szczypta - 500 przepisów (strona:16/34)

Sok z truskawek na zimę. 136

Sposób wykonania :   Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę soku i opadną.  Następnie uzupełnić truskawkami każdy

Przepisy i porady kulinarne
Precelki półfrancuskie z masą serową. 161

otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka na smarówkę tłuszcz do blach   Sposób wykonania : Ciasto : Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki

Przepisy i porady kulinarne
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 152

środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek poukładać na środek kwadratu, posypać łyżeczką cukru oraz szczyptą cynamonu. Wszystkie rogi kwadratów posmarować odrobiną smarówki z rozmąconego całego jajka. Następnie posklejać rogi każdego kwadratu i delikatnie przygnieść. Gotowe szlafroczki poukładać  jeden obok drugiego na blaszce. Posmarować górę

Przepisy i porady kulinarne
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 321

wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce

Przepisy i porady kulinarne
Jak uratować przypalony sos? 205

spalenizny i przegotowujemy go z kawałkiem suchego chleba lub surowym ziemniakiem. Następnie chleb czy ziemniak wyrzucamy. Natomiast jeśli chcemy, aby nasz sos był bardziej aromatyczny możemy dodać do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.     Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 153

pączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 108

masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana 186

Wykonanie Jogurt wlać do schłodzonej salaterki.Dodać starty czosnek i posypać szczyptą soli Dodać  musztardę, dokładnie wymieszać , by całość osiągnęła jednolitą konsystencję. Na końcu dodać -nie koniecznie-do smaku suszone oregano i bazylię

w mojej kuchni
Słodkie śniadanie 212

dodatkach można poszaleć - owoce, rodzynki, dżem, krem czekoladowy no i oczywiście bita śmietana :) Walentynkowe serduszka :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek mieszamy dokładnie by nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do masy. Pieczemy w gofrownicy

NA MOIM TALERZU
Gofry z bananami w syropie klonowym 193

książki „Gotowanie dla malucha” Lisy Barnes. 4 jajka szklanka mąki razowej szklanka mąki pszennej 1 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki soku z pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju 2 banany 1/3 szklanki syropu klonowego Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich sok z pomarańczy, mleko i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno

Mienta blog
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 361

szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany 18 % 120 g roztopionego masła Dodatkowo: 3 duże jabłka pokrojone w kostkę 1-2 łyżki cukru 1.5 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Oprószyć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wołowina adobo 171

łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 3 liście laurowe, pokruszone 4 ząbki czosnku, posiekane 50 ml oleju do smażenia trochę wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy

My Culinary Art
PĄCZKI NA WALENTYNKI 199

ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka  ekstraktu waniliowego  i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) -  powidła śliwkowe  lub konfitura do nadziania (u mnie powidła czekoladowe ) -  mielony ksylitol  do posypania lub lukier z cukru

Smaczne Zdrowe
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 169

Składniki: drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet 10 % 1 łyżeczka, mąka pszenna 60 dag, mąka pszenna - do podsypania, powidła śliwkowe 300 gram, smalec 2 kostki, cukier puder - ile potrzeba przygotowanie masy jajecznej do pączków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi

W Mojej Kuchni Lubię