doczekać nie mogę. Niektórzy z Was z pewnością zaplanują całą kolację z detalami, u innych nie będzie na to czasu lub chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej(...)wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest porządnie nasączony, łapie też wilgoć z kremu i owoców. Krem jest leciutki, pyszny i niesłodki, a kawałki mandarynek i galaretki urozmaicają całość. Do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzenawołuje: " Szybko, szybko Alicjo..bo się spóźnimy ". (...) "Po kraju czarów, łąk bezludnych, Alicja, niby śniąc, przemyka. Tam, wśród nieznanych zwidzeń cudnych, Mnóstwo przygód ją spotyka. Pół wierząc w prawdę rzeczy złudnych, Urosła bajka czarująca. Nadstawcie uszu, drogie dzieci, A czarom dziś nie będzie końca." Napisy końcowe - Krem: 350 gram serka twarogowego, szklanka śmietanki kremówki, łyżeczka ekstraktu z wanilii
Karczma Honoriettypracy na pożegnanie. Proste, szybkie i zapewne pyszne ;) Można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami (ułożyć na biszkopcie jak tutaj albo wmieszać w krem - też może dobrze smakować) Przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Krem: 250g mascarpone 250 ml kremówki
Motylkowa Kuchniapożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler kawałek por kawałek 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku śmietana kremówka do zabielenia koperek
Ala piecze i gotujeowoce. Szybki i pyszny deser do zrobienia w kilka chwil. Składniki : * 2 jagodowe galaretki Winiary * mała śmietanka 30% * kilka ciastek typu markizy * małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego * kilka kulek czerwonego winogrona Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, rozmieszać i przelać do wysokiej szklanki. Schłodzić. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, połączyć z kremówką, wylać na galaretkę. Schłodzić
Magiczne Życie Martypopisu, tym bardziej, że w przezroczystych szklankach wszystkie te warstwy prezentują się znakomicie. W związku z tym, że nie mam zbyt dużego doświadczenia, zajrzałam do książki z serii Szybko i smacznie: Desery . A tam śliczny deserek z serka homogenizowanego, z owsianą kruszonką i malinami. Masa to nie to, o co mi chodziło, malin nie ma, ale ta kruszonka(...)smakować (i miałam rację). Od siebie dodałam miód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków. Masa serowa to czysta improwizacja. Twaróg, reszta kremówki, trochę cukru, wanilia i Cointreau do smaku. Jajko można pominąć - ja chciałam, żeby serek nabrał puszystości. W lodówce miałam resztkę rabarbaru, w pokoju w misce na owoce samotnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswetry i ciepłe koce, i marzę... Nie, nie o lecie i egzotycznych wakacjach. Raptem o kilku radosnych, ciepłych promykach, które podniosą mnie na duchu i dadzą nadzieję. Prognozy jednak szybko te myśli wybijają z mojej głowy; deszcz, wiatr i ogólnie jesień. Taka raczej listopadowa niż złota. Heh... Jak już sobie pomarudziłam, to teraz osłodzę nam życie. Wam ideą(...)lodach zostały. Semifreddo bowiem to rodzaj włoskich lodów; idealne dla tych, którzy nie mają maszynki (albo nie mają na nią miejsca w zamrażarce). Osobno ubija się żółtka, białka i kremówkę, a potem wszystko delikatnie łączy, dorzucając ulubione dodatki. Tym razem przepis znalazłam w duńskiej gazetce Hjemmets bedste mad , nr 4/2016, i postanowiłam przygotować go na przekór paskudnej pogodzie za oknami
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietankowo - truskawkową czyli szybki i prosty sposób na słodką przekąskę i niezapomniany smak z dzieciństwa. składniki na prostokątnego wafla 1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli 250 g margaryny 250 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, a gdy się roztopi wsypujemy cukier i wlewamy śmietanę kremówkę, całość mieszamy
Smakowite Daniamietanki kremówki 1 ś mietan fix 3 ły ż ki cukru pudru 10 dag białej czekolady 1 płaska ły ż eczka herbaty matcha Sposób wykonania: Ciasto: Na stolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól i cukier, doda ć pokrojone zimne masło , ż ółtko i czubat ą ły ż k ę ś mietany, szybko zagnie ść ciasto. Zawin
Wanilia i Kardamonśmietanki kremówki 30%Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia
Świat Ciastaszklanki śmietanki kremówki 30% 2 czubate łyżeczki żelatyny ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: około 0,5 kg truskawek, cukier puder do posypania tarty Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite
Kolizje Smakówprzepis na szybki i efektowny torcik. Polecam i zapraszam do przepisu. Zaczynamy: Składniki: 150 gr self raising mąki * 28 gr kakao- niesłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru 175 gr miękkiego masła 4 duże jajka *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki
Smaki Edytykremówki ½ łyżeczki cukru 1 szczypta gałki muszkatołowej 3 szczypty kurkumy 3 szczypty curry Sól, pieprz Drobny szczypiorek (opcjonalnie) Dynię obierz, usuń pestki i skórę, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj lub zmiksuj szybko, aby uzyskać jednolitą masę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaczereśniami, czyli szybki i tani deser o konsystencji flanu. Mój Mąż stwierdził (słusznie zresztą), że smakuje jak omlet z czereśniami, więc na śniadanie sprawdzi się idealnie :) Czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami, wtedy też zmienia się nazwa deseru z clafoutis na flaugnarde . Taka ciekawostka :) Składniki: 500 g wydrylowanych ciemnych słodkich czereśni 250 ml mleka 60 ml śmietany kremówki
Domowa Cookierenka Agiszybko:). Składniki: Spód 250 g herbatników - petitki 120 g margaryny 2 łyżki płaskie kakao Masa serowa 1,2 kg twarogu 250 g cukru trzcinowego 7 jajek 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 czekolada mleczna 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie) Polewa 50 ml wody 50 ml kremówki
Ala piecze i gotuje