szybkie ciasto bez pieczenia - 8029 przepisów (strona:168/536)

Najprostszy jabłecznik 288

Parę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka

Moje domowe kucharzenie
Blok czekoladowy z solonymi orzeszkami ziemnymi 237

Witajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego

Kto ugości moich gości?
pierniczki z tradycjami - niezmienne od lat 186

wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu 400 g masła(...)razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Bezy 124

Małe, słodkie, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy , którym mało kto jest w stanie się oprzeć. U nas znikają bardzo szybko, ja serwuję je sobie

niecodziennikpary
Brzoskwiniowiec 413

później zje? (o ile nie wyczekujemy gości). Dlatego coraz rzadziej zdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Szybki biszkopt, masa serowa z owocami a na wierzchu galaretka. Smakuje, wygląda i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Coś w stylu sernika na zimno :) A że jutro jest okazja(...)mieszać, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru się rozpuszczą. Wówczas dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły zdjąć

My simple kitchen
Bananowe babeczki bezglutenowe 163

Ciasto bananowe może być wykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę

Ze smakiem bez glutenu
Baked Alaska – deser w którym lód spotyka się z ogniem 118

Deser lodowy przyrządzony z lodów otoczonych bezą, którą następnie się zapieka, podstawą ciasta u mnie jest warstwa biszkoptu. Deser jest wspaniałym połączeniem smakowym i kolorystycznym i zdecydowanie robi wrażenie na gościach. Czas przygotowania: 60 min Czas pieczenia biszkoptu: 20 min Czas oczekiwania: min. kilka godz. na dobre schłodzenie lodów   * Do przygotowania deseru potrzebny będzie palnik kuchenny, taki(...)moich przepisów . Beza szwajcarska 2 białka pół szklanki cukru drobnego Przygotowanie: Biszkopt: Jajko ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera. Dodaj roztopione i przestudzone masło, ponownie krótko zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz w temp

Słodki Blog
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 163

Pamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)się skurczyła, wizualność ciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana

Blondynka Gotuje
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 171

sklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości(...)Zanim przyjdzie pora rozłożenia rabarbaru na cieście, ubijam białka dodając stopniowo cukier. Kiedy beza jest ubita, wykładam rabarbar i na niego  porwane kawałeczki ciemnego ciasta.  Na to białka, w nich kryje się cała słodycz tego wypieku. Rozprowadzam na całej powierzchni. Trzeci kawałek ciasta kończy przygotowywany wypiek. Rozrzucam cząsteczki po całości bezy. I do gorącego piekarnika na parę

I tu będę miała takie te
Owsiane ciasteczka z rodzynkami 142

telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy(...)słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie przełóż

Roślinna - blog wegański
Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami 116

Czas Przygotowania : 10 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1:10 h   Cukinię marynujemy albo kisimy, a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek 172

Ciasto bez jajek z powidłami śliwkowymi, wanilią oraz siemieniem lnianym, zwarte, mięsiste, bez miksera, szybkie, bardzo smaczne. Do ciasta można dodać szklankę żurawiny lub rodzynek, łyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego(...)powideł śliwkowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią łyżeczka wanilii bourbon 1,5 szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przepis jest na keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie suche składniki przesypuję do miski, mieszam. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną w oddzielnej misce. Łączę ze sobą suche

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami 215

Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku. Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami ciasto francuskie 2 op. budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki(...)Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.  Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego kółka nałożyć budyń i kilka borówek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min., aż się zarumienią. Ostygnięte posypać cukrem pudrem

Kuchnia Paulettes
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie z malinami 208

kremowy (nie lubię bawić się w owijanie foremek folią i wstawiania ich bezpośrednio do naczynia z wodą). Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce(...)użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem Sernik na ciasteczkowym spodzie Sernik z kajmakiem i malinami Szybki sernik na weekend Smacznego!!! Źródło wpisu: sernik jest mieszanką dwóch przepisów na serniki z bloga Malinowa Kawiarenka oraz Przepisy Kulinarne ze zdjęciami

Relaxtime
Wegańskie ciasto z chałwą i śliwkami 200

Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią.   Składniki na dużą blachę lub tortownicę 26 cm: 200-250 g chałwy 2 średnie banany 60 g mąki kukurydzianej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około pół(...)śliwek 150 ml oleju roślinnego 50 g cukru/ewentualnie, bo dla mnie bez jego dodatku było wystarczająco słodkie 50 g migdałów do posypania/dekorarcji ciasta Przygotowanie: W dużej misce utrzyj banana, chałwę i olej na gładką, puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj dokładnie ciasto. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód

greenscarf
Ciasto kakaowe z bezą 214

Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania.  ;) Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki(...)kakao 4 łyżki rumu ja użyłam Golden Rum 1 opakowanie bez około 100 - 150g Polewa: czekolada - rozpuścić w kąpieli wodnej dodatkowo posiadałam pół puszki masy krówkowej. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany  z żółtkami

Garnkowe fanaberie
Korzenna tarta z czatni i bezą 152

Pyszna i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem. Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko.  Składniki: 200g mąki pełnoziarnistej 120g zimnego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko  1 łyżka(...)zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut.  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony

Gotowanie i blogowanie
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 187

Dzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią  się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony  Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru(...)szklanka  drobnego cukru   4  jajka szklanka oleju rzepakowego 350 g  jogurtu naturalnego  gęstego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 kg śliwek węgierek (duże) WYKONANIE Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem

W kuchennym oknie Ewy
Babka cytrynowa (wilgotna) 162

świeżość i przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa(...)grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam.   Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny  Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz

My simple kitchen
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 192

zapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią.   Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry(...)szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie:  Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka chałwowe 174

piaskowej konsystencji, chrupiące, uzależniające..., a przy tym niezwykle szybkie i proste. Koniecznie do wypróbowania! Składniki : 1 szklanka pasty tahini ( domowej lub kupnej) 1 szklanka cukru pudru 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka z prażonymi jabłkami 322

wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy papierem i obciążamy(...)fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 190° piekarnika, podpiekamy 15 minut. Ostatnie 5 minut pieczemy bez przykrycia. Na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika, obniżamy temp. do 180° i pieczemy przez około 35 minut.  Studzimy na kratce. Przed podaniem    posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta