kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu balsamicznego szczypta płatków chilli Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się jak największej ilości ścięgien i podwięzin, kolejno kroimy w dość regularną kostke i każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące
Symfonia Smakówidealny posiłek na leniwy oraz spokojny poranek :) Składniki : 400 g pomidorów z puszki 150 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu szczypta płatków chilli 1 łyżka masła oliwa czosnkowa sól pieprz 3 jajka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się
Zabawa smakiemsię znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem. Gotowe
Sajkofanka smakuporcji rosołowej z kaczki Liść laurowy 30g suszonej włoszczyzny Szczypta imbiru Szczypta cynamonu Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego anyżu Szczypta mielonej kolendry Opcjonalnie szczypta mielonej papryki chilli Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Wlewamy 3 litry wody do garnka, wrzucamy umytą porcję rosołową z liściem laurowym, zagotowujemy. 2/ Gotujemy na małym gazie ok 1,5 godziny
Kuchnia PROzdrowotnakoktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1 łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo zmielonego chilli i pieprzu Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki. Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Oliwę połączyć
Kulinarne PrzebojeSkładniki: trzy udka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki
Gaździnka warzyśrednia cebulaszczypioreknatka pietruszkicurry, suszone chilli, cynamonsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonym chilli, curry i szczyptą cynamonu. Dodajemy jogurt. Wszystko dusimyok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.Podajemy
kulinarnyJaDzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę. A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź
kulinarnyJaPyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki
Stare GaryŚledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą
wyzwania kuchennecebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej paprykiczerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia:Mięso przełożyć do szklanego
pieprzny smaczekKrem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam z różyczkami w cieście. I posiekaną chilli. Zjadłam ze smakiem. Zaskoczona. Bo do innej kalafiorówki przywykłam. Wersja z panierką, bomba! Szczypta pikanterii w postaci chilli. A imbir? Nie powiem. Spróbujcie sami. Koniecznie
bastalenagrubych oczkach, nadmiar soku odcisnąć (np. przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić do dekoracji). Wymieszać i doprawić solą.Posypać resztą przypraw.Podawać schłodzoną.Smacznego
Oryginalny smakIndyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami
wyzwania kuchenneoliwę, wrzucamy mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi
Oryginalny smak