czereśniami, czyli szybki i tani deser o konsystencji flanu. Mój Mąż stwierdził (słusznie zresztą), że smakuje jak omlet z czereśniami, więc na śniadanie sprawdzi się idealnie :) Czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami, wtedy też zmienia się nazwa deseru z clafoutis na flaugnarde . Taka ciekawostka :) Składniki: 500 g wydrylowanych ciemnych słodkich czereśni 250 ml mleka 60 ml śmietany kremówki
Domowa Cookierenka Agiszybko:). Składniki: Spód 250 g herbatników - petitki 120 g margaryny 2 łyżki płaskie kakao Masa serowa 1,2 kg twarogu 250 g cukru trzcinowego 7 jajek 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 czekolada mleczna 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie) Polewa 50 ml wody 50 ml kremówki
Ala piecze i gotujesamo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka
Made By Mom And Sonmogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i pieczemy
Blondynka Gotujezawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem(...)szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybko i zgrabnie kalafiory (cztery dorodne) "wyróżyczkowałyśmy", aby mógł powstać krem. Idealny. Gadki jak aksamit. O niesamowitym smaku. Przyznam Wam się że na drugi dzień przygotowałam całą wazę zupy dla moich chłopców. A oto końcowe dzieło: Zupa krem z kalafiora z pianką kawową. na 4-6 osób: średni kalafior 500 ml mleka 500 ml śmietany kremówki
AZgotuj!śmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina wody różanej (opcjonalnie, ale warto) Masa serowa: - 2 kg tłustego twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki(...)dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie
mojewypiekiinietylkonarzekam, a tak naprawdę przecież bardzo jestem zadowolona. Muszę się tylko przyzwyczaić... W kuchni nie mam czasu i chęci stać, bo bolą mnie stopy. Dlatego mam dla Was super szybki i jeszcze super smaczniejszy mus czekoladowy. Czekolada karmelowa zauroczyła mnie w Polsce; przywiozłam sobie kilka tabliczek do Danii. Jedna wylądowała w musie, w duecie ze swoją mleczną kuzynką. Jest(...)wygląda. Czy można mu się oprzeć...? Nie sądzę... Dwukolorowy mus czekoladowy z granatem Składniki: (na 4 porcje) 75 g czekolady karmelowej 75 g czekolady mlecznej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 białka dodatkowo: 1 owoc granatu Czekolady posiekać, każdą wsypać do osobnej miseczki. 100 ml kremówki zagotować, wlać po 50 ml do każdej z czekolad. Odstawić na 5 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 300 g OREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka
Luźna KuchniaOstatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy , dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową
Smakołyki Berenikicukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 100 g miękkiego masłaziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)łyżka kakao400 ml śmietany kremówki 30%Polewa czekoladowa:75 ml śmietany kremówki 30%75 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)łyżeczka wódki cukier puderKarpatka Królewska - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy(...)garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu całkowitego zgęstnienia - studzimy. Masę dzielimy na dwie części: jedna: 2/3 kremu, druga: 1/3 kremu. Masa Waniliowa:Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy ziarenka
Słodka StronaSzybkie Porcji: 4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka
Szybko Szybkowarśmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny); Żelatynę rozpuścić w 0,20 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ubić na sztywno z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem. Następnie dodać żelatynę i szybko miksować mikserem
In my kitchenBardzo smaczny deser lodowy z czekoladą i odrobiną kawy. Lekki, odświerzający, jakby puszysty, jak dla mnie lepszy od lodów. Do tego szybki w przygotowaniu i można go zrobić z dużym wyprzedzeniem. U mnie semifreddo zagości na stałe, na pewno w różnych kombinacjach (przepis z gazetki „Apetyt”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose(...)Składniki: 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady do posypania paluszki z białej czekolady do ozdoby 1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby
Mała Cukierenkaszybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany kremówki
Apetyczna babeczkakremówki (30%); - 300 ml wody gazowanej; - 2 łyżki esencji waniliowej; - 2 łyżki masła; - 1 łyżka cukru pudru; Wykonanie: Do garnka wlać 4 łyżki śmietanki, pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do garnka dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodać masło i esencję waniliową. Dodać wodę gazowaną, szybko mieszając
dom-agi.plkremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii PRZYBRANIE: 100 g mlecznej czekolady startej na tarce na grubych oczkach galaretka banan Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko zmiksować
Blondynka Gotujeszybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150 -180 stopni około 25 - 30 minut. Upieczony i wystudzony biszkopt kroję na dwa równe blaty. Krem z białej czekolady: 250 ml śmietanki kremówki
Blondynka Gotuje