Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Na zwieńczenie truskawkowego zawrotu głowy :) publikuję przepis na pyszny i szybki torcik śmietankowy. Przepis otrzymałam od mojej teściowej i jak najbardziej polecam wypróbować. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Mniam! Śmietankowiec z truskawkami Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki truskawkowe, biszkopty okrągłe, truskawki. Wykonanie: Przygotowanie torciku proponuję zacząć
paapilotkaaŚwietny pomysł na szybki i łatwy przepis na deser. Polecam! Składniki: 2 grejpfruty 1 kieliszek likieru 3 łyżki cukru 25 dag serka waniliowego homogenizowanego 250 ml śmietanki kremówki wiśnie z likieru lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Grejpfruty umyć i obsuszyć, następnie ściąć górę owoców. Wykroić miąższ i drobno posiekać, posypać cukrem i polać likierem. Śmietankę ubić na sztywno
Tradycyjna Kuchniaquiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól
Smaczne Zdrowewielki finał, czyli sobotni deser (ja wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad(...)panna cotta: 200 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka (3,5%) 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody mus czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady (80%) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka miodu 2 jajka dodatkowo: cukrowe serduszka Kremówkę zagotować z mlekiem, cukrem, cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomyślałam, że jak bez pieczenia, to może również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.składniki:300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić(...)się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.Zdjąć rondel z ognia i wlać do niego sok z cytryny, wciąż mieszając. Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki w smaku, a także kremowy.Odstawi
Stare Garyposzedł do pracy w sobotę, ja zrobiłam wszystko, co do zrobienia było, i w niedzielę rano wyruszyliśmy w naszą podróż. Dzisiaj już wracamy - z jednej strony trochę za szybko, bo przecież tyle jeszcze do zobaczenia, z drugiej - miło będzie usiąść na własnej kanapie z ulubionym kubkiem pełnym parującej herbaty (to chyba kolejny dowód na to, że się starzeję).Całą(...)Przetrzeć przez sitko, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Ułożyć na bezach, polać musem.Smacznego!Przed wyjazdem spotkała mnie jeszcze jedna miła niespodzianka. Rano, gdy jeszcze wylegiwaliśmy się w łóżku, ktoś nagle zapukał do drzwi. C. z niezbyt zadowoloną miną poszedł otworzyć, a po chwili wrócił, wyręczając mi paczkę z niezbyt zadowoloną miną. Zmienił ją jednak szybko, gdy tylko zobaczył
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak i 100 ml kremówki podgrzać, aż kajmak się rozpuści i połączy z kremówką w gładką masę. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzemililitrów soku mieszamy z 3 budyniami. Pozostały sok gotujemy i wlewamy do niego mieszankę sokowo-budyniową. Szybko mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Układamy na wierzchu delicje, lekko dociskając. Składniki na masę śmietanową: - 500 mililitrów śmietanki kremówki 30% - 2 galaretki agrestowe (lub inne, dowolne) - 20 gram cukru pudru Przygotowanie masy śmietanowej
Życie zamknięte w smakukruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę
królestwo garówgram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 250 gram serka mascarpone, 600 g borówek amerykańskich Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki
królestwo garówblaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny
Fabryka pomysłówłyżki wody nadzienie: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g marcepanu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 300 g rabarbaru 70 g płatków migdałowych dodatkowo: 1 łyżeczka cukru pudru Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć(...)przez 15 minut w lodówce. Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem. Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Marcepan pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać kremówkę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt, wystudzić. Dodać jajka dokładnie wymieszać trzepaczką. Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone, 175 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru
Plate of Joynastępnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 15 min. Wyjąć i ostudzić. Krem: serek przełożyć do miski i rozmieszać, zimną kremówkę ubić na sztywno i dodawać
Ala piecze i gotujeDziś z okazji dnia mężczyzny proponuje waszym mężczyzną przyrządzić przepyszny mocno czekoladowy suflet z płynną czekoladą! Składniki (na 4 kokilki): - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki
Tanio szybko zdrowo