naprawdę bardzo smaczne. Szybko znika , a na jednym kawałku się nie kończy. Kończy się już sezon truskawkowy i korzystajmy z tych smacznych owoców, kiedy jeszcze możemy. Składniki: 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów 500 g truskawek + 3/4 szklanki truskawek 1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny 500 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie
O kuchni z uczuciembloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao), drobno posiekanej
Kuchenne WariacjeCoś genialnego, szybkiego, pysznego ! Głównie dodaję posiekane daktyle do owsianki mojej jak i synka, tym razem szukałam czegoś co zastąpi krem na kanapki, który ma w składzie cukier i inne dodatki i znalazłam - masło daktylowe ! Przepis wyszukany tutaj . Składniki: 100 g suszonych daktyli 100 g masła 100 ml śmietany kremówki W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietaną. W tym czasie siekamy
NA MOIM TALERZUwłasnego działkowego szczawiu. Listki szybko odrastają i cieszą nasze kubki smakowe. Dziś proponuję zupę tradycyjną, a wkrótce zapraszam na chłodnik szczawiowy. Składniki: 1 nieduży korpus z kurczaka 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 700 g świeżego szczawiu 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz i cukier do smaku 2 ząbki czosnku śmietana kremówka Sposó przygotowania: Korpus kurczaka umyć, włożyć
Gosia gotujeprzesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu Składniki: Ciasto: 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru 5 łyżek wody 9 łyżek oleju 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaidealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów biszkoptu ( przygotowanie kremu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej) 6 batoników Milky Way 660ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny Masa
Kolizje Smakówdobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g typ 750, lub 100g tortowej - 70g ksylitolu - 60 zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera
Smaczne ZdroweSernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek) opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Kuchnia ŁukaszaMałe co nieco , dla milusińskich i nie tylko. Prosty deser z galaretek i owoców z dodatkiem pysznej, domowej, bitej śmietany. Mrożone truskawki szybko zastygają, więc przygotowuję je na końcu. Można oczywiście użyć też świeżych owoców, lecz czas oczekiwania nieco się wydłuży. A już za tydzień super ceny, między innymi blenderów, polecam KLIK(...)Deser z galaretek - kolorowy deser 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 40-50 dag mrożonych truskawek 300 ml kremówki + łyżka cukru pudru podłużne biszkopty Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam aby zastygła. Truskawki wsypuję do miski, jeśli są posklejane to je oddzielam. Zalewam je gorącymi galaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku
Takie tam pichceniepapilotkach do muffinków. Spróbujcie. Prosto, szybko i bardzo smacznie, czyli moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki
Słodkie okruszkizachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto francuskie tniemy
Malinowe Pocałunkisłodkie, lecz przy okazji kolejnego już wyzwania blogerek. Głównie również dlatego, że po całonocnym imprezowaniu nie miałam ochoty na siedzenie i kombinowanie w kuchni. Mus czekoladowo-pomarańczowy jest bardzo szybki i banalnie prosty w przygotowaniu a składniki pewnie każdy z Was ma pod ręką :) Tematem styczniowego wyzwania brzmiał "artystycznie na talerzu". Przyznam, że za jego realizację wzięłam się dopiero(...)wstążeczką świetnie się sprawdzi jako element dekoracyjny stołu. Nie mniej jednak mus wyszedł bardzo dobry i osłodził nam to zimowe po południe. Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 45 g czekolady gorzkiej 45 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka nalewki pomarańczowej Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Doprowadzić na małym
My simple kitchenpierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik!< i jak zawsze nie zawiodłam się :) Składniki na 4 porcje: 200 ml śmietany kremówki , 30 g drobnego cukru , 2 żółtka , 1 laska wanilii . Śmietanę wlać do garnuszka, dodać przekrojoną wzdłuż wanilię i zagotować na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić z ognia na kilka(...)czasie dokładnie utrzeć żółtka z cukrem. Cały czas mieszając dodawać bardzo powoli i niewielkimi partiami śmietankę z wanilią. Jeśli zrobimy to zbyt szybko, wtedy masa zważy się. Ważne jest, żeby masy nie napowietrzać, nie ubijać. Na koniec uderzyć miską o brat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masę przecedzić przez sitko
Codzienna kuchnia niecodziennamają szans – za szybko znikają. Mam w zanadrzu jeszcze kilka własnych przepisów na domowe mrożone desery: i z jogurtem, i z mlekiem kokosowym, i z twarogiem. To co, czekamy z nimi do lata? SKŁADNIKI 400g jogurtu naturalnego, gęstego (może być i jogurt grecki, u mnie bardzo gęsta Bakoma) 200ml śmietanki 36% tłuszczu (kremówki) 400g owoców leśnych, mrożonych 3 mocno
Karo in the KitchenSzukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego
Smakowy Raj