szczypta chilli - 442 przepisów (strona:11/30)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 369

żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie zdjąć

UgotujmyTo.pl
Pasta all'arrabbiata 163

Klasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się

wyzwania kuchenne
Schab w sosie ogórkowym 163

czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto i fasolką szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g kiszonych ogórków, u mnie przecier ogórkowy Orzech 1 łyżka mąki 1. Plastry schabu rozbijamy i kroimy w kostkę. Mięso

Szefowa kuchni
Bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami 133

Dania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często

kulinarnyJa
Hamburger z salsą z awokado 206

Domowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia

Smakowity Blog Kulinarny
PAELLA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ 179

cukinia  czerwona papryka  2 pomidory  szklanka kaszy jaglanej  2 szklanki wody  łyżka oleju rzepakowego  ząbek czosnku  sól,pieprz  szczypta szafranu  odrobina papryczki chilli  Sposób wykonania:  Warzywa oczyścić, opłukać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. wszystko pokroić w małe części. Kaszę jaglaną wypłukać i zalać wodą.Dodać liść laurowy, gotować

pieprzny smaczek
Piracka zupa z tuńczykiem 135

sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i posiekany czosnek. Dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę

ClauditteMissCooking
Schabowe i smażone ziemniaczki 134

przemieszać i ponownie zamknąć. czynność powtórzyć po kolejnych 5 minutach. Gotowe :) SKŁADNIKI NA SCHABOWE: 600 g schabu bez kości- podzielić na plastry KLIK 2 jaja wiejskie suszone chilli świeżo zmielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 szklanka mąki orkiszowej Jajka z przyprawami rozbełtać. Kotlety ubić. Namoczyć w jajku i obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na maśle. BURACZKI: 2 buraki 2 szalotki

ClauditteMissCooking
Sałata z łososiem, serem camembert i pomarańczą 382

zielonego ogórka pokrojonego na półplasterki  4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy  2 łyżki oliwy z oliwek  łyżeczka musztardy  szczypta soli, pieprzu i chilli Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam na talerzach.  Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, ser, pokruszonego na kawałki łososia i ogórka.  Posypałam pestkami słonecznika.  Przygotowałam

Kulinarny Pamiętnik
Cevapcici czy kebab? Na patyku z mięta i kuminem 207

Cevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni

Bon Appetit Małgorzaty
Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach 187

dodatkiem cebuli i czosnku Cirio  ok. 1/4 szklanki zimnej wody  2 ząbki czosnku mała biała cebula  oliwa  2 łyżeczki suszonego oregano  3 szczypty pieprzu cayenne z chilli  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Całość mieszamy, aby wszystkie

Moja smaczna kuchnia
Zimowa tarta z camembertem i migdałami 174

zimno. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli 2 łyżki pasty z papryczek chilli w oliwie ok. 250 g miękkiego camemberta ok. 100 g płatków z migdałów. Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry(...)jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. Wystudzone ciasto posmarować pastą z chilli (lub posypać dość obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem). Na nią wyłożyć plastry camemberta i posypać płatkami z migdałów. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do czasu, aż camembert się rozpuści

W SMAK
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 286

często używają cynamonu do mięsnych dań, jest on np. składnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubię to, jak cynamon ociepla smak mięsa i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki z jarmużem i pieczarkami 172

garnka   z cebulą. Na końcu poddusić jarmuż dodając szczyptę soli. Jarmuż dodać do cebuli z pieczarkami, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie chilli. Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Usmażyć naleśniki, zostawiając około

królestwo garów
Stir-fry z kaszą jaglaną, zieloną fasolką i serem feta 264

fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia  Przygotowanie:  Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną

Kuchnia Ellie