białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już w formie ponownie schłodzić
Pudełko rozmaitościodnalezienia jest odnowiona przyjaźń z przemiłą Panią Zosią, z którą i ja znalazłam wspólny język. Przedstawiane przeze mnie dziś ciasto jest pierwszym testem przepisów, jakie od niej otrzymałam. Ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu osładza mi właśnie gorycz dni walki z przeziębieniem :-) Ciasto błyskawica CIASTO BŁYSKAWICA 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara 1 jajo 1 szklanka mleka 165 g margaryny
peggiwkuchnistyczniu na wielu blogach królują dietetyczne przepisy, które mają pomóc w realizacji postanowień noworocznych. A u mnie w styczniu królują... słodkości :) Proste i szybkie babeczki kakaowe na pewno podbiją Wasze podniebienia. SKŁADNIKI (ok. 20 babeczek) ciasto 1 płaska szklanka mąki pszennej 100g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem(...)więcej) 1 łyżka ekstraktu waniliowego czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wykrawany kółka i wyklejamy nimi foremki. (ponieważ ciasto zawiera sporą ilość
DefinicjaSmakuPrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko(...)dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam
prawdziwe jedzeniePaczuszki z ciasta francuskiego z mielonym mięsem i warzywami Paczuszki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przekąska nadająca się zarówno na kolację jak na przyjęcie. Nie wymaga wiele pracy ani czasu a nadzienie można skomponować wedle uznania i zawartości lodówki. Ja przygotowałam dziś paczuszki nadziewane mielonym mięsem i warzywami. Składniki potrzebne do przygotowania paczuszek
Gotuj Się Kto Możenakładu pracy, a znika ze stołu szybciej niż się je robi. Z mąki wymieszanej z solą i cukrem z dodatkiem lodowatego masła, a na koniec zimnej wody, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny taki jak ten – odrobinę inaczej. To najszybszy sposób na kruche ciasto. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam
Karo in the KitchenSzybki pyszny obiad w angielskim stylu to pie, czyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone pod ciastem francuskim. Danie proste, szybkie, interesująco podane może być ciekawą alternatywą na obiad, kolacje czy spotkanie ze znajomymi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka wody szczypta gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na prostokąt 20x30m o grubości ok. 5mm, z obkrojonych kawałków ciasta(...)ogień i gotować kilka minut, aż pomada zgęstnieje. Gorącą pomadę rozsmarować na cieście, posypać orzechami. Karmel: do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować nie mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy cukier nabierze bursztynowego koloru, zdjąć z palnika, wlać śmietankę i szybko wymieszać. Karmelem polać mazurek, posypać solą. Smacznego! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Obiad gotowyWYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy : masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sodę wymieszaną ze śmietaną, zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i za pomocą foremek o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliSezon na truskawki trwa. Poniżej propozycja szybkiej tarty ze świeżymi truskawkami. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 3/4 łyżki naturalnego jogurtu(...)łyżki cukru pudru Masa serowa: 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Dekoracja: Świeże truskawki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki(...)wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie.Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche.Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej
Smakołyki Berenikiprzepuszczamy przez praskę do ziemniaków (lub np. przez maszynkę do mielenia mięsa) i odstawiamy do przestudzenia *** *** Do ciepłej ale już nie gorącej masy dodajemy mąki oraz jajko i szybko wyrabiamy ciasto *** *** Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki z ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez około(...)PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kopytka z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemUwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak. Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Szybka jabłkowa babka jogurtowa Szybka jabłkowa(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni
Słodkie okruszkiTakie ciasto można przygotować bardzo szybko z produktów, które zawsze mamy w szafce kuchennej. Ciasto można przygotować dla niespodziewanych gości lub szybki podwieczorek. Bardzo puszyste i bardzo pyszne. Na wierzchu ciasta tworzy się pyszna skorupka, a duża ilość jabłek sprawia, że jest idealne. Polecam. Upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 1 cukier waniliowy półtorej szklanki
Izabelawkuchniżółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem :)Smacznego!* Kruche ciasto robię bardzo prosto i szybko. 2 kostki masła i około 0,9 - 1 dkg pszennej mąki wraz ze szczyptą soli zagniatam na gładkie ciasto. Odstawiam do lodówki w zamykanym pojemniku i przez(...)tydzień - półtora tygodnia mogę go użyć do zrobienia na przykład szybkiej tarty. Nie ma obaw, że takie ciasto się zepsuje, gdyż nie w nim nic poza tłuszczem i mąką. Wielką zaletą takiego ciasta jest niezwykła kruchość i delikatność
Codzienna kuchnia niecodzienna