Pewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania . Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką. Przepis podpatrzyłam na blogu Domowej Cukierenki . Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 1 szklan ka kaszy manny 1 litr mleka 200 g herbatników (2 op. po 100g
Walijskie Pichcenieblaszce żałosny kawałek, którego w żaden sposób nie dało się elegancko pokazać. Ale i tak wdzięczna jestem moim "krasnoludkom", że dały mi go spróbować :) Ciasto robi się bardzo szybko i równie szybko zjada :) Przepis źródłowy jest autorstwa Ewy . PRZED WYJŚCIEM Z DOMU Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyBardzo lubię wszelakie ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczana
Anioły w kuchninajlepiej z prawdziwą wanilią -kostka masła- 250 g -2 łyżeczki proszku do pieczenia W wykonaniu sernika pomógł mi robot, ale metodą tradycyjną radzę zagnieść ciasto w misie, dość szybko, bo ciasto jest lepiące. Dużą blachę wyłożyć papierem i wylepić ciastem dno. Można z brzegami- wtedy spód będzie cieńszy, albo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto podpiekłam
Z Kuchni Do Kuchnisię następnym razem :) PS. Z podanego przepisu wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :) Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki kakao 8 jajek Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 duży cukier waniliowy
Smakowy Rajopakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami1 cebula2 ząbki czosnkupietruszka bazyliagałązka tymiankugałązka rozmarynu3 jajka3 łyżki tartego parmezanusól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaPrzygotowanie:Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut
Smakowity Blog Kulinarnyszkl mąki zwykłej 1 szkl mąki krupczatki3 żółtka1 łyżeczka soli1 margaryna Kasia Wykonanie :Do miski przełożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem aby powstały grudki.Przełożyć ciasto na stolnicę i szybko zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut.Farsz:80 dag wątróbki drobiowejszczypiorek suszonyVegeta, pieprz2 cebulki 3 łyżki margaryny2 łyżki śmietany 12%Wykonanie:Wątróbkę(...)margarynę.Dodać wątróbkę i cebulkę pokrojoną w kostkę.Wątróbkę dusić do miękkości , dodać przyprawy i szczypiorek .Gdy wątróbka przestygnie dodać śmietanę i podusić całość widelcem.Foremki do babeczek wysmarować margaryną .Ciasto rozwałkować , wycinać krążki troszkę większe od foremki.Przełożyć ciasto i wylepić foremkę.Do każdej babeczki nałożyć po łyżce farszu.Wierzch posypać starty żółtym serem i szczypiorkiem.Piec w temp
Sama słodycz i szczypta chiliSzczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą
Kolizje Smakówmasło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę
coolinarnastrefa.blogspot.comDelikatna i rozpływająca się w ustach karpatka. Ciasto idealne ale krem jeszcze lepszy, puszysty i mmmmm.. pyszny ! Karpatka szybko znika. Czasami robiłam nawet dwie :). Zaletą ciasto jest szybkie przygotowanie. Jednak w lodówce musi swoje odstać, co najmniej jedną noc, ale warto czekać, by potem rozkoszować się kostką takiej karpatki, która dobrze się kroi a krem się nie rozpływa. Polecam
Kuchnia PaulettesProste ciasto czekoladowe z truskawkami. Szukacie prostego i szybkiego przepisu na ciasto z truskawkami? Lubicie czekoladowe smaki? Jeśli tak, to polecam Wam ten przepis. Pysznie, szybko i naprawdę łatwo. Proste ciasto czekoladowe z truskawkami jest idealne do filiżanki kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub gdy goście dzwonią, że niedługo przyjadą. Składniki na ciasto większość
Słodkie okruszkiCiasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis Przywieźliśmy z wakacji gruszki, w dużych ilościach. Gruszki miały przetrwać do zimy, ale zaczęły dojrzewać za szybko i tak powstał pomysł na to ciasto. Ciasto czekoladowe z gruszkami, prosty przepis. Zimna to była sobota, chłód wiał równo z pola i deszcz zacinał. Ostatnie gruszki leżały na stole i aż prosiły się(...)wykorzystać. Zrobiłam mus gruszkowy z pieprzem na zimę w słoiczkach. Aż się prosiło by ogrzać dom za pomocą piekarnika i zapachu świeżo pieczonego ciasta i tak powstało to ciasto, na szybko, na już i aby w kilka chwil było i pachniało na cały dom. Część dostali przyjaciele, którzy pojawili się na chwilę, resztę rodzina zjadła na tyle szybko, że musiałam
Kuchnia na wzgórzuCiasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis Przywieźliśmy z wakacji gruszki, w dużych ilościach. Gruszki miały przetrwać do zimy, ale zaczęły dojrzewać za szybko i tak powstał pomysł na to ciasto. Ciasto czekoladowe z gruszkami, prosty przepis. Zimna to była sobota, chłód wiał równo z pola i deszcz zacinał. Ostatnie gruszki leżały na stole i aż prosiły się(...)wykorzystać. Zrobiłam mus gruszkowy z pieprzem na zimę w słoiczkach. Aż się prosiło by ogrzać dom za pomocą piekarnika i zapachu świeżo pieczonego ciasta i tak powstało to ciasto, na szybko, na już i aby w kilka chwil było i pachniało na cały dom. Część dostali przyjaciele, którzy pojawili się na chwilę, resztę rodzina zjadła na tyle szybko, że musiałam
Kuchnia na wzgórzumuszą być gładkie jak krem. Ziemniaki przepuszczajcie od razu na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, nie w jedno miejsce zbite w kupkę, ale w jedną warstwę jakbyście robili spód do ciasta. Krok 2 Bierzemy dwa jajka. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je by się połączyły. Żółtka wylewamy na ziemniaki, zygzakiem po całej warstwie. Krok 3 Na ziemniaczano jajeczną podstawę wysypujemy(...)Chodzi o to by rozprowadzić mąkę równomiernie po całości. Wszystkie te korowody z warstwą ziemniaczaną, żółtkami i mąką podyktowane są tym, że takie rozłożenie składników pozwala na ich szybkie połączenie. Ciasta na gnocchi nie wyrabiamy jak na pizzę, ale szybko zagniatamy i gotowe. Robimy to tak, że warstwę ciasta składamy jak książkę, oprószamy wierzch mąką i jeszcze raz składamy. Oprószamy
Niedzielny kucharzpianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na mak i wyrównać. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Kuchcik gotuje