beta-karotenu, witamin B1, B2, PP i K oraz wapnia, miedzi czy potasu potrafi znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Jej wszechstronne zastosowanie od zupy marchewkowej, po surówki aż po ciasto marchewkowe czy właśnie taki deser, sprawia że łatwo ją przemycić :p. Ta prosta marchewka na mleku to doskonały deser dla dzieci jak i dorosłych. Nie jest on skomplikowany ale wymaga(...)Następnie dodajemy cukier i kardamon - mieszamy i czekamy na ponowne zgęstnienie. 5/ Ściągamy z palnika, przekładamy do małej metalowej miseczki, przygniatamy z góry łyżką. Czekamy 10 minut, przekładamy szybkim ruchem ułożoną w misce formę z marchewki na talerz, posypujemy orzechami. Ozdabiamy miodem i suszoną miętą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSzybko, szybko coraz szybciej. Czas ucieka mi przez palce, żyję w nieustannym poczuciu rzeczy niedokończonych, do załatwienia od zaraz, a najlepiej na wczoraj. Z wielkim trudem przychodzi mi łączenie dotychczasowych obowiązków z nowymi, oraz z przerażaniem i ekscytacją patrzę na nadchodzący sezon gastronomiczny. Ponieważ czas ostatnio nie jest moim sprzymierzeńcem, dania i ciasta ekspresowe wiodą prym w kuchni,, niestety
Słodki Kompromisprzyszła mi do głowy po spróbowaniu kawałeczka „Bananowej chmurki”. I choć zwykle mam do swoich wypieków jakieś „ale”, po przygotowaniu tego ciasta, chodziłam po domu i śmiałam się, że muszę szybko przygotować kolejne na niedzielę, bo to całe zjem sama. O tak! Dawno już żadne ciasto nie zniknęło w takim tempie. Apeluję do wszystkich, którzy jeszcze(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Siekając tępą stroną większego noża łączymy masło z resztą składników. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Uformowane w kulę wstawiamy na co najmniej 30-45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem
Smaki Na TalerzuWitajcie!, jeśli myślicie o zrobieniu czegoś nietypowego a jednocześnie bardzo prostego w przygotowaniu to mam pomysł!. Ciasto bez mąki pszennej za to z mąką ryżową i
Kuchnia PROzdrowotnaTłusty czwartek tuż tuż, więc nie oszczędzamy się :). Jeżeli wd. Ciebie pączki to nie wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane
Kuchnia PROzdrowotnaDeser z prądem? a czemu nie :) Słodkość, mleczność, kawowość oraz konkretne grzanie - to Was czeka! Tiramisu podane w szklance po whisky to super pomysł na małe
Kuchnia PROzdrowotnaHej! mam dla Was pomysł na pyszną pizzę :). Nie lubisz nadmiaru ciasta w pizzy? nie chcesz jeść grubych bezsmakowych rantów? Jest wyjście :) lekka pizza margherita na
Kuchnia PROzdrowotnamożna było zrobić z niego ciacho. Postawiłam na coś naprawdę prostego, co podkreśli niepowtarzalny smak rabarbaru. Puszyste, mięciutkie i do tego na prawdę proste i szybkie do przygotowania takie jest to ciasto, a jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie rabarbaru to na blogu jest ich kilka w wersji fit i nie tylko - wystarczy, że klikniecie w etykietę rabarbar
Cynamonowe szczęściedrugie podejście do pączków ziemniaczanych . Tym razem zrobiłam większe i nadziewane konfiturą więc bardziej podobne do takich zwykłych pączków. Jak zaraz się zorientujecie robi się je dość szybko bo ciasto nie musi leżakować żeby wyrosło. Ponieważ część składników pozostaje ciepła to drożdże pracują szybko co wpływa korzystnie na czas przyrządzania takich pączków. Ciasto ziemniaczane jest pulchne, wilgotne i bardzo smaczne
Smaczna Pyzatruskawki, borówki amerykańskie na kruszonkę: 2 łyżki mąki łyżka cukru żółtko 2 łyżki kokosu 1,5 łyżki masła dodatkowo: galaretka na szybko o smaku limonka (lub inna) Składniki ciasta zagnieść szybko i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumieni. W tym czasie przygotować budyń: proszek budyniowy rozmieszać z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio spodobało mi się robienie tortów na cieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu(...)podzielić na bardzo cienkie kawałki, by goście mogli spróbować jeszcze innych rzeczy. Polecam wszystkim, którzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki Krem: 500ml śmietany kremówki
Smakowy RajDziś małe wyzwanie :) ciastka bez jajek i bez glutenu. Użyjemy masła bez laktozy dzięki czemu możemy te ciastka zaoferować również tym którzy nie tolerują laktozy
Kuchnia PROzdrowotnaDość oryginalny deser który jest bardzo prosty w wykonaniu no i o wiele zdrowszy od prawdziwego burgera :]. Wykorzystamy lubiane przez wielu wafelki z karmelem i cynamonem
Kuchnia PROzdrowotnaSzybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi. Składniki:15 okrągłych biszkoptów,400 ml kremówki 30%,3 łyżki cukru pudru,2 śmietan fixy,300 g truskawek,50 g płatków migdałowych.Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm). Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem do stołu
Aga w kuchniWitajcie, Maj coś zimny więc pomyślałem o czymś co przypomina lato ;). Uprzedzając nie będzie w nim ani trochę alkoholu a jednak będziemy przekonani że
Kuchnia PROzdrowotna