krokiety, troche inne niż tradycyjne, gdyż naszła mnie ochota, tak na kaszę, jak na grzyby. Z braku czasu ...poszłam na łatwiznę- to oczywiście nie oznacza, że będzie niesmacznie czy bez wyrazu. Wręcz przeciwnie. Mając dostęp do produktów wysokiej jakości, krokiety wyszły Pierwsza Klasa, i zostały zaserwowane gościom, którzy boją się raczej eksperymentów...i gościom, którzy jedli takowe(...)mnie od Skworcu ziarenka prażone Ziołowo Mi! od Ziarenkowo sól, maggi do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe -mleko -mąka pszenna typ 500 u mnie Młyn Kopytowa proszek do pieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki sól Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki. U mnie od serca . Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest
Z Kuchni Do Kuchnijagody. U mnie goście w tygodniu zawsze równa się jakiś szybki i smaczny wypiek. Bo domowe ciasta są najlepsze Nadmiar – o ile zostaje – spokojnie zamrażam (kroję wtedy ciasto na kawałki i układam w plastikowym pojemniku), wyjmuję kiedy najdzie ochota lub niespodziewani goście. Smacznego! Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną SKŁADNIKI: 200 g masła lub margaryny 3 jajka(...)mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty z wanilii spora garść jeżyn (bez rozmrażania) spora garść suszonej żurawiny polewa: 60 g czekolady 70% + 25 g masła (łyżka) + łyżeczka cukru pudru Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. PRZYGOTOWANIE: Miękkie masło lub margarynę ucieram mikserem z cukrem
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki ziemniaczanej Owoce przesypać do miski i rozmrozić. Na samym początku przygotować kruche ciasto : do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, gorzkie kakao i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) składniki szybko połączyć ze sobą. Na sam koniec wbić jajko i jeszcze chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto nie może kleić
Ugotowaćładnie pachnie. W przygotowaniu jest proste, szybkie i nie musimy nawet wyciągać miksera, bardzo polecam! (Inspiracja z książki „wypieki dla diabetyków” Agata Lewandowska). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Orzechowe z Jabłkami Bez Cukru Fit Składniki: 550g jabłek (około 3 nieduże(...)jabłka) 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 15g otrąb pszennych 140g ksylitolu 70g posiekanych orzechów włoskich 30g posiekanych migdałów 200ml mleka migdałowego bez cukru 1 duże jajko 50ml oleju 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. 2. Do miski wlać mleko, dodać jajko, olej i wymieszać
Mała Cukierenkafanką ciast z owocami sezonowymi. Z kremem czy bez, świeże owoce zatopione w cieście to coś, co uwielbiam. Tym razem przygotowałam ucierane ciasto ze świeżymi malinami i borówkami, słupkami migdałów i gęstą, kwaśną śmietaną. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie szybkie. Potrzebne nam (na prostokątną formę 20cm x7cm) : *na ciasto ucierane: - 2 spore jajka - 100 g masła - 1/3szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Tip: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. * dodatkowo: - świeże owoce (u mnie maliny i borówki) - kilka łyżek migdałów w słupkach - gęsta, kwaśna śmietana Przygotowanie: Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cły czas ubijając dodać sól. Następnie dodać jajka, ubijając
W poszukiwaniu inspiracjiszybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam! W ponczu zamiast kawy możemy użyć herbaty. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Puszek Toffi z Krówką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao bez(...)cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 450g masy krówkowej z puszki 15g żelatyny 150ml zimnej wody Do nasączenia: około 350-400ml ostygniętej, zaparzanej kawy 3-4 łyżki spirytusu (można pominąć) Dodatkowo: 12-14 podłużnych biszkoptów 50g mlecznej czekolady Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia
Mała Cukierenkadziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g 3 łyżki oleju 3 jajka 1/2 szklanki kakao bez cukru 1/2 szklanki płynnego(...)naturalnego miodu 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania 1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi
Mała Cukierenkadziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g 3 łyżki oleju 3 jajka 1/2 szklanki kakao bez cukru(...)szklanki płynnego, naturalnego miodu 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania 1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
Mała CukierenkaProsty, szybki w przygotowaniu i do tego uroczy i pyszny deser z ciasta francuskiego i truskawek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego świeże truskawki, umyte, bez szypułek, przekrojone na pół cukier 1 żółtko CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty(...)boku ok. 6 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek przy pomocy pędzelka smarujemy rozmąconym żółtkiem. Na każdym kwadraciku układamy po 1 połówce truskawki, całość obficie posypujemy cukrem (1/2-1 łyżeczka na 1 kwadracik). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
My Culinary Artcudu natury. Postanowiłam przyrządzić z nich tartę na ciście francuskim. Szybki i prosty przepis, okazał się również wyborny w smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom buraków liściowych. Potrawa wolna od glutenu. * Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika(...)suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy na niej ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków. Na cieście francuskim układamy naczynie żaroodporne tak, by z każdej strony pozostawało
Kolizje SmakówWilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek
Zdrowie na języku :Pniesamowicie szybko znika! Jest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 łyżki * jajka – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki(...)skórka cytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut, strudzimy i gotowe! Smacznego
Ostra na Słodkoszybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym. Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * jajko L – 3 szt * cukier – 0,5 szkl * mąka – 2/3 szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkoszybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą (2/3), którą rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut pod przykryciem aż do uzyskania owocowej pulpy. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeszcze ciepły (lecz nie gorący) mus wylać na kruchy
Food Squarewymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut, do zezłocenia. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze