szczypta - 500 przepisów (strona:24/34)

Nutella gruszkowa 143

Czekośliwka jest to i nutella gruszkowa będzie:) Naprawdę polecamy:) Składniki; 1 kg słodkich gruszek; 25 dkg cukru, 10 dkg kakao, laska wanilii, 5 goździków, szczypta kardamonu,gałki muszkatołowej Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Przygotowane gruszki tzn. obrane i bez gniazd nasiennych miksujemy i smażymy jak powidła. Przez 3 dni po godzinie.Po tym czasie mieszamy z cukrem, kakao i przyprawami

Anioły w kuchni
Jesienny chlebek daktylowy 138

obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;)Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, sody 250 dkg posiekanych daktyli, 100 g posiekanych orzechów, 2 łyżki masła, 8 łyżek miodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Masło ucieramy na krem

Anioły w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 184

roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam

Anioły w kuchni
Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte) 173

dyni i aromatycznych przypraw oraz bitej śmietany. Smakuje wybornie! Składniki:na przyprawę "Pumpkin Pie Spice": 4 łyżki cynamonu,3 łyżki imbiru mielonego,2 łyżki gałki muszkatołowej,łyżka zmielonych gożdzików,szczypta kardamonuna Pumpkin Spice Latte:1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice"szklanka mleka2 łyżeczki cukru brązowegoespresso2 łyżki puree z dynibita śmietana Mleko podgrzać i spienić.  Puree z dyni wymieszać

wyzwania kuchenne
Fondue serowe. 220

fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję wykorzystać poniższy przepis. 250g sera gruyere 250g sera ementalskiego 100gsera cheddar 300ml wina białego francuskiego CELEBRO 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem  ,wlać wino i lekko podgrzać. Sery pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Indyk na sposób azjatycki. 212

takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka  pokrojone w paskiPrzyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman,  słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry,   sól, olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety z indyka  posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 246

ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta 1 łyżeczka sezamu czarnego Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h. Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 188

Wykonanie. Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać sok pomarańczowy ,maślankę ,miód i dodać zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu .Masę wymieszać. Żelatynę rozpuścić  podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę śmietany ubić  ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką

Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 176

pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego chleba

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy biszkopt. 216

wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.   Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 100g cukru na syrop 200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać mąkę z proszkiem

Kulinarny karnet Christophera
Churros - na dobry początek dnia. 196

podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie. Składniki. 200 g mąki 180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę

Kulinarny karnet Christophera
Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. 162

żółtek ubić z cukrem na pulchny krem. Ubite żółtka i pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu i dobrze wyrobić. Następnie dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Znowu ciasto dokładnie wyrobić. Dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min. Zimną babę przekroić

Kulinarny karnet Christophera
Serowa pajęczyna. 165

ziarenka dodać do masy. W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać. Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową  podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie  wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek) 214

syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu).  Składniki:1 szklanka mąki jaglanej1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianegookoło 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego szczypta soliPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może

głodny alergik
Zupa fasolowa dla alergika (bez glutenu, mleka) 164

mały seler 1 kawałek fasola czerwona konserwowa 1 puszka kiełbasa bezglutenowa około 200 g sól 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka ziele angielskie kilka ziaren liść laurowy kilka szt. kurkuma szczypta olej (lub masło) 1 łyżeczka kleik ryżowy  (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki) Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kiełbasę (użyłam cienkiej

głodny alergik