laska wanilii 6 żółtek 100 ml śmietany kremówki (min. 30 %) Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, dodać połowę cukru i przeciętą wzdłuż laskę wanilii (dodajmy również wyskrobany środek z wanillii, wówczas nasze lody będą naprawdę wyjątkowe)- zagotować. W misce rozkłócić żółtka z resztą cukru , dodać do nich zagotowany krem i szybko wymieszać trzepaczką (w przeciwnym razie jaja
Wielki apetytdość sporo owoców, które trzeba szybko zużyć, a jako że było mało miejsca w lodówce, deser zrobiłam w kuflach, które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki . Składniki: 2 galaretki o ulubionym smaku Ok. 70dag (lub więcej) różnych owoców (u mnie truskawki, brzoskwinie, banany i różowe winogrona)* 200ml śmietany kremówki** 1 łyżeczka cukru waniliowego * Przy doborze owoców pamiętajcie, że świeży
Smakowy Rajsmakuje wybornie, więc będzie idealne, kiedy szybko chcecie coś zjeść, ale nie chcecie zadowalać się byle czym. Dodatkowo, jak reguła bloga nakazuje, danie jest niedrogie, więc jeśli nie macie jeszcze planów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania. Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka
Obiad za dychęlubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 słoika dżemu truskawkowego - 1/2 szklanki oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki kakao - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie
Zainspirowana w kuchnimasła, 15 dkg mąki pszennej, 5 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody. Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto i odstawić zawinięte w woreczek do lodówki na kilkanaście minut. Okrągłą formę (użyłam o średnicy 20 cm.) wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć(...)można zastąpić ją ewentualnie zamieniając cukier na cukier waniliowy) i wszystko razem przesmażyć mieszając co chwilę do odparowania wody i delikatnego przysmażenia gruszek. masa: 3 jajka 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik Wszystko razem zmiksować mikserem do rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina. Gruszki wyłożyć na podpieczony spód i zalać jajami ze śmietaną
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i
Szybko Tanio Smacznieśmietany DO OBŁOŻENIA: opakowanie 330 g śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki cukru pudru – w zależności czy lubimy mniej, czy bardziej słodko 2-3 owoce kaki posypka czekoladowa Wykonanie: Mąkę dokładnie posiekałam z zimnym masłem, wymieszałam z przesianym cukrem pudrem, a następnie dodałam żółtka. Najpierw zarobiłam ciasto czubkiem łyżki, a następnie szybko wyrobiłam dłonią. Ponieważ składniki nie bardzo chciały
Kuchenne zapiski Edytyrozpuszczamy na parze – roztopioną odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubić, dodać 3 śmietany śnieżki, zmiksować, a następnie wsypać śmietanfixy i dalej miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę – wymieszać.Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy biszkopt masą Rafaello, a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort (lub ciasto
Apetyczna babeczkapojawiły się na stole, równie szybko zniknęły z niego :) Składniki na ok. 10 sztuk: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka greckiego jogurtu 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Mango
Blondynka Gotujetymczasem zapraszam Was dziś na co szybkiego. Deser, który idealnie się sprawdzi jako poobiednia słodkość lub zwykłe zaspokojenie braku cukru w organizmie. Powstaje dosłownie chwilę, a owoce do niego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz i ciemne winogrona. Jest to też sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce kremówki. Składniki na 2 porcje: Pół pomarańczy 1 kiwi
Fabryka pomysłówzakładce . Moimi faworytami są Ciasto Leśny Mech i Ciasto Marchewkowe , ale od teraz dołącza do nich Czekoladowe Ciasto z Burakami! Jestem nim zachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku. Tych, którzy nie przepadają za burakami, niech nie przeraża ich dodatek do tego ciasta. Nie czuć ich kompletnie(...)więcej mąki i dorzuciłam tabliczkę czekolady. Posiekana czekolada pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie
Słodko-Słony Świat IlonySezon na rozgrzewające napoje uważam za otwarty. Herbatka z plasterkiem cytryny czy pomarańczy, aromatycznymi przyprawami i miodem - to jest najlepszy sposób na szybkie rozgrzanie organizmu. Jesień
My simple kitchensobie w kuchni, a chcą przygotować szybki deser. Pozostali raczej będą średnio zadowoleni, a już na pewno postarają się o własnoręczne przygotowanie tego słynnego deseru. Na szczęście nie jest tak źle, lecz czego można się spodziewać po deserze z torebki ;) Składniki: opakowanie "Pomysł na...Panna Cotta z sosem truskawkowym" 250 ml kremówki 250 ml mleka 50 ml wody Wykonanie
Pasja Smakuutrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników. Piec keksówce, podłużnej formie 30 minut w temperaturze 180-200°C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto pokroić w grubą kostkę, którą obtaczamy w ganache czekoladowym, a na końcu w wiórkach kokosowych. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Ganache: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej
Blondynka Gotujesłodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości mleka i cukru (typową masę kajmakową przygotowuje się z mleka i cukru, trwa to jednak dłużej, dlatego ja wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny jak gotowych mas, które można kupić), lekko cynamonowy smak grysiku oraz jogurtową świeżość pianki powstałej(...)rozpuści - gotować, aż płyny trochę odparują tworząc kremową konsystencję, na koniec dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać - jogurt przełożyć do miski, dodać ostudzony kajmak i wymieszać/zmiksować - kremówkę ubić na sztywno - do jogurtu dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji - jogurtową masę przelać do ubitej kremówki i wymieszać, całość przelać na wysmarowaną wcześniej na cieście
Smakołyki Bereniki