Popularne pierogi zarówno w Polsce jak i na Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a
Słodka StronaPierogi z pieczarkami to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły
Słodka StronaKrówka, czyli wielkie mniam. To moja pierwsza myśl jaka przychodzi mi do głowy, kiedy słyszę to słowo. A dzisiaj przed wami moja wariacja na temat krówki
Moje pyszne gotowanieA dzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z
Moje pyszne gotowanieA dzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie jabłkowo-pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko
Moje pyszne gotowanieI znowu pyszne śniadanko. A ja wykorzystuje do tego powidełki mojej cioci, pyszne :DSkładniki:kubek mleka4 łyżki mannyszczypta cynamonułyżka powidełWykonanie:Mleko zagotować z cynamonem. Zestawić z
Moje pyszne gotowaniezdarza mi się zgrzeszyć i schrupać wafelek czy pochłonąć baton... Dzisiaj jednak połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zapraszam na moje słodkie śniadanko.Do przygotowania jednego omletu potrzebujemy:1 jajko,szczypta soli, 4-5 łyżek mleka,2 płaskie łyżeczki mąki, masło do smażenia (na 1 jajko wystarczy 1 łyżeczka).Do kubeczka wlać mleko, dodać sól
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella )SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki1 cebula50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100
zielonacukinkaszczypta soli- płatki migdałowe Przygotowanie:Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 świeży granatSkładniki na kruszonkę:50 g
CiastkozercyPtysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi
CiastkozercySałatka bardzo szybka, mało kaloryczna, bez majonezu. Polecam.SKŁADNIKIjeden mały brokuł2 jajka ugotowane na twardo1 pomidorpół piersi z kurczakapół łyżki olejuNa sos:pół szklanki jogurtu naturalnego1
W kuchennym oknie EwycmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 - 35 minutSkładniki:Biszkopt:5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczkę proszku do pieczenia2 łyżki olejuWykonanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy żółtka , mąki z proszkiem do pieczenia.Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp
Słodkości i nie tylkoDopiero zaczynam moją przygodę z domową piekarnią. We Francji jedynym sklepem otwartym w niedzielę będzie właśnie "bulążeri" z pysznymi bagietkami i innymi frykasami. Owszem, uwielbiałam chwile
Kitchens AlphabetIlekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można
Kitchens Alphabet