program Nigelli Lawson ... tarteletki z lemon curd i kruchą zewnątrz, a piankową w środku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto 14 tarteletek 200 g mąki 75 g zimnego posiekanego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru(...)śmietany lub jogurtu Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę (u mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie spożywczą na oprószonym mąką blacie. Następnie foremki wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbardzo wysokiej tortownicy o średnicy 18 cm – smak ciasta zostanie niezmienny, zmieni się ilość i wielkość porcji oraz czas pieczenia. Składniki nadzienia powinny być w tej samej temperaturze – wyjmujemy je razem ze składnikami ciasta, zdążą złapać odpowiednią temperaturę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury 40-45⁰C, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i wsypujemy(...)mieszamy. Ciasto wyrzucamy z miski na podsypany mąką blat i zarabiamy drożdżowe ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, w czasie zagniatania podsypujemy je jeszcze odrobiną mąki – starajcie się nie zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno
Karo in the Kitchenbardzo wysokiej tortownicy o średnicy 18 cm – smak ciasta zostanie niezmienny, zmieni się ilość i wielkość porcji oraz czas pieczenia. Składniki nadzienia powinny być w tej samej temperaturze – wyjmujemy je razem ze składnikami ciasta, zdążą złapać odpowiednią temperaturę. Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego – mleko podgrzewamy do temperatury 40-45⁰C, rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i wsypujemy(...)mieszamy. Ciasto wyrzucamy z miski na podsypany mąką blat i zarabiamy drożdżowe ciasto. Jeśli będzie bardzo kleić się do rąk, w czasie zagniatania podsypujemy je jeszcze odrobiną mąki – starajcie się nie zużyć więcej niż dodatkowe 50g mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i trzymamy przez godzinę w ciepłym miejscu – blisko kaloryfera albo w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Ciasto powinno
Karo in the KitchenParę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka
Moje domowe kucharzenieWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu 400 g masła(...)razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni
babka w formieMałe, słodkie, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy , którym mało kto jest w stanie się oprzeć. U nas znikają bardzo szybko, ja serwuję je sobie
niecodziennikparypóźniej zje? (o ile nie wyczekujemy gości). Dlatego coraz rzadziej zdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Szybki biszkopt, masa serowa z owocami a na wierzchu galaretka. Smakuje, wygląda i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Coś w stylu sernika na zimno :) A że jutro jest okazja(...)mieszać, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru się rozpuszczą. Wówczas dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły zdjąć
My simple kitchenCiasto bananowe może być wykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę
Ze smakiem bez glutenuDeser lodowy przyrządzony z lodów otoczonych bezą, którą następnie się zapieka, podstawą ciasta u mnie jest warstwa biszkoptu. Deser jest wspaniałym połączeniem smakowym i kolorystycznym i zdecydowanie robi wrażenie na gościach. Czas przygotowania: 60 min Czas pieczenia biszkoptu: 20 min Czas oczekiwania: min. kilka godz. na dobre schłodzenie lodów * Do przygotowania deseru potrzebny będzie palnik kuchenny, taki(...)moich przepisów . Beza szwajcarska 2 białka pół szklanki cukru drobnego Przygotowanie: Biszkopt: Jajko ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera. Dodaj roztopione i przestudzone masło, ponownie krótko zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz w temp
Słodki BlogPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana
Blondynka Gotujesklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości(...)Zanim przyjdzie pora rozłożenia rabarbaru na cieście, ubijam białka dodając stopniowo cukier. Kiedy beza jest ubita, wykładam rabarbar i na niego porwane kawałeczki ciemnego ciasta. Na to białka, w nich kryje się cała słodycz tego wypieku. Rozprowadzam na całej powierzchni. Trzeci kawałek ciasta kończy przygotowywany wypiek. Rozrzucam cząsteczki po całości bezy. I do gorącego piekarnika na parę
I tu będę miała takie tetelefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy(...)słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie przełóż
Roślinna - blog wegańskiCzas Przygotowania : 10 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1:10 h Cukinię marynujemy albo kisimy, a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyCiasto bez jajek z powidłami śliwkowymi, wanilią oraz siemieniem lnianym, zwarte, mięsiste, bez miksera, szybkie, bardzo smaczne. Do ciasta można dodać szklankę żurawiny lub rodzynek, łyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego(...)powideł śliwkowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią łyżeczka wanilii bourbon 1,5 szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przepis jest na keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie suche składniki przesypuję do miski, mieszam. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną w oddzielnej misce. Łączę ze sobą suche
Zasmakuj KuchniSprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku. Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami ciasto francuskie 2 op. budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki(...)Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego kółka nałożyć budyń i kilka borówek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min., aż się zarumienią. Ostygnięte posypać cukrem pudrem
Kuchnia Pauletteskremowy (nie lubię bawić się w owijanie foremek folią i wstawiania ich bezpośrednio do naczynia z wodą). Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce(...)użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem Sernik na ciasteczkowym spodzie Sernik z kajmakiem i malinami Szybki sernik na weekend Smacznego!!! Źródło wpisu: sernik jest mieszanką dwóch przepisów na serniki z bloga Malinowa Kawiarenka oraz Przepisy Kulinarne ze zdjęciami
RelaxtimePyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko(...)posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają 2 x większe) Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne! Składniki: 0,5 szkl. mleka 40 g masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru (+ 1 jajko(...)posmarowania) Wykonanie: Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają 2 x większe) Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią. Składniki na dużą blachę lub tortownicę 26 cm: 200-250 g chałwy 2 średnie banany 60 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około pół(...)śliwek 150 ml oleju roślinnego 50 g cukru/ewentualnie, bo dla mnie bez jego dodatku było wystarczająco słodkie 50 g migdałów do posypania/dekorarcji ciasta Przygotowanie: W dużej misce utrzyj banana, chałwę i olej na gładką, puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj dokładnie ciasto. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód
greenscarfSzybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania. ;) Składniki: -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki(...)kakao 4 łyżki rumu ja użyłam Golden Rum 1 opakowanie bez około 100 - 150g Polewa: czekolada - rozpuścić w kąpieli wodnej dodatkowo posiadałam pół puszki masy krówkowej. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany z żółtkami
Garnkowe fanaberiePyszna i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem. Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko. Składniki: 200g mąki pełnoziarnistej 120g zimnego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżka(...)zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony
Gotowanie i blogowanieDzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)szklanka drobnego cukru 4 jajka szklanka oleju rzepakowego 350 g jogurtu naturalnego gęstego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 kg śliwek węgierek (duże) WYKONANIE Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem
W kuchennym oknie Ewyświeżość i przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa(...)grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz
My simple kitchenzapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry(...)szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości
Weekendy w domu i ogrodziepiaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać
Chocolate Muffin Blogwszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy papierem i obciążamy(...)fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika, podpiekamy 15 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy bez przykrycia. Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temp. do 180° i pieczemy przez około 35 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofieta