Propozycja Ciasta na niedzielę , tym razem niezwykła. Nie będzie ciasta, ale raczej deser… jak za dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady(...)Jego ogromną zaletą jest fakt, że robi się go bardzo szybko, aczkolwiek jednakowo szybko się go zjada. Duża ilość bakalii równoważy jego słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo to – wszystkie bez wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami
mojewypiekiinietylkowilgotnym smakiem ciasta, reszty nikt się nie domyśli Sprawdziłam, wiem! Ciasto zaskakuje smakiem, konsystencją, jest wilgotne, z polewą mocno czekoladową komponuje się znakomicie! Uwierzcie mi, ekspresowe brownie, które robiłam po raz pierwszy zachwyciło mnie (i innych) smakiem. No bo jak to czerwona fasola na słodko, a jednak się udało, polecam, zachęcam Wilgotne, czekoladowe, z polewą, pyszne, szybkie ciasto do pracy(...)oleju rzepakowego Przygotowanie: Fasolę opłukałam na sicie, wrzuciłam do głębszej miski. Dodałam resztę składników, zblendowałam dobrze. Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno), brzegi wysmarowane masłem. Tak przygotowane ciasto piekłam ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C (bez termoobiegu) grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto udekorowałam polewą czekoladową (z masła
Zasmakuj Kuchniszklanka włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej dodatkowo: lukier cytrynowy granola Orzech posiekać nożem, ale niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać wystudzone orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę(...)Łyżką wymieszać wszystko razem. Ciasto nakładać do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą. Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób: cukier puder wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennapewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz oleju. A całość dopełniają pyszne i zdrowe morele 🍑🍑🍑 Do tego ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a także szybkie - przygotowanie zajmuje tylko 10 minut(...)pieczenia 4-5 moreli Wykonanie: W misce mieszamy składniki suche: kaszę mannę z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym. Dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Następnie cienką strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Morele myjemy
Kuchnia MagdaLenySernik bez dodatku mąki,cukru i masła. Prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja od E. Wachowicz. Przepis jest na dużą blachę . - 1,5 kilo zmielonego twarogu - 600 g dojrzałych bananów - 1,5 szklanki miodu - 150 g wiórek kokosowych - opakowanie cukru wanilinowego - szczypta soli - bułka tarta i odrobinę tłuszczu do wysmarowania blachy. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmiksuj(...)sztywno ze szczyptą soli. Dodaj delikatnie mieszając do masy serowej.Przelej na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 1 godzinę w 180° góra-dół. Następnie uchyl piekarnik i wystudź w nim ciasto. SMACZNEGO > CMOK
Pasje Jolkisprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny. Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy(...)rozpuścić co jakiś czas mieszając) - gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych
Smakołyki BerenikiDo jogurtowego ciasta przymierzałam się wiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było ;) Dostałam przepis, który przeleżał baaaaardzo długo w oczekiwaniu na swoja
Codzienna kuchnia niecodziennaCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż(...)wielkości cytryn, do ciasta wykorzystamy 3-4 sztuki. Przed wyciśnięciem soku warto przez dłuższą chwilę rolować cytrynę na blacie kuchennym dłonią, tak jak wałkiem. Ułatwi to wyciśnięcie z niej soku. Ciasto należy udekorować bezami tylko i wyłącznie w momencie, kiedy je podajemy, gdyż beza pod wpływem wilgoci z masy może zacząć się powoli rozpuszczać, tworząc na cieście niezbyt efektowną, klejącą
Smakołyki Berenikiciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Wyłożyć na podsypany mąką blat. Lekko rozpłaszczyć, przewrócić na drugą stronę i rozpłaszczyć dłońmi, podsypując delikatnie mąką na placek grubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm). Na placku rozsypać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażałam ich). Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie
Smaczne Zdroweściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki. Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto. Do odmierzonej mąki (w przypadku bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę wody z mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki (bezglutenowcy - nie poddajemy(...)wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?). Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :) Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu. PIECZENIE: Od 45 minut
Wypisz Wymalujlodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie je ciastem w tym samym(...)się karmelem, a sos ma zgęstnieć. Ciasto francuskie ma mieć kształt koła, a jego promień ma być ok. 2cm większy od promienia naczynia, w którym będziemy piec tartę (2cm większe z każdej strony). Jeśli pieczemy w naczyniu, na którym smażyliśmy jabłka to przykrywamy jabłka ciastem w tym naczyniu. Jeśli będziemy piec w formie na tartę to przekładamy jabłka
W kuchni wieczoremrazie przedstawiam sernik kajmakowy znaleziony u Kasi na Bake and Taste . Sernik z nutą kajmaku, polewą i chrupiącymi migdałami… który ma jedną ogromną wadę… znika bez śladu w bardzo szybkim tempie;)! Musiałam się napracować, żeby nie dopuścić do zniknięcia tego kajmakowego cudeńka przed zrobieniem mu zdjęć..;)! A…i jeszcze jedno… masa krówkowa, której użyłam była(...)pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie
UgotujmyTo.plMiałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody 1,5 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na średnio drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę, 2/3 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki
Anioszek w kuchniCynamonowe ciasto z wiśniami dziś powstało w mojej kuchni. Mam kilka sprawdzonych przepisów na szybkie ciasta bez miksera, lubię je modyfikować tworząc nowe w smaku wypieki. Ciasto jest banalnie proste, bo wszystko sprowadza się do wymieszania składników w misce. Wyjdzie każdemu, smakuje wszystkim. Jeśli nie przepadacie za cynamonem (moja mama by pogardziła, cóż:) to zrezygnujcie z niego. Można(...)dodać łyżkę kakao lub cukru z wanilią. Będzie równie pysznie! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka L 1,5 szklanki mrożonych wydrylowanych wiśni lub świeżych, u mnie mrożone 1/2 szklanki mleka 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis
Zasmakuj Kuchniszybko zagniatamy ciasto. Ciasto jest klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dzięki temu wypiek będzie idealnie kruchy i miękki.1/3 gotowego ciasta wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, formę w której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Po około 30 minutach wyjmujemy schłodzony kawałek ciasta z lodówki, wałkujemy(...)skubiemy- co kto woli) i wykładamy nim przygotowaną formę (samo dno, bez rantów). Spód pieczemy w nagrzanym piekarniku około 5 minut. NADZIENIE: 4 białka szczypta soli 120 g cukru 200 g grubo siekanych orzechów włoskich 3 łyżki dżemu np. z brzoskwiń (u mnie z rabarbaru i truskawek) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną
Rozpustne gotowanieszybkich wypiekach . Uformować okrągły bochenek - najlepiej zamaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut(...)skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce
Grunt to przepis!oleju Dodatkowo: 400 - 500 g rabarbaru cukier puder Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (60% i 40%), każdą część owinąć folią spożywczą i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód blaszki. Ciasto podpiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie wystudzić. Rabarbar obrać(...)pokroić w małe kawałki. Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym i ubijać aż beza będzie lśniąca, a kryształki cukru słabo wyczuwalne. Następnie wsypać budynie i dokładnie wymieszać, aby się dobrze rozpuściły. Na samym końcu wlewać powoli olej, ciągle mieszając. Na podpieczony spód ciasta wylać piankę, wyłożyć na nią rabarbar i zetrzeć pozostałą, mniejszą
My simple kitchenDzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze
Ze smakiem bez glutenuMaślane, wilgotne, pyszne. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjne do herbaty, nie za słodkie… Składniki: kostka masła (200g) 1/2 kg mąki pszennej 100g rodzynek 100g suszonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać(...)placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki smażyć na grubej, najlepiej żeliwnej, suchej patelni, solidnie nagrzanej, ale nie za gorącej, żeby się zbytnio nie przypaliły. Smażyć koło trzech minut z każdej strony, na ładnie złoty kolor. Gotowe odkładać na bok. Zaraz po usmażeniu będą lekko miękkie
stajnia gołębie od kuchnirosło szybko i mocno dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć(...)nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarowac pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc, kisiel dobrze się zetnie" i będzie się dobrze ciasto kroiło na porcje, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, puszyste, aromatyczne
W Mojej Kuchni Lubiębeza: 4 białka 200 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 żółtka 250g masła Przygotowanie Najpierw kruche ciasto. Nagrzejcie piekarnik do 170 st. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem(...)pudrem. Dodajcie posiekane zimne masło i żółtka i bardzo szybko zagniećcie (najlepiej korzystając z usług malaksera;) ). Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, każdą z nich rozwałkowujcie na podobnej wielkości prostokąt o grubości ok 5 mm. Każdą część posmarujcie dżemem porzeczkowym (lub porzeczkami ze słoika), włóżcie do piekarnika i pieczcie po około 15 minut. Schłódźcie. Temperature piekarnika zmniejszcie
OliveandThymemąki. Wbić jajka, dodać sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe(...)średnie kółeczka i naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej(...)pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 łyżka płynnego miodu , 2 łyżki oliwy z oliwek , sól , pieprz . Botwinkę dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennasamo dobrze. O ile zostanie, bo z pewnością Wam posmakuje i rozejdzie się bardzo szybko. W smaku jest delikatne, mokre, maślane, nie za słodkie … Pycha. Ciasta ucierane zaliczane są do jednych z najprostszych ciast, więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki: 100 g świeżych truskawek 300 g rabarbaru(...)masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 175 g cukru kryształu + 1 łyżka 3 jajka 275 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego Truskawki myjemy i przecinamy na pół, gdy większe na cztery części. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy z 1 łyżką cukru. Masło ucieramy z cukrem waniliowym
Made By Mom And Sonszybko znika :) Ale to tylko może oznaczać jedno - jest pyszne! Idealne dla osób na diecie i zdrowo odżywiających się, a po spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan (1 duży, już bez skórki) 1 łyżka miodu 1 jajko Masa owocowa: 2 duże gruszki 2 duże jabłka cynamon mielony Piątnica Dodatkowo: płatki migdałowe Fresano Przygotowanie: Mąkę migdałową wymieszaj z mąką żytnią, dodaj proszek do pieczenia, jajko, miód i zmiksowanego na mus banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy
Zdrowie na języku :Pjeszcze ciepłe :-( W tej kwestii to jestem straaasznie niecierpliwa i koniecznie chcę szybko zobaczyć jakie jest w środku, co nie zawsze dobrze wpływa na wygląd pokrojonego ciasta .... Na ciasto: 3 szk lanki mąki 1k. Kasi 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 płaskie łyżki kakao Na masę serową(...)sera 4 jajka 1/2 KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truska wkowy bez cukru Wykonanie: Z cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki. Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą
Walijskie Pichcenie