Sałatka z kurczakiem i pieczarkami podana w formie tortu. Bardzo smaczna, ładnie się prezentuje. Nie wymaga wiele pracy, ale bardzo szybko znika z talerza. Ja wykorzystałam do zrobienia sałatki obręcz do ciast dzięki której mogłam ją przygotować bezpośrednio na talerzu. Nie będzie możliwe przełożenie sałatki na talerz jeśli zrobicie w tortownicy z dnem. To taka moja mała podpowiedź. Polecam! Składniki
O kuchni z uczuciemłatwe danie tym razem sprawdzi się jako deser. Może wydawać się trudny do zrobienia, ale wbrew pozorom jest to niezwykle prosta, smaczna i szybka przekąska :). A żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :). Składniki: 1 ciasto francuskie nutella Przygotowanie: Ciasto francuskie wyciągamy i rozwijamy z folii, a następnie rozwałkowujemy jeszcze żeby było ciut dłuższe. Jedna połowę ciasta smarujemy nutellą, a drugą
Gotuj z MąkąNadchodzi tłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis: gotujmy.pl Składniki
Różne smaki w kuchniSmaczna i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podajemy z ulubionym sosem. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego, 250 g mrożonego szpinaku, 200 g sera feta, kilka suszonych pomidorów, jajko, czarnuszka, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz WYKONANIE Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy aż woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kroimy
słodki bratekczarnego bzu olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta miksujemy, odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, przekładamy na patelnię. Póki placuszki się smażą z jednej strony, szybko obcinamy nożyczkami łodygi i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Obiad gotowypizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet , zwłaszcza kiedy Sylwester spędzacie z dziećmi. Są małe na kilka kęsów i robi je się tak szybko jak dużą pizzę . Mini pizze Składniki: ok. 30 mini pizza Ciasto na pizzę 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 300 g letniej wody 50 ml oliwy 1 ½ łyżeczki soli Nadzienie 4 czubate łyżki pomidorowego
codojedzeniaktóry wcześniej nigdy (!) nie gotował, też się zaraził tą ,,chorobą" i teraz systematycznie dostaję od jego pytania: ,,A jakie jeszcze masz smaczne i proste ciasto na blogu do zrobienia?". Podsumowując. Te 3 lata minęły bardzo szybko. Teraz nie wyobrażam swego życia bez gotowania, fotografii i blogowania. Po prostu nie mogę wyobrazić siebie bez dzielenia się swoją pasją z Wami
Kuchnia Łukaszarozsmarować na dżemie, lekko dociskając nakryć drugim blatem drugą część kremu rozsmarować po wierzchu i trzecią nałożyć szprycką, posypać kolorową posypką, schować do lodówki ciasto jest aromatyczne, wilgotne, krem nie za słodki, smakuje wyśmienicie i szybko się zjada .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgórę. Ciasto przykrywamy folią spożywcza i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do miski wkładamy talerz i odwracamy ją do góry dnem, ciasto pięknie wyjdzie z miski :-) I będzie wielkie wow :-) I gotowe :-) Szybkie, łatwe, piękne i rewelacyjne w smaku :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszybko - błyskawiczna przekąska na imprezę sylwestrową, karnawałową lub niedzielne późne śniadanie. Ciasto francuskie, które ma niekończącą się gamę możliwości sprawdza się w każdej sytuacji. Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam! Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym
Posadzone i zjedzonedawna miałam ochotę je zrobić i wreszcie nadarzyła się ku temu okazja ;) No cóż, mogę żałować tylko, że tak późno się zdecydowałam, bo ciasto jest przepyszne! Delikatne, niezbyt różni się od smaku oryginalnego batonika, szybkie i bez pieczenia ;) Polecam, najlepszą rekomendacją niech będzie to, iż cała blaszka zniknęła na jednej imprezie, pycha! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Domowa cukiernia Ewyskusi? (około 15 sztuk (*)) 50g masła/margaryny 80g cukru 1 jajko 130 mąki pszennej 40g wiórek kokosowych 1 szczypta soli. Wszystkie składniki szybko zagnieść i schłodzić lodówce - przez około 30-60 minut. (Jeśli ciasto po schłodzeniu jest nadal lepiące - można dodać odrobinę mąki.) Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3-4 mm i wykrawać
Di gotujeSzybka i prosta tarta idealna na ciepłą kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 2 opakowania mozzarelli 250 ml śmietany 36% 3 jajka 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta pieprz świeża bazylia Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. około 8-10 minut. Zmiksować jajka ze śmietaną, vegetą
talerz przyjemnościcałej Ukrainie. Obecnie ośmielę się nawet nazwać czebureki takim typowym ukraińskim fast foodem. Polecam spróbować zrobić takie czebureki w domu - robi się je szybko, są sytne i naprawdę smaczne. Do przygotowania czeburekow będziemy potrzebować: Ciasto (prawie takie same jak na pierogi): 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody 1 łyżka spirytusu lub octu
Kulinarnie z Polką na Kresachkwiatów roślin) i spadziowe. miód akacjowy - jest polecany do kawy i herbaty, gdyż jako jedyny nie zmieni nam smaku napoju miód rzepakowy - należy go szybko spożyć, gdyż lubi fermentować Miód a wypieki: Miód dodany do ciast oczywiście je osłodzi. Straci niestety swoje właściwości lecznicze, ale wspaniały zapach pozostanie, dlatego mimo wszystko warto. Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości już
Mania Wypiekaniazbliżają się Walentynki, proponuję szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka, które ucieszą ukochaną osobę SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki , 1 kostka masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 125 g serka waniliowego, szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka, cukier puder do posypania WYKONANIE 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka
słodki bratekDzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka
Kuchenne WariacjeMasło utrzeć z cukrami na jednolitą masę, dodać jajko, wsypać przesianą mąkę (2 rodzaje) i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić szybko i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywać ciasto na stolnicy do grubości ok. 5mm (małe porcje - bo ciasto jest dość kruche w strukturze). Wycinać ciasteczka. Przed upieczeniem posypać je cukrem trzcinowym. Piec
Mania Wypiekaniamiksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia
W poszukiwaniu inspiracjiWymieszać ręcznie. Do ciasta dodać jabłka. Ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy pełną łyżkę ciasta i przekładamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika (racuchy szybką się przypalają) przez kilka minut, co jakiś czas obracając. Podajemy np. z cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiSzybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami. Składniki: Ciasto kruche: 250 gram maki pszennej pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy
Bajeczna KuchniaLatem bardzo lubię zupy owocowe z makaronem, miałam nadmiar wiśni i postanowiłam zrobić uszka z wiśniami, robi je się dość szybko i są bardzo smaczne. Podaję je z kompotem owocowym. Składniki: Ciasto na uszka: 1 kilogram mąki 2 szklanki wody 1 jajko+ żółtko 1/4 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 1,5-2 kilogramy wiśni Sposób przygotowania: Umyte wiśnie drylujemy, umieszczamy
Bajeczna Kuchniapozostałe biszkopty - ja zarówno blat biszkoptowy jak i drugą część biszkoptów delikatnie nasączyłam kawą przy pomocy pędzelka. Polać jeszcze ciepłą (nie gorącą!) czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. Smacznego!!! Uwaga! Masa serowa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeje więc trzeba się bardzo śpieszyć z układaniem biszkoptów maczanych w kawie
sierotka maRysia w kuchnipachnie cynamonem i goździkami...to zwykły placek, który najlepiej zajadać prosto z blachy - nie bawić się w talerzyki...tak smakuje najlepiej :) Polecam na szybki deser.. Proporcje na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 3 szklanki mąki - 20 dag masła / margaryny - 2 jajka + 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli
kawawszklancesię niemiłosierny. A za mną chodzi tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę jaka panowała w kuchni,tort musiał być szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt. Składniki Ciasto 6 jajek 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru zapach rumowy (może być inny) szczypta soli ( na czubek noża) 2 łyżeczki
Eli GotowaniePrzesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego
Smaki Przyprawy i KoloryDelikatne i kremowe, bez jajek. Podałam je na imprezie, także zniknęły w oka mgnieniu ;) Oblewaliśmy nowy biznes naszych przyjaciół, którzy dzięki http://erabox.pl/szafka-pracownicza , szybko uwinęli się z wyposażaniem nowego lokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-) Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% 50 g cukru
Domowa cukiernia Ewybędzie, aż tak udane połączenie. Musztarda indiańska ciekawie zabarwiła sos i nadała smaku, a rosyjska wyostrzyła danie. Po zrobieniu zdjęć, placek zniknął bardzo szybko i został tylko wspomnieniem ;) Składniki (forma o śr. 30 cm): Ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - kilka garści mąki krupczatki do podsypywania - 1 opakowanie suchych drożdży - sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 jajko
Corner With Recipessmaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru
Cynamonowe szczęścieCiasto w sam raz na panujące upały, przygotowuje się je bardzo szybko i równie błyskawicznie znika z talerzyka :) mega orzeźwiające. SKŁADNIKI Biszkopt lub paczka biszkoptów (forma 22 x 22 cm) MASA JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody GALARETKA 0,5 szklanki jagód
RAROSSAgorzkiej czekolady. Brownies z tego przepisu jest bardzo czekoladowe, w środku wilgotne a na wierzchu ma słodką chrupiącą skórkę. Według mnie jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. A przy tym robi się je bardzo szybko i nie potrzebuje dużej ilości składników. Zapraszam!!! Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem
Passion of CookingSzybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często. Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”. " Czytaj więcej
Wiem co jemstrach? Zwłaszcza, kiedy sny lubią się spełniać... a czasami lubią. Z kulinarnej strony dawno nie gościły u mnie muffinki, a przecież są tak szybkie i banalne w wykonaniu. Miska, parę ruchów łyżką, piekarnik i ciasto praktycznie samo gotowe. A że z muffinkami można stworzyć różnorakie historie, to moja dzisiaj będzie smakować kokosowo i ciasteczkowo:) W własnoręcznie wykonanych papilotkach
My simple kitchenTradycyjne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek- idealne do kawy. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu:) Składniki: 8 jaj 8 jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić na sztywno z cukrem
Tradycyjna KuchniaKolejna moja tarta to przepis inspirowany kuchnią bliską mojemu sercu "Smakami Szwajcarii". Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i szybka- sprawia, że przepis sprawdzi się w każdej kuchni. Składniki: na ciasto: 400 g maki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki soli morskiej 6 łyżek wody farsz: 300 g pora 3 ziemniaki 2 duże, kwaśne jabłka sól morska pieprz świeżo zmielony
Wielki apetytposmarowania paluchów cukier do posypania paluchów Wykonanie: Mleko, wodę, masło i sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić. Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero
Mama Gotujeprzez 10 minut. Kiedy ciasto będzie gładkie i błyszczące (musi odchodzić od ręki i od miski) przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz trzeba je uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. Trzeba je trochę rozpłaszczyć, ułożyć na środku łyżeczkę marmolady
Kulinarne Inspiracje180C i piec przez ok.45-50 minut (do tzw."suchego patyczka"). Po 35-40 minutach, można sprawdzić czy sernik się upiekł. Gdyby za szybko przybierał kolorów z góry - przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia. Ciasto wystudzić porządnie przed krojeniem. Smacznego
CookYourselfkażdym jedna znikała :) Bułeczki są puszyste i mokre od masy. Przez niewielką ilość cukru nawet orzeźwiające. Podane składniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę,na wakacje :) Miłego dnia! Ciasto 50 g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 200 g mielonego twarogu 3 czubate łyżki cukru 6 łyżek roztopionego masła 2 1/2 szklanki mąki pszennej
Pełny talerzciasto wystudzić. Do rondelka dodać masło i rozpuścić. Następnie wrzucić posiekane krówki, które muszą się rozpuścić. Gdy masa będzie rzadka, to wysmarować nią spody ciasta. Uwaga! Należy od razu udekorować ozdobami, ponieważ masa krówkowa bardzo szybko twardnieje
UgotowaćTartaletki na winie - czyli co się nawinie do tartaletek :) Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego
Grunt to przepis!Kruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła
Gosia gotujezagotowujemy, zalewamy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. CAŁOŚĆ: Polewą oblewamy przygotowane ciasto ( ściany lekko wierzch ) i obsypujemy prażonymi orzechami. Smacznego! UWAGA! CIASTO NADAJE SIĘ TYLKO DO PRZYRZĄDZENIA PRZED SAMYM PODANIEM. Później dość szybko wysycha
Ostra na Słodkopostanowiłam zwrócić się do członkiń jeden z grup kulinarnych z prośbą o pomoc. I dostałam, przepis na idealny krem- masę orzechową. Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa z orzechów i mleka może być tak dobra. Serdecznie polecam bo naprawdę warto
Krakowskie smaki AniOdstawić do wyrośnięcia .Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki . Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką .P ozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia. Razem ze mną w akcji
Moje domowe kucharzeniesiebie różnią. Skorzystałam z przepisu z bloga, który jeszcze mnie do tej pory nie zawiódł czyli Moje Wypieki . Pączki rzeczywiście robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Celowo nie wykładałam na olej równiutkich porcji ciasta aby w efekcie otrzymać różne ciekawe kształty. Doszukałam się m.in. pieska, foki, bobasa, świnki, ptaka a córcia m.in. dinozaura, jeża i... Furbiego:) Mimo wszystkich
Kto ugości moich gości?Składniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka
Na słodko lub wytrawnielatin; mso-fareast-language:EN-US;} Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-) Przepis na średniej wielkości blachę. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany 12-18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na słodko lub wytrawnieTarta jest prosta i szybka w wykonaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub szybki obiad. Sprawdza się również dla niespodziewanych gości. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki 2 cebule 1 brokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę
IMPRESJA SMAKUPrzesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego
Kulinarna rozmowaProsta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty
Stare Garyżeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante.Ciasto:20 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,szczypta soli,5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich.Farsz:2 kolorowe papryki(...)suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego estragonu,sól, pieprz - do smaku,1 szklanka naturalnego jogurtu,2 jajka,około 10 dkg żółtego sera.Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na pół godziny.Papryk
Codzienna kuchnia niecodziennawrażenie.Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć. I nie czekałam długo, bo naprawdę przygotowuje się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb.Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie rozkładam warstwę ciasta, cieniutki pasek karmelu, znowu warstwę ciasta i warstwę karmelu i tak do góry. Wychodzi fajne i szybkie ciacho do kawy
ladykitchenSkładniki : 18 dag cukru 2 jajka 100 ml mleka w temp. pokojowej 80 ml oleju 28 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 dag
Proste Potrawyksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy :) Dzisiaj przepis
Ze smakiem i z pasjąWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa pizza z pieca na cienkim cieście, o wiele smaczniejsza od tych sprzedawanych w pizzerii. Łatwa i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuję z swoimi ulubionymi dodatkami Post Pizza z pieca pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejednak telepatia istnieje. Opowiem od początku :)Zaprosiłam na wieczorne winko trzy moje bardzo dobre znajome. Babski wieczór bez ciasta jest w moim domu "grzechem", więc postanowiłam upiec zebrę. Bo szybko i smaczne.W międzyczasie zaczęłam rozmawiać z moją mamą na skype. Ku mojemu zdziwieniu mama radosnym głosem oznajmiła, że właśnie skończyła piec...zebrę :D.Także specjalnie
Przepisy AleksandryWersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-)SKŁADNIKI:-4 jajka-200ml kremówki-serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek)-250g pomidorków koktajlowych-tymianek ( świeży lub suszony)-sól
Smaczne Zdrowewłasnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo. Ja wykorzystałam do ich zrobienia ten przepis i się super udały, chociaż nie były idealnie okrągłe. Ale ciasto wyszło genialne. Deser zrobiony dla gości zniknął w tempie tak szybkim ze nie udało mi się zrobić zdjecia w przekroju. Polecam... mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNadchodzi tłusty czwartek , to nie można sobie odmówić zrobienia , tego co lubię :) faworków . Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko . Wiem coś o tym , bo zanim wzięłam się za zrobienie ciasta , to zaraz mogłam usiąść i zajadać się pysznymi , chrupiącymi faworkami :) Wychodzi ich dwie duże tace , dzięki czemu rodzinka mogła też się nimi delektować :) Przepis z gotujmy.plSk
Słodkości i nie tylkoogrodu, sadzenie kwiatów i krzewów to moje zajęcie :) mam tyle zaległych przepisów i nie wiem kiedy się za nie zabiorę. To ciasto chciałam Wam polecić bo naprawdę warto je upiec :)jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a szybko znika z talerzyków :) Biszkopt kakaowo-kawowy do tego pianka z kremówki, serka mascarpone i czekolady, śliwki, myy pyszotka. Zapraszam(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej i wodę. Mąkę, kakao,kawę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto, pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę przekładamy do szklanej miseczki i stawiamy na garnku z gorącą wodą, co jakiś czas mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilijabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem "Życia ze smakiem". Tak, tak, już niebawem(...)dodajemy po jajku a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę startą z cytryny i mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na grzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście
My simple kitchenMuffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne. Dziś jedne z ulubionych moich córek, bananowo-orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki(...)jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku, do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce
Mia Cucina Sofietamyślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165
Pożeraczka, czyli raz adobrze