szczypta chilli - 442 przepisów (strona:10/30)

36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 203

kurkumy  świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo:  1 saszetka kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu balsamicznego szczypta płatków chilli  Przygotowanie:  Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się jak największej ilości ścięgien i podwięzin, kolejno kroimy w dość regularną kostke i  każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące

Symfonia Smaków
Jajka na pomidorach ze szpinakiem 224

idealny posiłek na leniwy oraz spokojny poranek :) Składniki : 400 g pomidorów z puszki 150 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu szczypta płatków chilli 1 łyżka masła oliwa czosnkowa sól pieprz 3 jajka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się

Zabawa smakiem
Boczku 200

się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry(...)Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Chiński rosół z kaczki 213

porcji rosołowej z kaczki Liść laurowy 30g suszonej włoszczyzny Szczypta imbiru Szczypta cynamonu Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego anyżu Szczypta mielonej kolendry Opcjonalnie szczypta mielonej papryki chilli Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Wlewamy 3 litry wody do garnka, wrzucamy umytą porcję rosołową z liściem laurowym, zagotowujemy. 2/ Gotujemy na małym gazie ok 1,5 godziny

Kuchnia PROzdrowotna
Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu 8632

koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny – 1 łyżka Szczypta: suszonej bazylii, czosnku i soli Szczypta świeżo zmielonego chilli i pieprzu   Wykonanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka pokroić w półtalarki. Paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Oliwę połączyć

Kulinarne Przeboje
Kurczak z selerem naciowym, imbirem i cytryną 227

Składniki: trzy udka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki

Gaździnka warzy
Kurczak curry z papryką w trzech kolorach 158

średnia cebulaszczypioreknatka pietruszkicurry, suszone chilli, cynamonsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, suszonym chilli, curry i szczyptą cynamonu. Dodajemy jogurt. Wszystko dusimyok. 3 min. i dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną i żółtą. Dusimy wszystkie składniki do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.Podajemy

kulinarnyJa
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 127

Dzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę. A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź

kulinarnyJa
Faszerowany bakłażan 196

Pyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i  trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku 346

Śledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą

wyzwania kuchenne
Kotlety mielone z kaparami 182

cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej paprykiczerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej kurki Sposób przyrządzenia:Mięso przełożyć do szklanego

pieprzny smaczek
Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 209

Krem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam z różyczkami w cieście. I posiekaną chilli. Zjadłam ze smakiem. Zaskoczona. Bo do innej kalafiorówki przywykłam. Wersja z panierką, bomba!  Szczypta pikanterii w postaci chilli.  A imbir? Nie powiem. Spróbujcie sami.  Koniecznie

bastalena
Raita z ogórkiem 244

grubych oczkach, nadmiar soku odcisnąć (np. przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić do dekoracji). Wymieszać i doprawić solą.Posypać resztą przypraw.Podawać schłodzoną.Smacznego

Oryginalny smak
Chutney z brzoskwiń 141

Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami

wyzwania kuchenne
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 212

oliwę, wrzucamy mieloną wołowinę, drobno posiekaną cebulę, dobrze rozgniecione ziarenka jałowca i kminu rzymskiego i oregano. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, wszystko podsmażamy. Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi

Oryginalny smak