szybkie dania - 5000 przepisów (strona:209/334)

Ostra potrawka ryżowa 164

Niestety jest to na razie mój ostatni przepis, znowu mam problemy z kręgosłupem, tak więc leżę i się byczę a chłopaki koło mnie biegają. W miarę

Ewa w kuchni
Tarta karmelowa z orzechami 291

Składniki na spód:2 łyżki śmietany 30% lub 36%1 żółtko200 g mąki pszennej40 g cukru110 g zimnego masłaszczypta soliSkładniki na nadzienie:2 szklanki różnych orzechów1

My Culinary Art
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 172

kwaśne to nasze życie - jak ten tu pleśniak z rabarbarem. Trzeba dodać mu smaku, nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie.  "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru(...)cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości około

I tu będę miała takie te
Bliny gryczano – pszenne 138

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru ( bliny podlaskie ) Składniki: 3 ½ szklanki mąki gryczanej 1 ½ szklanki mąki(...)mąki gryczanej. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie dodać resztę mąki gryczanej i odstawić jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce. Na godzinę przed smażeniem zalać ciasto wrzącym mlekiem, szybko i dokładnie wymieszać, dodać jaja, masło, sól do smaku i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć blinki na oleju lub sklarowanym maśle i podawać z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Bułki na parze z truskawkami ze śmietaną i ziarenkami Migdałowy Przylądek 150

śmietaną i posypką z ziarenek  Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  dostępnych  --  - http://www.ziarenkowo.com/ . Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie. Składniki : 0,5 kg mąki + troszkę do podsypania  1 szklanka mleka 5 dag drożdży 100 g margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka Ziarenek Migdałowy Przylądek(...)Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki. Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski ciepłą wodę i nakładam na nią miskę z ciastem , wody ma być tyle żeby miska z ciastem jej nie dotykała. Wyrośnięte ciasto przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron z tuńczykie czyli obiad w 20 minut i Small MasterChef cz.2 428

dość karkołomne przedsięwzięcie... A jeść wszyscy chcą:) Zazwyczaj przeszukuję szafki aby znaleźć coś dzięki czemu obiad pojawi się na stole. Dzisiejsza propozycja to mega szybki makaron z tuńczykiem. Szybki, prosty i smaczny obiad. MAKARON Z TUŃCZYKIEM Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 słoiczek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju pieprz i sól do smaku(...)garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem i dokładnie całość mieszam.  Podaję ze startym żółtym serem. Przygotowanie jest bardzo proste :) A jak wygląda dokładnie przedstawiam poniżej: Zapach gotowego dania jest znakomity, co sprawdziła nasza cudna kotka

Magiczna kuchnia Darii
Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem 190

połówkami i dziećmi, wujkowie, ciotki... Jedliśmy, piliśmy, śpiewaliśmy świąteczne piosenki. Zapach grzanego wina drażnił nosy, śmiech odbijał się od ścian. Gabriel namiętnie kulał ze mną piłkę, a jego braciszek dał mi na pożegnanie soczystego całusa z uśmiechem od ucha do ucha. A kiedy niemal wszyscy rozjechali się do domów, usiedliśmy w kuchni w kameralnym gronie, jedliśmy zupę i planowaliśmy Święta(...)ciepłym akcentom, chciałabym Wam dzisiaj zmrozić języki. Dawno bowiem o lodach nie było...Te przygotowałam już dość dawno, z jabłek ze słynnej jabłonki J. Sorbet jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, nie potrzeba do niego maszynki. Lody smakują jabłkami i cynamonem, i tylko kolor mnie troszkę rozczarował - na zdjęciu w książce Vidunderlige is variationer były seledynowe, u mnie wyszły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 211

sous-vide , ale o tym będzie w jakimś kolejnym wpisie, nie teraz. Naoglądaliśmy się tych wszystkich masterszefów, gdzie co drugie danie jest zrobione sous-vide i też tak chcemy :) Dla niewtajemniczonych wytłumaczę, że sous-vide to metoda gotowania dań w niskiej temperaturze w próżniowych workach. Takie przygotowanie potrawy znacznie poprawia jej smak. Jeszcze słowo wyjaśnienia: oprócz multicookera potrzeba(...)danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu, ryb i owoców morza. "OATMEAL" - do gotowania kasz na mleku. To dobry program dla tych, którzy lubią dania

Marder&Marder Manufacture
Karczma „Sielska Zagroda” – kuchenna rewolucja w Nowym Dworze Gdańskim 220

wystrój bardzo nam się podobały. Wczesnym niedzielnym popołudniem prawie wszystkie miejsca były zajęte, ale bez trudu znaleźliśmy je przy solidnym drewnianym stole. Niewątpliwą zaletą okazała się sprawna i szybka obsługa. Kelnerka zjawiła się od razu, tak samo jak zamówiona na rozgrzewkę gorąca herbata. Pierwsze jednak rozczarowanie nastąpiło przy próbie złożenia zamówienia – okazało się bowiem, że nie wszystkie pozycje z menu(...)nieokreślonym smaku ). Szkoda tej niedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami

Smaki Ewy
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 177

Dziś przepis z popularnym ostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree

karmelowy
S jak... smakowity sylwester! 276

wróciliśmy raczej śpiący niż wypoczęci, ale co tam! Święta rządzą się swoimi prawami i kto by wtedy myślał o spaniu? ;) Na szczęście później był wspaniały weekend i wcale tak szybko nie trzeba było wracać na ziemię. Przed powrotem do pracy (na raptem dwa dni) zdążyliśmy jeszcze odpocząć i poleniuchować. A teraz? O, jak dobrze! Teraz znów wolne :D Dopiero(...)lubię... Ale, ale! Jeśli chodzi o dzisiejszy przepis, to powstał on właśnie w taki wieczór, kiedy zaszyłam się sama w kuchni, odrzuciłam na bok wszelkie książki, zeszyty, karteluszki i dałam ponieść wyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku

Ratunku obiad
Tydzień w moim telefonie XXXXXXII 129

Tydzień ten był pełen zmian i wpis robię dopiero teraz. Zaczęłam chorować i w końcu bez antybiotyku się nie obeszło. Ale będzie dobrze. Zmieniłam też pracę, szybko i bezboleśnie. Chyba tego potrzebowałam, bo czuję spokój i tak jest mi dobrze. Z blogowych spraw to jestem już po Listopadowym Wyzwaniu Blogerek. Było smacznie, ale w grudniu chyba nie ogarnę tematu, dlatego(...)obróbki zdjęć :) * pożegnalne drinki z Aurelką :* * i do zobaczenia za miesiąc :) w tym samym składzie i z tym samym planem ;) * książka idealna dla mnie :) to sobie zamówiłam - przejrzę i dam znać czy warto kupić * jak ja dawno kaszy nie jadłam :) - było pysznie  * pysznie i ładnie u Was :) Bar Ekspresso Żary* tydzień zaczynam od antybiotyku - L4 aż do soboty

Magiczne Życie Marty
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 337

Dzień dobry, Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 265

Od jakiegoś czasu staram się, by nasze obiady były nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Nie zawsze to wychodzi, ale tak jak napisałam, staram się, by

Ratunku obiad
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 380

stałe zagoszczą w moim imprezowym menu. Gorąco zachęcam Was do tego, abyście również spróbowali je przygotować. Co to jest Sigara Böreği? Sigara Böreği jest jednym z wariantów dania o nazwie börek lub burek. Börek to rodzina potraw składających się z ciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród(...)szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które dawniej należały do jego terytorium - w krajach północnej Afryki i półwyspu Bałkańskiego. Sigara böreği

Chilli Czosnek i Oliwa