Śmietanowo-mleczny szybki deser z kolorowymi galaretkami pokrojonymi w kostkę – czyli coś dobrego na ząb :)) Składniki Mleko 300ml Serka homogenizowany 350g Żelatyna 25g (3 łyżki) Kolorowe galaretki 3 kolorowe galaretki Śmietana kremówka 30% 350ml Cukier pół szklanki Wykonanie: Każdą kolorową galaretkę rozpuścić w 350ml gorącej wody. Odstawić do stężenia. Potem pokroić w średnie kosteczki. […] The post Śmietanowiec
Kulinarne PrzebojePoza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt...? Mniamniuśny . Tak jak napisałam wcześniej - zwiększyłam ilość masy, zmniejszyłam śliwek (bo tyle mi się zmieściło na płasko w formie), myślałam o posypaniu całości kruszonką(...)orzechów laskowych 100 g zimnego masła 1 jajko masa: 2 jajka 40 g cukru 200 ml śmietany kremówki 15 g zmielonych orzechów laskowych dodatkowo: 750 g śliwek Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i orzechy, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeschłodzić. Mus śliwkowy: 300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek) 400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej 2/3 szklanki drobnego cukru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki soku jabłkowego Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła, śliwki wypestkować, pokroić i smażyć z cukrem w garnku, często mieszając przez ok. 15-20 minut, zmiksować blenderem(...)minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały, czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia. Można również rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na sernik
Czerwień i błękitMąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. W tym czasie zagotować kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepietruszki Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni na chrupko. Podsmażone mięso zalewamy kremówką. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Ściągamy z ognia i szybko mieszamy z serem startym na grubych oczkach i żółtkami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryMożna też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę do wyrównywania ciast w ząbki, dzięki niej ciasto będzie miało fajny wzorek. Ciasto
Jadło i czytadłoBardzo proste i smaczne lody, które można przygotować bardzo szybko przy pomocy blendera i zamrażarki ;) Jedyne co będzie potrzebne to mrożone wiśnie i śmietanka kremówka lub mascarpone. SKŁADNIKI 1 szklanka mrożonych wiśni ( można użyć więcej) 1 szklanka śmietanki kremówki lub 1 opakowanie 250g mascarpone cukier do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Śmietankę / mascarpone mocno schłodzić. Śmietanke ubić na sztywno
DefinicjaSmakuotarta z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru, 50 ml miodu pitnego, 5 fig, sos: 3 łyżki cukru, 150 ml śmietany kremówki 30%, sól, ekstrakt waniliowy, Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut
królestwo garówmascarpone cukier puder 1 łyżka musu z czarnej porzeczki (zmiksowany domowy dżem z czarnej porzeczki) 100 ml śmietanki kremówki 30% Serek, kremówkę cukier puder zmiksowałam. Miksowałam do czasu uzyskania konsystencji kremu, dodałam mus porzeczkowy i zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam go do lodówki. DODATKOWO: 2 okrągłe blaty z mlecznej
Blondynka GotujeSzybki, smaczny makaron dla miłośników włoskich klimatów :) SKŁADNIKI 300 g makaronu tagliatelle 100 ml śmietanki kremówki 300 g sera gorgonzola 50g orzechów włoskich 100g suszonych pomidorów sól pieprz gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Orzechy kroimy w ćwiartki. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzewamy śmietankę (nie gotując). Dodajemy pokrojony
Moje Kuchenne Rewelacjeinnych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie, co widać na zdjęciu bo to był ostatni kawałek jaki został
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzas leci bardzo szybko, trochę za szybko. Nic w sumie na to nie poradzę, a trzeba cieszyć się każdym dniem. Rok temu dodawałam pierwszy wpis na bloga, pamiętam, że był to sernik na zimno z brzoskwiniami . Bardzo dużo się od tego czasu zmieniło. Ja już nie tylko zajmuję się domem, ale również prowadzę firmę. Przyznam szczerze, że jest(...)opakowanie cukru wanilinowego; - 1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku
dom-agi.pltaką pogodę jak dziś można marzyć jedynie o tym jak się szybko ochłodzić. Na szczęście mamy lody!!! W różnych smakach i kolorach, mleczne i sorbety, gałkowane i włoskie z maszyny.. Można wybierać i przebierać. U nas dziś najbardziej klasycznie - lody waniliowe. Znakomite,na bazie kremu angielskiego, mleczne, rozpływające się w ustach, które są też świetną bazą(...)zagotowania, bo masa się może zważyć ( a jeśli się już zważy można ją jeszcze uratować poprzez szybkie blendowanie). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa. Tak powstały krem trzeba schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny trzeba wymieszać go z zimną kremówką. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Lody można zrobić również bez maszyny - całość
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedekoracji przed domem; choć, szczerze mówiąc, wydaje się to być niezwykle odprężająca opcja. Jednocześnie dotarło do mnie, że Halloween już za chwilę; został niecały tydzień! A ja w polu. Szybko więc zakasałam rękawy, i wrzucam pierwszą propozycję. Proste, kruche ciasteczka, z intrygującym smakiem cytrynowo-cynamonowym, w polewie czekoladowej i z krzywymi pajęczynami na wierzchu - ale przecież ma być strasznie(...)polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 75 g ciemnej czekolady (75%) 75 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy(...)wykładamy ją ciastem, dociskając je do środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę
My simple kitchen