pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego bardzo smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską
MyCookBook.plśmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką i resztą składników (początkowo robimy coś na kształt kruszonki). Następnie szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma
Moja Delicjatakże w pergaminie, co ułatwiłoby i przyspieszyło całą sprawę. Ja pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam w nim charakterystycznego dla kuchni greckiej "przysmaku(...)duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki pszennej t. 550 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli Na początek mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę
Kuchenna Kontrrewolucyadodajemy sól, rozczyn, masło rozpuszczone w reszcie mleka i roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto łatwo się wyrabia. Jest niezwykle delikatne i elastyczne, przez co nie ma z nim najmniejszych problemów. Bardzo szybko zaczyna odchodzić od ręki, ale można pougniatać je chwilę dłużej (ja tak zrobiłam). Następnie odkładami je z powrotem do miski, przykrywamy
Ratunku obiadbawiłam się na tej imprezie oraz tych, z którymi jeszcze nie udało mi się zapoznać :). Dzisiaj, mimo nieidealnej pogody za oknem, chcę podzielić się z Wami przepysznym przepisem na szybkie, letnie gofry proteinowe, które mogą stanowić znakomitą przekąskę. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie gofrownicy i rewelacyjnej odżywki białkowej o naszym ulubionym smaku. Składniki: – 200ml mleka – 150g mąki orkiszowej(...)owoce – cukier puder/ksylitol w pudrze Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy tak, by nie powstały grudki. Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy na lekki, złoty kolor. Dekorujemy. Smacznego! Artykuł Szybkie gofry proteinowe FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongporadzę, że bardzo lubię kiełbaski w cieście francuskim ? Obiecuję sobie, że w końcu zrobię takie ciasto sama, ale na razie lenistwo wygrywa i kupuję gotowe. To takie wygodne mieć opakowanie w lodówce i móc szybko zrobić coś pysznego. Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet całość nazwać
Smaczna Pyzajakiegoś czasu byłam strasznie ciekawa smaku mąki ryżowej , w końcu się skusiłam i oto cudo co mi wyszło , nie skromnie powiem że to jest przepyszne , wszystkim strasznie zasmakowało , bardzo szybko znikało z talerza . Zapraszam serdecznie do wypróbowania w domku dla rodzinki do niedzielnej kawy . Składniki 2 szklanki mąki ryżowej 1,5 szklanki ksylitolu 2 łyżeczki proszku(...)już masło nam się rozpuściło , dodaję cukier ksylitol i podgrzewam do momentu aż cukier się rozpuści , następnie dodaję kakao i bardzo szybko mieszam jak zaczyna powstawać nam czekolada , zdejmuję z ognia , mieszam kilka minutek i gotowa polewa do ciasta . Kiedy polewę mamy gotową , nasze ciasto kładę na paterze bądź ładnym talerzu i polewam całe ciasto polewą czekoladową , odstawiam
Mój Smakzasmakowały. Zniknęły szybko, bo były naprawdę pyszne! Ciasteczka z dżemem pół kostki margaryny 2 szklanki mąki 3 żółtka ok. 10 dag smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3/4 szklanki cukru pudru dżem (dowolny smak) Do miski dodać: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Następnie dodajemy margarynę, smalec i żółtka. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Dodać
Gotuję TestujęUwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piernika,szczypta soli.Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę i przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około
Codzienna kuchnia niecodziennazebranych w akcji Czas na śliwki Orkiszanka z karmelizowanymi śliwkami autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Knedle ze śliwkami w migdałowo-cynamonowej(...)zdrowo!Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki pod kruszonką z migdałami autorka: smakufabryka | blog: Smaku fabryka Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką autorka: aronia | blog: Cafe Amaretto 782. Dyniowe kluski odsmażane ze śliwkami autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Jaglane ciasto ze śliwkami autorka: Krys | blog: Kuchnia
Weekendy w domu i ogrodzienajlepiej ugotowane kilka godzin/dzień wcześniej i zmielone- zdążą odparować, * masa powinna być wyrabiana szybko i sprawnie- podczas długiego wyrabiania masa oddaje wodę, co skutkuje zwiększeniem ilości mąki, * przed formowaniem w kulkę najlepiej dłoń delikatnie oprószyć mąką- zapobiegnie to przyklejenia się ciasta do dłoni, lepiej więc będzie się formowało i kula wyjdzie idealnie krągła, * gotować natychmiast po przygotowaniu(...)praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i całość szybko i dokładnie wyrobić (w razie konieczności dosypać mąkę- ale nie przesadzać z ilością, bo knedle wyjdą ciężkie i gumowate). Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować w wałek, z którego należy odcinać kawałki (ilość ciasta zależy od wielkości truskawki), następnie spłaszczyć
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na tartę serową z wiśniami spokojnie możecie wpisać na listę ciast do przygotowania na Święta. Powody są co najmniej dwa. Po pierwsze - robi się ją bardzo szybko...a wiadomo, w przedświąteczny czas, każda minuta jest cenna. Po drugie - tarta wygląda bardzo świątecznie. No dobra...do Świąt jeszcze sporo czasu. Dlatego na próbę warto zrobić tartę już teraz. Powodów
kolorowotorcikowoKruche delikatne ciasto, dużo brokułów i wyrazisty w smaku ser pleśniowy Gorgonzola. Jedno z najlepszym połączeń smakowych! Prosto, szybko i bardzo smacznie. Quiche [czyt.: kisz] to francuska odmiana tarty ze stanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal będzie pyszny
maniapieczeniamasła 2 żółtka 100 ml śmietany szczypta soli dodatkowo marmolada Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę i sól.Szybko połączyć składniki i zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.Następnie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej
Moje domowe kucharzenie