Uwielbiam naturalne jogurty. Właściwie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Idealne na śniadanie, jako dodatek do najróżniejszych sosów, dań, a nawet obiadu czy ciast
Słodkie okruszki**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itkiżółtkami dodać do mąki. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki - posłuży(...)wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki
maniapieczeniaprzepis różnym gospodyniom, to i tak każdej wyjdzie trochę inne ciasto, ale tak jest chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni dłużej inni krócej, ale najważniejsze to osiągnąć zamierzony efekt. Zacznę od składników . Temperatura. Najważniejszą zasadą przy robieniu ciast drożdżowych jest to by miały one temperaturę pokojową, a mleko(...)końcówka do ciast drożdżowych (haki), czy też użyjemy siły swoich mięśni i tak jak moja babcia będziemy wyrabiać ciasto ręcznie. Ważną sprawą przed dodaniem ciepłego tłuszczu jest wyczucie czy ciasto jest odpowiednio wyrobione. Sprawdzimy to przykładając palec do ciasta i szybko go odklejając. Jeśli ciasto częściowo się odkleiło to znaczy że już czas, a jeśli cały palec mamy nadal oklejony
Rozpustne gotowanieNie ma to jak pyszne, zdrowe a na dodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe
Kuchenne Wariacjeużyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka i nie musimy jej obierać. Ważne jest dokładne odciśnięcie cukinii, ponieważ dzięki temu ciasto będzie zwarte. Pizzę taką robimy bez dodatku drożdży, dlatego jest ona szybka, ale też smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 nieduże cukinie 430 g 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 20 g startego sera(...)przełożyć cukinie do lnianej ściereczki i odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać jajko, mąkę, starty ser, zioła i wymieszać na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować olejem, przełożyć przygotowane ciasto cukiniowe. Rozsmarować na okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i obrany
Danka PichciStefanka to już u nas niemal tradycja ;) pojawia się prawie na każde Święta ;) a ja upiekłam bez okazji :) Kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu :) Składniki: Blaty: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżki miodu 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody Krem: 5 łyżek cukru 1/2 litra(...)łyżki wody 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia
Kolorowy PrzepisownikPyszny deser rodem z Włoch. To dwie warstwy biszkoptów, nasączone mocną kawą, przełożone masą z serka mascarpone i oprószone grubą warstwą gorzkiego kakao. Można się zatracić
Domowa cukiernia EwyKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne ZdroweSerdecznie zapraszam na szybkie ciasto. Samo mieszanie składników to ok 5 min plus zrobienie galaretki. Naprawdę warto- bo efekt przerośnie nasze wyobrażenie - o przepysznym cieście :) Palce lizać :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr masła 225 gr self raising* mąki 225 gr drobnego cukru 4 jajka 100 gr wiórków kokosowych puszka owoców- ja użyłam malin 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru(...)formy - spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160C z termoobiegiem (180 zwykły) na 50-55 min. Lub do suchego patyczka. Robimy galaretkę. Owoce wlewamy do garnka, dodajemy make ziemniaczaną, mieszamy. Jeżeli owoce były w zalewie bez cukru dodajemy cukier. Zagotowujemy. I galaretka gotowa. :) Prawda , że było szybko ? :) I do tego pysznie - smacznie. Zapraszam
Smaki EdytyDeser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika z owocami na słodkim mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą
Wanilia i KardamonOsobiście nie wyobrażam sobie żadnej uroczystości bez odrobiny słodyczy Dlatego dziś polecam Wam imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami . Idealne na każde przyjęcie, również to sylwestrowe. Pyszne i proste w przygotowaniu. Warto tak osłodzić dzień Spróbujcie. Składniki: (na 4-5 sztuk; ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) 300 g mąki pszennej 3 żółtka 140 g ziemnego(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 5 czubatych łyżeczek kajmaku – u mnie śmietankowy migdały prażone z solą himalajską Quick Snack Moreso opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, masło lub margarynę (siekam nożem, aby szybciej zagnieść ciasto), cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie
Słodkie okruszkiziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór. Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko + 1 do posmarowania 1 opakowanie drożdży instant(...)posiekanej świeżej kolendry lub zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, drożdże. Wymieszać, następnie dołączyć posiekane masło, jajko i mleko. Szybko zagnieść w razie czego podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone
pieprzny smaczekZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo
Szybko Tanio Smacznie