szczypta - 500 przepisów (strona:15/34)

Faworki ( chrust ) na karnawał. 206

Faworki  ( chrust ) Składniki : 40 dkg mąki pszennej 7 łyżek gęstej śmietany 6 żółtek 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70-80 dkg tłuszczu lub oleju do smażenia  ( np. Planta ) 10 dkg cukru pudru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać

Przepisy i porady kulinarne
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 171

mniam, mniam ! Składniki : 0,25 ml mleka  ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna   ( ile zabierze, przygotujmy sobie około 1,5 kg ) 60 dkg marmolady różanej cukier puder  ( do posypania ) olej do smażenia około

Przepisy i porady kulinarne
Babka karbowana z bananami. 168

mąki żytniej 15 dkg mąki pszennej 8 dkg masła 4 jajka 75 g kwaśnej śmietany ( 12 % ) 3 dojrzałe banany 24 dkg ciemnego cukru ( trzcinowy ) otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier   Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto biszkoptowe Camargo 2 176

Ciasto biszkoptowe Camargo 2 Składniki : 50 dkg żółtek 1 całe jajko 25 dkg cukru 22 dkg margaryny roztopionej 25 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na parze ( lub niewielkim ogniu ) z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić

Przepisy i porady kulinarne
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże. 173

Jajka nie będą nam pękać podczas gotowania, jeśli do wody dodamy szczyptę soli lub kroplę octu. Do naczynia z gotującymi się jajkami warto wrzucić zapałkę , bo nawet gdy jajka pękną to białko nie będzie wypływać na zewnątrz

Przepisy i porady kulinarne
Jak ubić pianę z białek,aby była sztywna. 162

piana z białek była sztywna i nie rozlewała się nam, należy pod sam koniec ubijania dodać szczyptę soli, kilka kropel octu lub odrobinę kwasku cytrynowego. Następnie ubijamy jeszcze chwilę, aby się wszystko razem połączyło.  I pamiętajmy jeszcze o jednym, białka które przeznaczamy do bicia piany muszą być dobrze z chłodzone, np. prosto z lodówki. Gdy białka są ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Sok z truskawek na zimę. 147

Sposób wykonania :   Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę soku i opadną.  Następnie uzupełnić truskawkami każdy

Przepisy i porady kulinarne