zabawę do rana. Potrawy na Sylwestra podzieliłam na 3 kategorie, dzięki czemu będzie łatwiej odszukać interesujące Was przepisy - wegetariańskie, mięsne, rybne oraz coś na słodko. Podałam pomysły na dania na ciepło i na zimno, pojawiło się kilak past, które idealnie nadadzą się do krakersów, pieczywa czy np. paluszków grissini. Kilka mięsnych potraw, które Wam podsuwam również można(...)Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka
Codzienne Gotowaniesłodko - z siekanymi pistacjami i soczystymi owocami granatu. Połączenie tych składników jest rewelacyjne - aksamitny smak mlecznego ryżu z chrupiącymi pistacjami i orzeźwiającymi owocami granatu uzależnia :) Danie jest syte, wartościowe i posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ryż należy ugotować na bardzo gęsto, dolewając do niego w kilku partiach mleko, a następnie dodać ziarenka wanilii, które(...)Polecam! SKŁADNIKI NA MLECZNE RISOTTO: 500 ml mleka (użyłam 3,2 %) 150 g ryżu do risotto arborio (opcjonalnie basmati lub zwykłego) ziarenka z 1 laski wanilii cukier do smaku (dałam mniej niż 1 łyżkę) 0,5 szklanki obranych pistacji 1 dojrzały granat SKŁADNIKI NA PRAŻONE KOŻUCHY Z MLEKA: 1 szklanka mleka WYKONANIE: Proponuję zacząć od kożuchów. MLECZNE RISOTTO: Na rozgrzaną
Słodko-Słony Świat Ilonyczekolady jestem w stanie żyć normalnie, ale bez sera nie! Zapiekany camembert to danie chwilówka, która nawet najbardziej szary i ponury dzień odmieni w wyjątkowy. Wtedy uśmiecham się i czuję jak moje ciało napełnia energia i dobry humor. Uwielbiam, uwielbiam bardzo :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis(...)talerza. Kiedy środek sera nabrał kremowej półpłynnej konsystencji wyciągnęłam go z piekarnika i delikatnie wyłożyłam na talerz. Na wierzchu wyłożyłam dodatkową porcję pigwy z miodem. Prawda, że prosto i szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeBył śmietanowiec na mące orkiszowej z ksylitolem, następny był śmietanowiec z ksylitolem i stewią , teraz przyszła kolej na jogurtowiec (gdyż zamiast śmietany użyłam jogurt), a zamiast ksylitolu dałam moje najnowsze odkrycie- erytrytol. Idealny odpowiednik cukru dla dbających o linię, równie zdrowy jak ksylitol a nie ma prawie wcale kalorii. Dla porównania 100g erytrytolu ma 20 kcal, ksylitolu 240 kcal(...)pieczenia- 200g zimnego masła- 100g erytrytoluMasło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy
Smaczne ZdroweCaponata pochodzi z Sycylii i standardowo jest daniem z samych warzyw, przede wszystkim z bakłażana. Jako taki przypomina ewidentnie ratatoiulle czy peperonatę . Różni się jednak od nich dość znacznie szczegółowymi składnikami. Jednym z nich jest zwykle ocet, który nadaje potrawie ewidentnie kwaśnego smaku – choć stopień tej kwaśności zależy od indywidualnych upodobań i proporcji. Przyczyniają się do niej również często(...)minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą caponaty jest to, że przy całym bogactwie składników i smaków jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest również na tyle sycąca, aby wystąpić jako dość lekki, ale jednak posiłek sam w sobie. Podobnie jak ratatouille i peperonata podawana jest również jako dodatek do innych
Kulinarna Pokusamalakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można schłodzić i specjalnego narzędzia, siekacza do ciast kruchych. Nie da się tego ciasta zrobić w dłoniach – składniki muszą być stale mocno zimne, żeby zachować płatkową strukturę ciasta. Odważamy potrzebną ilość mąki i przesiewamy ją z solą i cukrem pudrem. Odważamy(...)zlepić ciasto. Gdy w mikserze ciasto zacznie się już widocznie lepić i formować, wyjmujemy je na stolnicę minimalnie oprószoną mąką (jeśli macie stolnice silikonową – nie potrzeba jej podsypywać) i szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie
Karo in the Kitchencukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie(...)czekoladą, przy pomocy łyżeczki, a następnie kładziemy na papier pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przyrządzone pierniczki, możemy przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. U mnie znikają dość szybko, a ilość jest duża :) * potrzebna ilość czekolady zależy od wielkości ciasteczek. Im większe, tym mniej czekolady będzie nam potrzebne. Ja osobiście wolę mniejsze pierniczki, gdyż są podzielniejsze
Smakowy RajCukinia to bardzo ekonomiczne warzywo, ponieważ przy jej uprawie nic się nie marnuje))) Nigdy bym nie pomyślała, że do przygotowania pysznych cukiniowych dań, wykorzystuje się zarówno samo warzywo, jak i jego kwiat, drobne liście, a nawet łodygi! Gdy ostatnio w warzywniaku zobaczyłam cukinie z pięknymi pióropuszami kwiatów, kupiłam je natychmiast, na później zostawiając koncepcję ich wykorzystania) Później(...)muszkatołowej1,5 lt gorącej wodystarty parmezansól, pieprzCukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko płuczemy w zimnej wodzie, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w prążki. Doprowadzamy do wrzenia wodę na zupę. W głębokim garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę z oliwek
Mia Cucina Sofietaktórą Wy będziecie mogli nabyć! W międzyczasie powstało moje kolejne dzieło! Przepiękna fotoksiążka w Saal-Digital . Trzymając w dłoniach ten cudowny album - po raz kolejny odczułam emocje , których nie da się opisać. Byłam dumna, że widzę własne zdjęcia, własne przepisy i wszytko to stworzyłam samodzielnie . A teraz troszkę o samej książce... Jak już wspomniałam - całość została pięknie wydana(...)zależy jakie koszty poniesiecie. W każdym bądź razie na takiej jakości nie warto oszczędzać. Obsługa i realizacja zlecenia - także na wielki plus. W razie problemów - mogłam liczyć na szybką i fachową pomoc. W czasie realizacji zlecenia miałam kilka pytań, na które odpowiedź została udzielona praktycznie natychmiastowo. Z firmą kontaktowałam się za pomocą maili, ale można również na chacie
Di gotujemasła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Polewa truflowa: 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 50 ml śmietany kremówki 50 ml serka mascarpone 4 łyżeczki masła Potrzebne również będą: papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa brytfanna bądź duża deska do krojenia na której położymy(...)papier wtedy odchodzi idealnie) 6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją. Polewa truflowa: 1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Masę śmietankową zagotować
KreatywnePinymakaron. Oliwę zastąpiłam tu klarowanym masłem, ale nie jest to konieczne. Dodałam trochę białego wina (co bardzo polecam) i dorzuciłam krewetki. Na koniec odrobina soku z limonki i pyszne danie gotowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo, jak nam. :) Składniki na 2 porcje: 250 g świeżego czarnego makaronu - farbowanego atramentem z kałamarnicy 250-300 g krewetek(...)godzin wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu, krewetki rozłożyć płasko na talerzu i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Nie polecam rozmrażania "na szybko" zalewając krewetki wodą. Woda wypłucze z nich smak. ** Jeżeli używamy krewetek wcześniej ugotowanych, po dodaniu wina odparowujemy je przez 1 minutę i tylko podgrzewamy krewetki po 30 sekund z każdej
Pełny talerzBibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik
Kulinarna rozmowafantazji i humoru. Tym razem wersja mocno okrojona z wszelkich ponadprogramowych dodatków, z prostym dressingiem z oliwy z oliwek BIOLEVITA. W końcu co klasyka, to klasyka, prawda? W szybkim skrócie: oliwa z oliwek extra virgin BIOLEVITA (więcej info TU lub TU) - jest pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych, hiszpańskich oliwek. Najlepiej nadaje się do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne(...)wierzch ułożyć jajko.Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim charakterze. Jednocześnie stanowi pełnowartościowy i kompletnie dietetyczny posiłek. Wy-GOOGLE-ane w necie - sałatka nicejska danie kuchni francuskiej, rozpropagowane m.in. przezJulię Child- popularyzatorkę kuchni francuskiej w USA i nie tylko; tradycyjna sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie zsurowychwarzyw, a jedynym jej gotowanym
Grunt to przepis!przepisy trafiają w moje gusta smakowe, dlatego i tym razem postanowiłam przygotować kawarmę. Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam. Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka(...)oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówWitajcie po krótkiej przerwie :) koniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj na obiad schab z sosem pieczeniowym i pysznymi przyprawami firmy
Sama słodycz i szczypta chili