szybkie dania - 5000 przepisów (strona:246/334)

4 proste przepisy na pstrąga z grilla 199

musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić. Po drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby(...)olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie

naRuszcie
kiełbasa biała 110

fali upałów a w związku z tym w kuchni królować powinny lekkie sałatki i chłodniki, lecz kapryśna aura kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do  rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny(...)okręcając je wokół siebie, lub za pomocą sznurka i zostawiamy w chłodnym miejscu na sześć godzin. W przepisie nie użyto utrwalaczy (saletry), jest to więc wyrób nietrwały przeznaczony do szybkiego spożycia

Miód i pieprz
Postna kapusta wigilijna 382

Postna kapusta wigilijna ma bardzo wiele zastosowań. To baza do mnóstwa świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej(...)chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy bez przykrywki. Wyławiamy liście, czosnek, ziele i jałowiec. Doprawiamy ponownie kapustę cukrem, solą

Poezja smaku
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 202

suszonych warzyw.WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól.2. Składniki łączymy rozcierając.3. Powoli dolewamy lodowatą wodę i zagniatamy (krótko i szybko - do połączenia składników).4. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na prostokąt.5. Składamy na 3 części i znów wałkujemy tworząc prostokąt. 6. Znów składamy i schładzamy w lodówce około(...)długa i tym razem ten "kij" nie ma dwóch końców (brak odnotowań, jeśli o "przeciw" chodzi). Przede wszystkim smak - wyśmienite połączenie pesto i rukoli idealnie komponuje się z naszym daniem, wydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia

Wypisz Wymaluj
Papryka faszerowana 137

jestem. No więc słyszę, że na 17 mam być w domu. Ja na to, że raczej nie, ale na 17.30 bardzo chętnie. Więc targu dobiliśmy i wracam po pracy szybko do domu. Wracam, a tam już czeka na mnie wszystko co najlepsze! Na pierwszy rzut zupa soczewicowa! Wspominałem kiedyś, pewnie nawet ze dwa razy, że uwielbiam zupy. Wszelakie. Więc soczewicowa(...)cały zbędny środek. Więc faszerujemy papryki. Naczynie żaroodporne wylewamy koncentratem pomidorowym, tak żeby dno zakryć całe. Układamy papryki i posypujemy od góry żółtym startym serem. A tam gdzie się da, obok papryk kładziemy kilka pomidorków koktajlowych. Pieczemy w gorącym piekarniku (około 180 stopni) przez 30 minut. Wówczas papryki będą takie jeszcze lekko chrupkie. Jak ktoś lubi takie rozpływające się

Marder&Marder Manufacture
Omlet z pomidorami 149

zrobić coś naprawdę pysznego na śniadanie, które później spokojnie zjem w towarzystwie mojego wypoczętego lubego:)Dziś właśnie jest taki dzień, więc pozwoliłam sobie zrobić jedno z moich ulubionych dań - omlet z pomidorami. Wierzcie mi, to taki rodzaj śniadania, który chce się celebrować z każdym kęsem...Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien(...)poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i  dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli się

Gotowanie to kochanie
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 174

Dzień dobry, Gołąbki w liściach winogron , nazywane w Grecji dolmades , a w Turcji dolma , to jedna z moich ulubionych śródziemnomorskich potraw. Zajadałam się nimi na Kos

Chilli Czosnek i Oliwa
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 183

rozwijać i korzystać nawzajem ze swoich doświadczeń.Jeszcze raz chciałabym podziękować Wam - za to, że jesteście. I, oczywiście, zapraszam serdecznie na urodzinowe ciacho.Miał być tort, ale... Nie dałam rady, nie miałam kiedy, niestety. Zamiast tego przygotowałam tartę, która skradła nasze serca - banalna w przygotowaniu, bardzo bogata w smaku, niesamowicie efektowna. Zdjęcie jest, jakie jest - nie zwracajcie(...)ciemnej czekolady (60%)70 g masładodatkowo:złoty barwnik spożywczy w proszkuMąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, wetrzeć je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polędwiczki w sosie grzybowym 318

Polędwiczki w sosie grzybowym (u mnie w sosie borowikowym) są doskonałe zarówno na codzienny, jak i na wykwintny obiad. Polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, które

Poezja smaku
Armeriter de lux (Bułkowy recykling de lux ;) ) 150

M ō ndre 1 ludzie by pedzieli, 2 że ta nazwa to je richtig 3 oksymoron, bo armeriter pochodzi łod niymieckego Arme Ritter, co znaczy biydny

Chop w kuchni
Klasyczne ciasteczka owsiane 201

przepis prosiło mnie już wiele osób. Poza tym to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Są proste i szybkie. Jedyna ich wada jest taka, że stanowczo zbyt szybko znikają ;) robię je w wielu różnych wersjach i każde bardzo nam smakują. Dziś jednak zapraszam na najbardziej podstawowy przepis. Zazwyczaj robię je nie odmierzając dokładnie składników, dlatego nieco zwlekałam z zamieszczeniem tutaj tego(...)raczej chrupiące na brzegach i miękkie w środku. Prawda, że proste? Do tego pięknie pachną i są naprawdę przepyszne. Ciasteczka można przechowywać kilka dni w słoiku lub puszce. Może dałoby radę dłużej, ale wątpię, żeby tyle przetrwały. Z podanych składników wyszło mi 26 sporych ciasteczek. Niestety niewiele już zostało. Miłej niedzieli i smacznego

Ratunku obiad
Pierniczki drożdżowe 339

Pierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich

Smakołyki Bereniki
Pasta! 235

karierę w kuchni, byłam ciekawa po prostu wszystkiego. Jedną z moich pierwszych potraw był właśnie makaron. Nie ten, który chcę pokazać Wam dziś, ale byłam wtedy dumna z mojego dania. Było ono proste, nie składało się z wielu wyszukanych składników i takie jest również to dzisiejsze. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele czasu i wysiłku, a zapewniam(...)spróbować. Robiłam też kiedyś ten makaron z odrobiną płynnej śmietanki. Jest wtedy bardziej kremowy i delikatny. Mnie smakowała każda z tych wariacji, dlatego bardzo go polecam. Nadaje się na szybką kolację, lunch czy nawet obiad. Ja chętnie zabiorę jutro porcję do pracy :) Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Kwas chlebowy 147

bije na głowę ten ze sklepu, poważnie! Co prawda wyszedł nieco inny, mniej słodki i bardziej kwaskowy. Ale to nawet lepiej. No chyba, że wolicie taki "sklepowy" smak, to dajcie więcej cukru i mniej cytryny. Ale ja polecam ten swój, niedługo będę robił kolejną porcję :) A dodam jeszcze, że specjalnie na potrzeby tego kwasu zrobiłem chleb żytni ( pisałem(...)się nie uda :) Mianowicie kwas przy otwarciu zaczyna tryskać jak sylwestrowy szampan. Zatem konieczne jest otwieranie poza domem, ewentualnie nad zlewem. I trzeba mieć od razu naszykowaną szklankę żeby szybko przelać, żeby jak najmniej cennego trunku zmarnować :) Kwas chlebowy ma jednak jedną zasadniczą, podstawową wadę: zawsze jest go za mało. Przy degustacji, za jednym posiedzeniem od razu wypiłem trzy butelki

Marder&Marder Manufacture