Coś szybkiego do niedzielnej kawy - orzeźwiające, wilgotne w środku, przepyszne babeczki pomarańczowe. Uprzedzam, że ciężko pohamować ślinotok, kiedy babeczki są w piekarniku, a to za sprawą rewelacyjnego zapachu roznoszącego się po całym domu. Uwielbiam takie słodkości: minimum pracy - maksimum przyjemności :) Składniki (na 12 - 16 szt., w zależności od wielkości papilotek): Babeczki: 2 szklanki * mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Domowa Cookierenka Agiużyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Polewa truflowa: 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 50 ml śmietany kremówki 50 ml serka mascarpone 4 łyżeczki masła Potrzebne również będą: papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa brytfanna bądź duża deska do krojenia na której położymy papier bądź folię aluminiową mały(...)Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją. Polewa truflowa: 1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Masę śmietankową zagotować 4. Dodać ją do masy
KreatywnePinyksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół(...)szczęście rośnie tylko odrobinę. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku na ok.1h. Przestudzony schładzamy jeszcze dobrze w lodówce. Wierzch przyozdobiłam lukrem z cukru trzcinowgo, z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oraz kremówki. Smacznego
Smaczne Zdrowegodzin, ale trudno kontrolować konstystencję) lub gotowa masa kajmakowa czy krówkowa (zwykle bardzo gęsta). Osobiście najbardziej lubię szybki deser bannoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche(...)pokruszenia na wierzch), przykrywamy resztą śmietany i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie na ostatniej warstwie kremówki wykładamy resztę bananów pokrojonych w plasterki, posypujemy zostawionymi pokruszonymi ciasteczkami i polewamy fantazyjnie resztą dulce de leche. Szybki deser bannoffee przechowywać w lodówce do 2 dni. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta Key Lime
Pociąg Do KuchniPomysł na szybki i bardzo smaczny deser - pianka truskawkowa na bazie śmietany kremówki ♥ Poniższy deser jest łatwy do przygotowania i sycący. Prawie rok temu pokazałam Wam przepis na piankę z użyciem jogurtu naturalnego i galaretki ( klik ), a dzisiaj postanowiłam przygotować deser na bazie śmietany kremówki i zmiksowanych truskawek. Składniki na 4 porcje: 1 małe opakowanie śmietany
Ugotowaćmasa całkowicie stężeje. Może to zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Masa śmietanowa- Straciatella: 1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć
KreatywnePinyzajadam się pysznymi lodami!Ulubione – waniliowe!Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!Polecam!Najlepsze lody waniliowe!SKŁADNIKI :* śmietana kremówka 36% – 300 ml* jajko – 2 szt* drobny cukier – 100 g* woda – 1 łyżka* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Skorupki jajek musimy
Ostra na Słodkodawna chodził za mną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się nim delektowac wystarczy ser , kremówka i kajmak . Dla urozmaicenia smaku , tak jak ja to uczyniłam , można sobie przygotowac spód z herbatników, miodu i masła. A oto przepis Blacha o średnicy
Słodkości i nie tylkoSałatka ala Caprese ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach oliwa extra vergine świeże oregano Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy płaty lasagne, łyżką cedzakową układać płaty na ściereczce. Żaroodporną formę(...)kolejne trzy płaty lasagne i powtarzamy czynność układania składników. Na koniec przykrywamy ostatnimi trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy sos: na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch
Blondynka Gotujezacznie się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli. Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce. Przed użyciem
Moje Kuchenne Rewelacjebyło czasu, musiałam się zbierać do pracy. Kiedyś w internecie widziałam coś podobnego, coś co siedziało mi w głowie. Wykonanie szybkie. W czasie kiedy galaretka stygła, ja mogłam pobiec pod prysznic, a po tym czasie wystarczyło ubić kremówkę, wmieszać galaretkę i do lodówki. Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody
Blondynka GotujeBardo szybki i prosty sos do mięsa, które mamy np. zamrożone z imprezy, na której zostało przygotowane zbyt wiele jedzenia. Czyt. polskie rodzinne imprezy ;) ale
MamaOskarkarozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę malinową wlać do maszyny do lodów
Blondynka Gotujerozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę jeżynową
Blondynka Gotujemasę, którą rozprowadzamy na ciastkach. Na to układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto
Jadło i czytadłoDeser słodko-słony. A do tego nasze polskie najlepsze owoce: jabłuszko i śliwka - delektujcie się! Będzie szybko, tanio i słodko! Solony karmel: - 200g cukru kryształu - 130ml śmietany kremówki 30% tłuszczu do ubijania - 100g masła prawdziwego 82% tłuszczu - łyżeczka soli z Wieliczki Dodatkowo: - 1 jabłko odmiany antonówka - 1 śliwka węgierka - maliny, świeża mięta 1. Do garnuszka
Sajkofanka smakudnia dziecka- miał być słodką niespodzianką na ten wyjątkowy dzień. Tort przełożyłam Masą śmietanową malinową Dr Oetker. Szczerze polecam ten produkt, łatwy, szybki sposób na naprawdę pyszny krem. Proszek wystarczy zmiksować ze śmietanką kremówką - i gotowe. Smak letnich słodkich malin
kolorowotorcikowomoja kolejna propozycja makaronowa. Przepis wygrzebałam ze starej książki kucharskiej o makaronach. Pyszny sos serowy plus moja mała modyfikacja, wyszło pysznie i szybko! Składniki na 4 osoby: 25 g masła 200 ml śmietany kremówki 460 g makaronu kokardki (ja użyłam Makarony Czanieckie Kokardka Tłoczona ) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem
Blondynka Gotuje