szczypta - 500 przepisów (strona:28/34)

Na slodkie popoludnie 150

popoludniowej herbatki w promieniach jesiennego slonka wypiek jest bardzo smaczny i nadaje sie idealnie.Odwrocony jablecznikskladniki: 4 jablka 125g cukru 175g cukru brazowego 150g masla 3 lyzki soku z cytryny szczypta soli 3 jajka 300g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek wodki jablkowej 100g smietany wykonanie:Jasny cukier skarmelizowac na suchej patelni. Zdjac patelnie z ognia dodac 1 lyzke

Przysmaki Karolki
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 166

wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule

Buniabaje w kuchni
11 SANTE znaczy zdrowie - Recenzja Musli 117

foliowy, magnez, potas, mangan oraz fosfor. Ten ostatni jest nieocenionym składnikiem, przyczyniającym się w dużej mierze do utrzymania zdrowia zębów i kości oraz kontrolowania prawidłowego metabolizmu . Prosta receptura i szczypta egzotyki to pomysł na niebanalne, pożywne śniadania czy kolacje.  Zapraszam na stronę sklepu Sante  oraz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 200

cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy

Blondynka Gotuje
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 207

dość duże. Można użyć większej ilości pomidorków niż przepisowe 100g, bo rewelacyjnie komponują się z resztą składników i smakują w tym zestawie wyśmienicie. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta. Dodać żółty

Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 270

cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g)  125g margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej  1 jajo - całe  1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli   120ml mleka - ciepłego  50g świeżych drożdży  słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny  Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki

Grunt to przepis!
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 360

już pomysł na kolejną wersję – tym razem z moim ulubionym brokułem.   Składniki na blaszkę o średnicy 28cm: Spód: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna

Fabryka pomysłów
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 198

Pomysł na to ciasto powstał w wyniku rozmowy z bratem. Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi

Fabryka pomysłów
Serowa tarta z brzoskwiniami 206

wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy (16g) 2,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo: 3 spore

Fabryka pomysłów
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 322

łyżka oleju Sos - zamiast pomidorowego możecie użyć śmietanowego (klik): Puszka pomidorów w puszce 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli ok. 200g 10-15 dag pieczarek Łyżka oleju Sól Pieprz

Fabryka pomysłów
Apple Pie 184

soli 2 łyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek szczypta cynamonu Sposób przygotowania:Masło kroimy w małą kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażalki. (Wystarczy ten czas, w którym odmierzamy resztę składników).Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy schłodzone masło

Pudełko rozmaitości