Składniki na około 20 sztuk 200 g masła szczypta soli 100 g cukru 1 żółtko 250 g mąki cukier puder do posypania Do misy włóż masło, wsyp cukier, sól i ubijaj do całkowitego połączenia się składnikówi powstania masy.Dodaj jajko i mąkę, mieszaj aby powstała pasta. Pastę przełóż do szprycy i wyciskaj na blachę ciasteczka. Pieczw piekarniku nagrzanym do temperatury
Z Kuchni Do Kuchnizaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną. Składniki sosu czosnkowego (tzatziki):- 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie- 5 ogórków kiszonych- 6 ząbków czosnku- tabasco,- ketchup (trochę) dla uzyskania koloru- szczypta soli i cukruOgórki pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jogurty, sól, cukier, ketchup i tabasco, dokładnie wymieszać.Naleśniki przygotować według tego (pominąć tylko ksylitol) lub własnego przepisu
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 puszka ciecierzycy (około 240 gram po odsączeniu) 1 pomidor malinowy sól pieprz pół papryczki chili 250 gram piersi kurczaka szczypta słodkiej papryki w proszku jogurt naturalny nać pietruszki Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy ciecierzycę, pokrojoną chili oraz pomidora pozbawionego skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą
Mango Papajarodzaj odpada 3 łyżki sosu do ryżu- ja używam gotowego ale z pewnością następnym razem zrobię go sama 50 gram filetu z łososia pół gruszki pół ogórka- wydrążamy nasiona szczypta czarnego sezamu 3 płaty glonów nori Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody i w takiej ilości gotujemy ryż. Najpierw
Mango Papajałyżeczki przyprawy do piernikamini kluski śląskie: ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta solimarynata: po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sólsos czekoladowo - winny: 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego
Symfonia SmakówJeśli mleko zdąży się wcześniej wygotować, dolewamy go jeszcze odrobinę, tak, aby makaron nie mógł się przypalić. 2. MUSZTARDA + GAŁKA + PIEPRZ (30 sek) Do mikstury dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę gałki muszkatołowej i nieco świeżo mielonego pieprzu. Znowu dokładnie mieszamy. 3. SER, SER, SER (3 min) Do garnka wsypujemy 3/4 szklanki startego sera, najlepiej mieszanki serów miękkich i twardych, wyrazistych
Nerds Kitchenrozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni
Moje Kuchenne Rewelacjewkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz:włoszczyznakilka ziemniakówkasza jęczmienna (jeden woreczek)duża szczypta solikoperek Co robić?1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę, posolić wywar.3. Wrzucić do wywaru
Matka Żywicielkapomidory100ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do bruschetty(lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej)PRZYGOTOWANIEBagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę.Mieszamy. Każdą
Moje Kuchenne RewelacjeKlasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się
wyzwania kuchennerozpuszczonego i ostudzonego 220 g mąki tortowej [dalam wiecej] 1 jajko, roztrzepane 50 g cukru pudru płaska łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce. Docisnąć
Moje domowe kucharzeniePulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki4 dag drożdży4 łyżki cukru200 g gęstej śmietany4 dag masła2 jajka2 żółtkacukier wanilinowyszczypta solidowolne
Praktyczna plzimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii, szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże z letnią wodą, cukrem
Moniki Smakołykizłoty kolor cebulkę, dopraw pieprzem do smaku. (Nie trzeba solić bo bryndza jest słona). Jak przestygną dodaj bryndzę i wszystko razem wymieszaj.Ciasto: mąkę połącz z letnią wodą, dodaj szczyptę soli i robotem wymieszaj - będzie szybciej. Aby ciasto było elastyczne, włóż do miski i przykryj ciepłym talerzem na ok. 15 min. (jak podgrzać talerz - przykryj garnek z gotującą wodą, poczekaj chwilę
Moniki Smakołyki