pewnie macie jakieś pyszne ciasto do kawy, to i tak pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie
Zakątek rozkoszy kulinarnychcałkowitego ostygnięcia. Jak już krem ostygł, wstawiłam go do lodówki. Zajęłam się kolejnym kremem. Kawowym. Uwaga, polewa szybko zastyga. Można delikatnie podgrzać, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji. POLEWA CZEKOLADOWO - KAWOWA: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej
Blondynka GotujeTen deser przygotowałam już jakiś czas temu. Tak naprawdę szukałam pomysłu na zagospodarowanie nektarynek i marakui, które kupiłam zupełnie bez celu - tylko dlatego, że wyglądały smakowicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebudyniu waniliowego 100 g cukru 15 g mąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śnieżki 1 łyżka cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć
Złote przepisySkładniki na cztery porcje łyżeczka żelatyny 250 ml śmietany kremówki 80 g cukru pudru 250 ml mleka aromat migdałowy garść płatków migdałowych pół tabliczki czekolady deserowej Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż cukier się nie rozpuści. Doprowadzamy do zagotowania i szybko zdejmujemy garnek z pieca. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo, bardzo dawno zrobiłam naprawdę pyszny sernik. Na zimno, więc był wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Tak cudownie delikatny, że rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre... Najpierw zobaczyłam go u Kasi - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać(...)cukru 1 laska wanilii 2 łyżeczki suszonej lawendy 8 listków żelatyny 2 łyżki wody 3 żółtka 85 g cukru pudru 400 g serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g czereśni Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść na dnie łyżką lub dłonią
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozostawiamy na kilka minut, by się namoczyła. Z 1 ½ litra kremówki odlewamy około 100ml, resztę śmietany miksujemy, tak długo, aż będzie ubita, ale nie sztywna. Kubek z namoczoną żelatyną wkładamy do garnuszka z gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Dolewamy do niej 100ml kremówki i jeszcze raz mieszamy. Mieszanina musi mieć temperaturę pokojową, a więc(...)pozostawić w garnuszku. 700ml kremówki ubijamy, tak by była ubita, ale nie na sztywno. Kubek z żelatyną wyjmujemy z wody i dodajemy do niej 50ml śmietany i mieszamy by się połączyły. I znowu najważniejsze zasada, że rozpuszczona żelatyna musi mieć temperaturę pokojową, czyli niezbyt zimna i niezbyt ciepła. Żelatynę łączymy z bitą śmietaną i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką
Smakowy Rajmogłam oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny. Jest to coś(...)innym, bo wtedy według mnie tarta zrobiłaby się mega słodka i lekko mdła? Spód: 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g masła 1/4 szklanki wody (60 ml) Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolite ciasto, które owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam cienko i wyłożyłam nim formę
Blondynka Gotujegdzieś mi się zapodział. Jednak publikuję go bo to niekoniecznie sezonowe smakołyki. Truskawki można zastąpić innymi owocami jak również dostosować według smaku galaretki. Składniki: 2 galaretki truskawkowe 200 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru truskawki sos do deserów o smaku toffi Przygotowanie: Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia. Gdy galaretka będzie zimna 2/3 rozlać do pucharków(...)ścięła wcześniej od tej z lodówki. Gdy zacznie się ścinać wtedy miksujemy na szybkich obrotach by się spieniła i rozlewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem kilka truskawek pokroić w drobniutką kosteczkę i nałożyć 2 łyżki na środek pianki. Zimną kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem. Szprycą udekorować na wierzchu dodać po 3 plasterki
Ala piecze i gotujeczasu mocnego zgęstnienia się masy. Gorącą masę przełożyć na biszkopt lub biszkopciki i wyrównać. Schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką
Jadło i czytadłozobaczyłam taką propozycję. Wygląda jak marzenie, jest mocno owocowa, w jej składzie są chia, a nie ma cukru, kremówki i innych tego typu dobroci. Wygląda ładnie i zdrowo - trzeba więc było spróbować. Robi się to cudo bardzo prosto i szybko, nie licząc oczywiście całonocnego oczekiwania. Ale wtedy się śpi, a nie czeka na deser, więc tak jakby się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;] Składniki na 4 kokilki: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki - 1
Tanio szybko zdrowosię w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich" o wadze jednego ok. 5 g)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)łyżka cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej śmietany
Słodka Stronaczasie, ubić żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić. Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę. Foremkę (11×21) wyłożyć folią spożywczą(...)oznacza na pół zmrożone, stąd nazwa. Smacznego :) RADA: Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Lody i desery lodowe , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniamRolada biszkoptowa to rewelacyjnie szybki deser. Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe przełożone aksamitym kremem jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się(...)mączki kukurydzianej-Mondaminy 60 g ksylitolu lub cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem : 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki ksylitolu 3 listki żelatyny 300 g jeżyn+ 1 łyżka cukru na 200 g puree z jeżyn 100 g jeżyn dodatkowo Wykonanie: piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki wymieszać z proszkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody łyżka soku z cytryny Biała czekolada z gorącymi malinami: 200 g białej czekolady 5-10 ml śmietany kremówki Ponad to potrzebne będą: garnuszki do kąpieli wodnej szpatułka bądź ubijaczka do mieszania 2 miseczki o wysokich ściankach blender bądź blender ręczny mikser Uwaga: Jeśli w swojej kuchni nie masz(...)razu bez wcześniejszego chłodzenia. Jeśli żelatyna wiąże za szybko zmiksuj masę by stała się rzadsza i szybko rozprowadzaj. Chłodzenie: Do momentu przygotowania czekolady oraz stężenia masy serowej Biała czekolada z gorącymi malinami: 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. 2. Polać na stężały sernik Chłodzenie: gdy masa ostygnie można włożyć do lodówki
KreatywnePiny