wyrób własny 195

daleka widać kolejkę ludzi spragnionych lodowych rozkoszy. Ponadto neon Lodziarni jest również dobrze widoczny, zwłaszcza nocą J Kolejka nie powinna nas odstraszyć. Klientów obsługuje kilka osób, a ogonek szybko się zmniejsza. Podczas naszej ostatniej wizyty nie czekałyśmy dłużej niż 10 minut, a jak widać na zdjęciu kolejka była spora. Smaki do wyboru? Bardzo oryginalne i zdecydowanie zachęcające do konsumpcji: Kinder(...)więc jeśli mamy ochotę możemy przysiąść i zjeść ze spokojem. Lodziarnia kolorowa jest zdecydowanie godna polecania! Zachęcamy do odwiedzin. Minusy: Brak informacji na stronie lodziarni, o tym jakie smaki danego dnia będą dostępne. Smak: Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Wafelek z odrobiną lodów również przypadł go gustu :)   Smak: Kinder bueno Post nie powstał przy współpracy z lokalem

Kolizje Smaków
89.Szybko, prosto i pod chmurką: czyli clafoutis z pomidorkami koktajlowymi, peperoni czereśniową, czarnymi oliwkami i nie ty 236

Witamy Was pięknie i ciepło! Pogoda za oknem sprzyja.. Jesień pomimo dość zimnego i surowego początku stała się całkiem łagodna i przyjemna. Promyczki słoneczne umilają

Symfonia Smaków
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 248

placuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu jest trochę więcej i gdy można usiąść i po prostu cieszyć się chwilą. Zdarza się, że nawet w niedzielę nie dane nam jest poleniuchować, więc tym bardziej warto doceniać ten czas. W niedalekiej przyszłości czeka mnie dość pracowity i raczej nie sprzyjający odpoczywaniu czas, dlatego póki tylko mogę, staram się robić(...)ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację.Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste. Jednak ja robię je zwykle na oko i raczej nie odmierzam dokładnie składników. Tym razem zrobiłam to po raz pierwszy - specjalnie

Ratunku obiad
Piernikowy sernik z czekoladą! 113

łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka(...)Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg. Łączny czas pieczenia 65 minut.  Po całkowitym wystudzeniu, oprósz ciasto cukrem pudrem!  Dajcie znać co sądzicie? Czy przypadł Wam przepis do gustu? Pozdrawiam Was gorąco i zapraszam na Facebooka SmykWKuchni i na profil na Instagramie, znajdziecie mnie pod #smykwkuchni, gdzie możecie zobaczyć troszkę

SMYKWKUCHNI
Liebster Blog Award razy cztery 154

pieczeniem mnie oczarował, i bardzo lubię dodawać go na przykład do białej czekolady. 2. Co Was natchnęło do rozpoczęcia pisania bloga? O tym już pisałam wielokrotnie - po przyjeździe do Danii zaczęłam najpierw obserwować blogi kulinarne, później wykorzystywać z nich przepisy, aż wreszcie zapragnęłam mieć swoje miejsce w sieci. 3. Jakie jest Wasze motto życiowe? Hmm... Chyba nie mam takiego(...)drugim i rozpoczęłam szkołę cukierniczą. 4. Co jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze wspomnienie z gotowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klasyczny chleb żytni 107

późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy(...)pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA (19.06.2012): Pod tym przepisem pojawiło się kilka krytycznych komentarzy. Zasmuciło mnie to wielce, bo martwię się jak komuś nie udają się wypieki z moich przepisów. Postanowiłem zatem

Marder&Marder Manufacture
Kotlety siekane z łososia 126

Moim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia.   Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka(...)porcje papieru. Kładziemy papierem do góry (ułatwi to nam układanie na patelni, papier zaraz zdejmujemy). Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron (łosoś smaży się bardzo szybko). Kotlety siekane z łososia są bardzo aromatyczne i naprawdę godne polecenia. Podane z ulubioną surówką i ziemniakami zadowolą nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Ja przygotowałam je, jako „wstęp

mojewypiekiinietylko
Babeczki bakaliowe 247

Babeczki bakaliowe to małe, kruche miseczki wypełnione po brzegi kremem czekoladowym z dużą ilością bakalii i mocno wyczuwalnym aromatem pomarańczy. Choć wydawałoby się, że czekolada i bakalie dadzą połączenie bardzo słodkie, babeczki nie są przesłodzone i jeśli ktoś nie liczy kalorii, śmiało może zjeść na raz więcej niż jedną. Babeczki można przygotować jednego dnia lub etapami - zafoliowane ciasto kruche można(...)płatków migdałów 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i śmietana powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle śmietany, by ciasto nie było za suche - ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 12 części, każdym kawałkiem ciasta wylepić foremkę

Smakołyki Bereniki
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł 14705

wymagają 20 min waszego czasu i nieco cierpliwości przy mieszaniu podczas zamrażania. Wybór należy do Was DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. TRUSKAWKI (3 min): myjemy i obieramy ze szypułek. Wsypujemy do głębokiego naczynia i miażdżymy tłuczkiem tak, aby zostały jeszcze ich małe kawałki, czyli ok. 1 min. Ewentualnie jak nie macie(...)ŚMIETANA (3 min): śmietanę wyciągamy z lodówki (musi być zimna), wlewamy do głębokiego naczynia, dosypujemy szczyptę soli (lepiej się wtedy ubije) i ubijamy na sztywno trzepaczką. Taka śmietana dość szybko się ubija, więc nie bójcie się o zakwasy na bickach 5. MIESZANIE (2 min): dodajemy jedna sporą łyżkę ubitej śmietany do zmiksowanych truskawek. Lekko rozprowadzamy, po czym dodajemy resztę śmietany

Nerds Kitchen
Sernik krakowski 182

dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie(...)budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone, odsączone z wody i oprószone mąką rodzynki lub suszoną żurawinę (ja dałam ¾ żurawiny i ¼ rodzynków) – mieszamy i przelewamy do blaszki na upieczony spód półkruchy. Blaszka będzie pełna, aż po „szczyt”, ale nie musimy się obawiać. Ciasto „nie wykipi” , bo nie wyrośnie

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 315

obciążcie, żeby nie wypływała na wierzch. Tak jak przy ogórkach – co wypłynie ponad poziom solanki, popsuje się i nadgnije, a w wypadku kapusty – może zgnić cała i to dość szybko. Obciążcie ją spodeczkiem, małym słoikiem, szklanką z wodą.   Pamiętajcie, że w trakcie kiszenia wydziela się poza kwasem mlekowym również dwutlenek węgla, który musi mieć się którędy wydostać – dlatego(...)olej.   Nigdy nie kiszę na raz więcej niż jedną główkę – przez to zawsze mam świeżą chrupiącą kapustkę, bo zjadam ją na bieżąco. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, dajcie jej szansę, a może tak jak ja – zakochacie się w tym świeżym, zielonym kolorze i mocnym smaku. SKŁADNIKI kapusta młoda (1-1,2kg) 150-200g marchwi mały pęczek świeżego

Karo in the Kitchen
Cynamonowe choinki 242

szklanki białego cukru;1 łyżeczka cynamonu;Skórka otarta z całej, średniej cytryny;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 jajo;2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% (ja dałam 2).Dodatkowo:1 białko jaja;1 szklanka cukru pudru;Zielony barwnik spożywczy (u mnie w żelu);Perełki i serduszka cukrowe do ozdoby.Szklanka = 250 mlSposób przygotowania:Do miski (u mnie(...)minut.Upieczone ciastka wystudzić na kratce.Gdy ciastka wystygną przygotować lukier. Jajo sparzyć wrzątkiem (do niewielkiej miseczki lub szklanki wlać wrzątek, zanurzyć w nim jajo - ma być całe zakryte - i szybko wyjąć). Następnie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić mikserem wraz z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier (trwa to około 5 - 10 minut,  w zależności od siły miksera). Gdyby

Gospodyni Miejska
Chłopskie risotto. 176

Przyznam się, że to pierwsze risotto jakie w życiu robiłam.  Dzięki temu wiem, że nie ostatnie ;).  Jest pyszne, takie swojskie i można się nim

Malinowe Pocałunki
małe podudzia z ziemniakami i groszkiem z marchewką... 173

Składniki: 10 sztuk podudzia z kurczaka, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na idealne pierogi..... 427

wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje. Ja użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia. Farsz, jaki chcecie(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszna baba z majonezem oraz czekoladą i słonecznikiem . 153

prosta szybka baba z dodatkiem czekolady i słonecznika. Sama w sobie jest przepyszna . Majonezu nie czujemy w babce za to świeżość utrzymuje się dłużej . Składniki do baby majonezowe z czekoladą i słonecznikiem : mąka pszenna 1 szklanka i 4 łyżki mąka ziemniaczana 3/4 szklanki majonez 5 łyżek jaja 5 szt ksylitol Kłos - Pol  1 szklanka proszek do pieczenia(...)pieca do 180 stopni i pieczemy kolo godziny , sprawdzając patyczkiem. Polewa: Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w garnuszku . Wsypujemy do rozpuszczonej czekolady łuskany słonecznik. Mieszamy , polewamy przestudzona babkę . Nie dane mi było zrobić foto całej w ostatniej chwili robiłam pokrojone :). Łasuchy dopadły się

Różowa kuchnia
Sałatka z boczkiem i jajkiem 173

Standardowo, jak chyba wszyscy dookoła, mogę westchnąć: święta  święta i po świętach. W tym roku w zasadzie jakoś ich nie czułam. Pewnie

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania