łyżeczki cynamonu, kardamonu i mielonych goździków Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, dalej siekamy. Dodajemy sól i mąkę z kakao i przyprawami. Zagniatamy szybko, by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy śmietanę i bardzo szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną stolnicę, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy
Dzieje kuchennej WiewiórySposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej zmiksować, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Ciasto przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść w kształt wałka, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Ze schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki(...)cienko wylepiać foremki. Wstawić do piekarnika i piec, aż babeczki lekko się zrumienią (potrwa to ok. 15-20 minut). Jeśli zauważycie, że brzegi ciasta rumienią się zbyt szybko, przykryjcie babeczki arkuszem folii aluminiowej. Gotowe babeczki wyjąć z pieca, lekko przestudzić, a następnie wyjąć z foremek, po prostu je odwracając. By napełnić je kremem, musimy poczekać, aż całkiem wystygną. Krem: Zimną
W SMAKSzybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru
Kuchnia BeatySzybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki:3 jajka1 szkl. cukru1 szkl. mąki pszennej3/4 szkl. mąki ziemniaczanej125 g margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 pomarańczycukier puderWykonanie:Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła.W tym czasie, oddzielić żółtka od białek.Białka lekko podbić, dodać powoli cukier - ubić na sztywną pianę
kolorowotorcikowoSzybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki. Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki
Walijskie PichcenieCiasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać(...)resztą mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe. Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila. Wbić jajka i szybko wymieszać(...)zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości blaszki (ciasto będzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde). Masa budyniowa: Budyń z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie :) Dzisiaj coś na szybko , kruche z malinową pianką .Pyszne lekkie z prażonymi ziarenkami z Ziarenkowa Migdałowy przylądek Ciasto podałam na porcelanie Bogucice(...)też wyszło dobre . Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać posiekaną margarynę , cukier , cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić w proporcji 2 do 3 i zawinąć w folię , mniejszą część przełożyć do lodówki na 0,5 godziny . Większą część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie niedzielnego ciasta, polecam szybki sernik bez pieczenia. Lekka fioletowa pianka z jagodami goji idealnie smakuje w połączeniu z korzennymi herbatnikami. Składniki 2 opakowania herbatników regionalnych korzennych z polewą kakaową firmy Cukry Nyskie 500 g sera do serników 1 szkl mrożonych lub świeżych jagód leśnych 1/3 szkl jagód goji firmy Targroch 2-3 łyżki(...)tortownicy. 5. Na wierzchu układamy pozostałe ciastka i dekorujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: ciasto , Cukry Nyskie , herbatniki , jagody , jagody goji , na szybko , na zimno , ser , sernik , Targroch , Wielkanoc , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki sposób możecie zrobić domowe tiramisu . Jedynym minusem tego ciasta jest to, że musi być schłodzone, wiec po przygotowaniu trzeba wstawić je na conajmniej 5-6 godzin do lodówki. Składniki biszkopty (ok. 30 sztuk) 500g
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się piec chleb, a czasem po prostu wygodniej zrobić bułki. Bo szybciej, bo żeby zmienić smak itp. Z tego przepisu otrzymamy ok. 7-8 szybkich bułek pszennych. Naprawdę szybkich, bo ciasto krótko wyrasta, specjalnie przy nim się nie napracujemy. Jakie są w smaku? Mój mąż spróbował i mówi „Prawdziwe, nie dmuchane bułki” I to niech będzie najlepszą(...)piekarni, to przed ostatnim wyrastaniem, posypujemy je mąką. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach ok 15-20 min. Studzimy na kratce. Artykuł Szybkie bułki pszenne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSzybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco! Składniki: kostka margaryny lub masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki
potrawyregionalnePizza z salami, papryką i bazylią – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych, świetnie dobranych dodatków, takich jak. salami, czerwona papryka czy świeża bazylia. Pychota! W tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzpełenienie całości [...] Artykuł Pizza z salami
Pogotujmy.plukładamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem i szybko zamykamy drzwiczki – ważne, żeby piekarnik nie wychłodził się. Pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut – absolutnie nie otwierając piekarnika. Przez ten czas ciasto powinno nawet trzykrotnie urosnąć
Poezja smakupyszne, efektowne i nieskomplikowane ciasto. Robi się je bardzo szybko. Kruche ciasto smarujemy aromatycznymi powidłami śliwkowymi, dekorujemy pyszną bezą z dodatkiem płatków migdałowych i pieczemy. Po ostudzeniu przekładamy masą budyniową i gotowe. Smacznego :) Mmm...po prostu pychotka! Spróbujcie. Rada: Jeśli chcecie, aby Wasze ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne możecie płatki
Krokusowy Dom