Przygotowanie ciasta ciasta jest chyba najprostsze jakie znam. Ciasto pyszne mokre, polecam. Thermomix wykonanie do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wymieszać obroty 4,5, czas
Kuchnia PokoleńSzybki i smaczny serniczek bez pieczenia. Dodatek owoców i galaretki nadaje mu pewnego rodzaju świeżości. Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa
Smaki Na TalerzuSzybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie
Programista w kuchniPotrzebujecie szybkiego i pysznego ciasta na weekend? Dobrze trafiliście! To jedno z moich ulubionych ciast na takie ciepłe dni. Jest lekkie i ma w sobie moje ulubione owoce ;) Lato to piękny czas, nacieszmy się sezonowymi pysznościami! ;) Składniki: Biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki około 250g
Czerwona PorzeczkaSzybki sposób na coś słodkiego. Jako że zalegała mi masa krówkowa, postanowiłam zrobić szybkie zawijasy z ciasta francuskiego. Wystarczyło wysmarować ciasto, zwinąć i upiec. Prościej już się nie da :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g masy krówkowej Wykonanie: Ciasto rozwinąć, posmarować masą korówkową, pozostawiając wolne krawędzie tak ok 1 cm. Zwinąć boki z dwóch stron do środka
magiczna kuchnia Kasiwarto go mieć w razie niespodziewanych gości. Kiedy nie mamy w domu żadnych słodkości, a okazuje się, ż e za chwile ktoś nas odwiedzi to z takiego ciasta przygotujemy bardzo szybko pyszne łakocie. Ciasto francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne
kulinarne odsłony patiSzybki deser 🙂 Składniki 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 4 jajka szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania Wodę
czarrna od kuchniNa ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje
Cynamonowe szczęścieSzybkie i proste ciasto do popołudniowej kawy. Ciasto jest dosyć niskie, więc można wykorzystać mniejszą formę niż podana w przepisie. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 ml oleju rzepakowego 4 banany 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 90 g białej czekolady
Passions hobbies lifeSzybkie i smaczne ciasto..pomysł na nie znaleziony tutaj. 3 jajka 1 szkl.cukru 1 cukier wanilinowy [ cukier cytrynowy] 20 dag śmietany 22% 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem
Moje domowe kucharzenieSezon na dynię w pełni, a ja mam ich całkiem sporo w tym roku więc popełniłam takie o to proste dyniowe ciasto z dodatkiem bakalii. Wyszło
Cynamonowe szczęściesolanki/ feta Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój w niewielką kostkę i połącz ją z pozostałymi składnikami ciasta. 2. Z gałązek tymianku oberwij listki i dodaj je do ciasta. 3. Szybkimi ruchami zagnieć wszystko na gładkie ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. 4. Włóż do lodówki na 30min. Farsz: 1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki. 2. Zeszklij
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo proste i bardzo pyszne ciasto. Choć wygląda niepozornie ja się w nim zakochałam. ;) Puszyste ale jednocześnie lekko wilgotne, niezbyt słodkie z kawałkami gruszek, świetne
Cynamonowe szczęścieBardzo delikatne i pyszne ciasto. Jest to dosyć duża porcja, blaszka o wymiarach 24 x 34 cm Ciasto – miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i
Kuchnia Pokoleńmiejsce do wyrośnięcia przez 1-2 godziny- musi podwoić swoją objętość. W przypadku użycia suchych drożdży pomiń etap robienia zaczynu drożdżowego. Gdy ciasto jest wyrośnięte odgazuj je poprzez szybkie wyrobienie. Ciasto podziej na tyle części ile masz truskawek, u mnie było to około 50. Może również zostawić kilka „ślepaków”. Formę do wyłóż papierem do pieczenia i ułóż
greenscarfcukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki śmietany aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę Jabłka należy obrać i pokroić
Gotowanie-ukChyba nigdy nie zapomnę chwili kiedy pierwszy raz jadłam to ciasto… Było to u mojej koleżanki i byłam w 100% przekonana, że ciasto chyba nie wyszło
Mohiellacukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy
Gotowanie moimi oczamimasę wylewamy na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki, co pozwoli na łatwiejsze rozprowadzenie jej potem
W Moim Magicznym DomuSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi
VioletoweKucharzeniepowoli ucierać. Powstałą masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć masę i znów przykryć herbatnikami. Czekoladę roztopić na kąpieli wodnej i wylać ją na górę ciasta posypując szybko kokosem. Porcja na dużą blaszkę. Ciasto radze wyjąć z blaszki gdy stężeje ponieważ do takich ciast lubią przedostawać się metaliczne zapachy
PychotkaaaSzybkie, smaczne i niedrogie domowe wafelki. Składniki: opakowanie suchych wafli kostka margaryny szklanka cukru 3 łyżki mleka w proszku łyżka kakao żółtko Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić
Darcia w kuchniłyżeczki cynamonu 3 białka jajek 1/3 szklanki cukru + do posypania śliwek Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika
ChilliJemyjabłek 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 16g cukru waniliowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko wyrabiamy ciasto dłońmi. Do przygotowanej blachy wykładamy na spód 2/3 ciasta, nakłuwając je widelcem. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. Formę z ciastem wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego
ChilliJemysernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka 50 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez
e-PrzepisyKulinarnepłatki migdałowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej
Wanilia i KardamonPierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :) Składniki: Ciasto: 200 g masła 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 g rabarbaru garść płatków migdałowych Kruszonka
My simple kitchenpiekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcużółtka oraz: 2 - 2,5 kg jabłek ½ szklanki cukru ½ łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne
Mama Gotujełyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg serka z wiaderka 3 białka 1 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietakowy 1 puszka brzoskwiń Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrobić, następnie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie kulki mniejsza i większą. Mniejszą kulkę zamrozić, a większą wylepić dno blaszki o średniej
Jadło i czytadłoszybkie i pyszne ciasto z owocami. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem jagód lub wiśni, ale ponieważ nie jadłam tej wersji jeszcze z rabarbarem postanowiłam spróbować. Wyszło pyszne – nie za słodkie. W sam raz do niedzielnej kawki… 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki (koniecznie) 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub pól
Humanistka w kuchnicytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony
Grahamka, weka i kajzerkaTak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z żelfixem
RAROSSAKocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką. Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem(...)piątki, organizowanej na facebooku. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 100 g zimnego, twardego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnibok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki
Kuchnia od dwojgaczęsto gości na moim stole i powiem nieskromnie, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało. Do tego robi się je bardzo szybko i jest nieskomplikowane. Pewnie moi znajomi jak zobaczą przepis na to ciasto, to zdziwią się, że dopiero teraz je zamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale... Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka cukru(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-) Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy nie mam czasu na robienie zdjęć :-) IMPRESJAsmaku by Izabela
IMPRESJA SMAKUwody Przygotowanie : Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną
Słodka StrefaSernik otulony dwoma warstwami ciemnego ciasta z pyszną aromantyczną wanilią i naturalnym kakao. Łatwy i szybki przepis, ser wiejski będzie najlepszy, ale jeśli użyjecie tego sklepowego też z pewnością będzie pyszny. Do masy dołożyłam kandyzowaną papaję, a całość schowana pod kokosową pierzynką.Składniki na ciasto(...)mąki tortowej 1 szk cukru pudru5 żółtek25 dag margaryny3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1-2 łyżeczki mielonej wanilii, lun ziarenka wanilii z jednej laski 1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut.Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Masa serowa: 1 kg sera
Apetyczna babeczka