Między pieczeniem chleba, strucli i rogalików postanowiłam sklecić post. Post dla wielbicieli owocowych herbatek. Pisałam Wam już, że jakiś czas temu otrzymałam od firmy Bi Fix
Dzieje kuchennej Wiewióryrozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :)Bazę do tego wyśmienitego i zawsze udającego się przepisu wyszperałam na blogu moje wypieki.Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Obrać jabłka
Świat Domowej KuchniSpod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ostudzoną czekoladę - ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli - dokładnie mieszamy.Tortownicę (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się
Słodka Stronakostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Połowę każdego naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Przekładamy
Słodka Stronaszerszym gronie. Gyros jest uwielbiany przez wszystkich wielbicieli Kebaba. Polecam.Sałatka Gyros - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli)pieprzczosnek w proszkuolejkapusta pekińskaok. 5 pomidorówok. 1 duży ogórek (opcjonalnie)2 cebulepuszka kukurydzyok. 200 g majonezuok. 200 g ketchupuSałatka(...)Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki, pół łyżeczki czosnku w proszku oraz szczyptę pieprzu).Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Pomidory, ogórka oraz cebulę kroimy
Słodka Stronajednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie.Ubić pianę z białek i wyłożyć na sernikową już ubitą wcześniej masę, na białko wsypać kaszę, szczyptę soli, cukier waniliowy. Wszystko starannie wymieszać, ja tutaj posługiwałam się już drewnianą łyżką.Masę tą wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec
Moje pyszne gotowanieDokładnie mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca i nakrywamy ściereczką. Czekamy, aż podwoi swoją objętość.Nasz wyrośnięty drożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego
Moje pyszne gotowaniemąki, 3 łyżki cukru i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby nasz rozczyn podwoił swoją objętość.Następnie do naszej mąki dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru, wymieszać. Dodajemy nasz wyrośnięty rozczyn, żółtka i roztopione letnie masło. Dokładnie zanieść ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Ciasto powinno
Moje pyszne gotowanieSKLADNIKI 200 g mąki150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki
zielonacukinkawydrażyć środek. Na patelni podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek ,kiełbasę i wydrążony miąższ cukinii. Przełożyć całość do miseczki a następnie dodać starty ser, jajko, szczyptę soli , listek świeżej bazylii. Wypełnić nadzieniem cukinie i za pomocą wykałaczki połączyć "kapelusz" z cukinią . Do szybkowaru dodać ząbek czosnku , 1 łyżkę oleju z oliwek, 1 szklankę wody(...)szczyptę soli oraz wcześniej przygotowane cukinie . Zamknąć szybkowar i gotować przez 10 minut od momentu pierwszego ujścia pary. SMACZNEGO
zielonacukinkamnie były mrożone)WYKONANIE:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.Najpierw należy wykonać biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych miseczek. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i szczyptę soli. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i łączymy ze sobą. Następnie przekładamy do ubitych białek i łączymy. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta
Serce zamknięte w formie pysznościKremowa zupka z dyni.Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni z dodatkiem imbiru i gałki
Sama słodycz i szczypta chiliczosnku i 1/2 cebuli. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.Dodajemy koncentrat lub przecier, mieszamy i czekamy 5 minut. Miksujemy wszystko blenderem. Dodajemy przyprawy: szczyptę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki bazylii. Zmniejszamy ogień.Oliwki płuczemy pod wodą (są bardzo słone!), kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Mięso(...)oliwie podsmażamy resztę cebuli. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy na średnim ogniu. Czekamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej oraz majeranek i czosnek. Mieszamy. Czekamy, aż wyparuje woda.Dodajemy do sosu, mieszamy na małym ogniu.Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. My uwielbiamy al dente, dlatego podczas gotowania często go próbuję, by wyczuć odpowiedni moment. Makar
Kitchens Alphabetciasta :Margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać żółtka i wymieszać.Mąkę z proszkiem i kakao , dodawać stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką.Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około(...)waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6 jajek 1 łyżka masłaWykonanie masy serowej;Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami .Dodać budyń i wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli .Dodawać stopniowo do sera i delikatnie wymieszać łyżką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Przełożyć upieczony murzynek .Na murzynek wyłożyć masę serową.Piec w temp 180 st około 50 minut
Sama słodycz i szczypta chiliZ nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad
Niezły Młynek