Pyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant
Smakołyki Asiżółtka z dużych jaj (u mnie rozmiar L) Mąkę posiekać nożem z zimnym pokrojonym w kostkę masłem, dodać żółtka, cukier, szybko wyrobić. Można też wyrobić w malakserze (foodprocesorze) wówczas wrzucamy wszystkie składniki i siekamy nożami parędziesiąt sekund, tak aby ciasto zbiło się w jedną bryłę. Uformować kulę, spłaszczyć, włożyć do lodówki na minimum godzinę (to bardzo ważne). Po tym czasie
moj przepis naSernik na zimno jest mało skomplikowanym ciastem. Dziwne, że jeszcze nie ma go na blogu. Ten zrobiłem na szybko, wieczorem, żeby był na drugi dzień. Wyszedł bardzo dobry :) Składniki : - 1 kg twarogu mielonego ( użyłem gotowego ), - 400 g kremówki, - 2 galaretki wiśniowe, - wiśnie drylowane, - 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, - 2 duże łyżki nutelli, - 2 łyżki kakao zaparzonego małą ilością wody(...)wstawić do lodówki. Drugą część twarogu zmiksować z rozpuszczonymi galaretkami i wiśniami oraz delikatnie wymieszać z resztą kremówki. Wylać na warstwę czekoladową. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać cukru pudru. Najlepiej posmakować masy. Dla mnie bez sernik jest wystarczająco słodki. Wstawić do lodówki do stężenia
Przepisy Mikołajawykonaniu i mało pracochłonne - potrzebujemy zalewie 30 minut! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po zrobieniu. Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na szybką, świąteczną (i nie tylko) przekąskę to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 4 jajka 1 pęczek koperku 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz 1 białko czarnuszka (do posypania) masło (do posmarowania foremek) Wykonanie
Kuchnia MagdaLenycynamon 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, kolejno dodajmy wodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę. Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną
Truskawkowa Fiestasody i energicznie mieszamy. Na końcu wrzucamy pokrojone orzeszki. Wylewamy na środkowy biszkopt (czynność tę wykonujemy dość szybko, ponieważ karmel szybko zastyga).Gdy masa karmelowa przestygnie wykładamy na nią pozostały krem budyniowy. Górny krążek ciasta smarujemy masłem orzechowym i przykrywamy całość. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Czekoladą polewamy całe ciasto. Wierzch ciasta można
Słodka Stronatego przepisu jest to, że składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej, dlatego, jeśli chcemy wykonać to ciasto z zaskoczenia ciężko mieć produkty w temperaturze pokojowej. Na to jednak jest prosty sposób: jajka wsadzamy do ciepłej wody (niegorącej!), dzięki czemu szybko się ogrzeją, to samo wykonujemy z kubeczkiem śmietany. Może i nie będzie to taka prawdziwa pokojowa temperatura
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Raz piekłam serduszko z czekoladą, a raz z nutellą i obie wersje są smaczne. Zamiast konfitury malinowej możemy użyć konfitury pomarańczowej, polecam… (inspiracja ze strony its always autumn ) Zapraszam
Mała Cukierenkazgęstniał (ok 6-8 minut), odstaw do ostygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami. Ciasteczka
Niezły MłynekCiasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i cierpliwości wymaga proces dojrzewania. Czy jest on niezbędny? Przyznam się, że wycięliśmy sobie mały trójkącik na drugi dzień i ciasto okazało się pyszne. Smak skojarzył mi się z bajaderką (z tych nieczekoladowych). Ten rodzaj
zadanie-gotowanieKarpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego wpisu
Monia miesza i gotujemiękkiego masła 100 g mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany spora szczypta soli świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki szybko połączyć razem. Zagnieść kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Wysmarowane masłem foremki wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Można też rozkruszyć je i wysypać na dno foremek, a następnie docisnąć i wyrównać powierzchnię palcami. Ciasto upiec
Codzienna kuchnia niecodziennaMalinowa pianka to pyszna i szybka propozycja, której nie oprze się żaden dorosły, ani niejedno dziecko. Jest lekka, puszysta i wprost rozpływa się w ustach. Mocno malinowa warstwa idealnie komponuje się z czekoladowym akcentem, jaki nadają jej kruche herbatniki. Pycha! Koniecznie spróbujcie. Polecam też truskawkową piankę z 4 składników - klik . (Forma o wymiarach około(...)przelać malinową masę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia
Di gotujekrólują w cieście . Do przygotowania ciasta wykorzystałam jogurt, który nada ł mu niesamowitej delikatności i puszystości. Ciasto na długo zachowuje świeżość a przy tym jest bardzo proste i szybkie do przygotowanie. Nie pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam dzisiejszy przepis i gorąco zachęcić do jego wypróbowania. Mi ł ej niedzieli :) **** Sono(...)pieczenia 200 g jogurtu naturalnego 60 ml mleka 75 ml oleju 3 jajka 250 g borówek 30 g migdałów w płatkach * Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. **** INGREDIENTI 250 g di farina 70 g di farina di mandorle 100 g di zucchero 16 g di lievito per dolci 200 g di yogurt bianco
La grande e la piccola cuocamąki toruńskiej 15 dag mąki ziemniaczanej 10 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 żółtko Wszystkie składniki razem zagnieść. Odrywać od ciasta takie małe kuleczki formować i przycisnąć widelcem i piec, są tak pyszne że szybko znikają .Przepis testowała już córka kilka razy i zawsze się sprawdza
Moje Wyrobypieczenia i wyrobić ciasto. Na koniec wlać mleko i dokładnie połączyć je z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, nalewać łyżką porcje ciasta i smażyć złoto brązowe placuszki z obu stron. Należy uważać, bo placuszki mogą szybko się przypalać. Po usmażeniu odsączyć je na ręczniku papierowym a potem ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem
Ewa w kuchni