szczypta chilli - 442 przepisów (strona:20/30)

Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar 165

przypadł do gustu ten z bloga Chilli bite. W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki.Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 149

Wlewamy wcześniej ugotowany rosół, zagotowujemy z dodatkiem chilli, ewentualnie solimy do smaku (ale ostrożnie, bo rosół jest słony). Następnie miksujemy całość (pozostawiamy kilka małych kurek). Śmietankę łączymy z małą ilością gorącej zupy, wlewamy do pozostałej, mieszając, zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy karmelizowanym porem (por podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy z cukrem i szczyptą soli), dekorujemy kurkami i listkami tymianku. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 215

postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy.  Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk 1/2 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu (lub ok. 1 szklankę sypkiego) ząbek czosnku szczypta cynamonu (do mięsa mielonego) harissa  sól

Zofiana
Tilapia w czerwonej marynacie 213

łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii, sos barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach

Buniabaje w kuchni
Bakłażan faszerowany salsą pomidorową 138

łyżki świeżej kolendry szczypta przyprawy chili suszone oregano lub bazyliakulka mozzarellisól, pieprzPomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę.  Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza domowa 173

oraz malutkich konserwowych papryczek chilli. Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w cieniutkie półplastry.  Papryczkę posiekałam drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry.pizza przed włożeniem do piecaZanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 209

ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą, pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy, podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy

BaRepas
Domowy Ostry Sos Chili 265

opcjonalnie) szczypta imbiru  Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli

Słodka Strona
Duszona Wołowina z pełnoziarnistym makaronem spaghetti 182

świeżo zmielona sól himalajska mielone chilli natka pietruszki Przygotowanie: Do rozgrzanej głębokiej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy powoli mięso (wcześniej doprawione pieprzem i chilli). Obsmażamy każdy kawałek z każdej strony. Dodajemy wymieszane razem czerwone pesto i pomidory z puszki. Stopniowo dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut, dodajemy oliwki, grzybki(...)oraz wino. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. W połowie duszenia dodajemy troszkę octu balsamicznego taki chlust. Pod sam koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli himalajskiej. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy.  Ja podałam mięso z makaronem do spaghetti z pełnego ziarna. Na koniec posypałam pietruszka

ClauditteMissCooking
Pierogi z mięsem 114

mięsa z rosołu, 3 cebule, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, bulion,   Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Mięso zemleć. Cebule pokroić(...)tłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej

królestwo garów
Ravioli z rzepy z pieczarkami 100

ząbek czosnku, 1 cebula sól, cukier, pieprz, oliwa, biała rzepa, 500 ml mleka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki masła, oliwa z chili, Cebulę posiekać. Poddusić na oliwie dodając szczyptę soli i cukru. Dodać posiekane pieczarki. Doprawić do smaku. Rzepę dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry. Mleko zagotować z cukrem i masłem. Włożyć do mleka plasterki rzepy i ugotować al dente(...)każdy plasterek oddzielnie. Na plasterku rzepy układać trochę pieczarek, przykrywać dokładnie drugim plasterkiem. W przypadku gdy plasterki są nierówne można je przyciąć. Podgrzać w kuchence mikrofalowej, polać oliwą z chilli i podawać. Przepis zainspirowany programem Masterchef Australia.     zastawa

królestwo garów
Tarta z cukinią i łososiem 166

płatkach  łyżka oliwy z oliwek Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię(...)około 30 minut.Przygotujmy farsz. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy minutę i dodajemy startą cukinię oraz płatki chilli i odrobinę soli. Całość dusimy około 5 minut. Łososia kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie

Mango Papaja
Zapraszam na śniadanie: Shakshouka 180

Shakshouka to jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką, chilli, cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :) Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię): 4 duże słodkie pomidory(...)bądź pomidory z puszki - przynajmniej 400 g 1 średnia papryka czerwona 1 mała czerwona cebula szczypta kuminu sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek pietruszka bądź kolendra do posypania Opcjonalnie: serek typu bałkańskiego Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory (lub z puszki) i posiekaną drobno paprykę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z Boczkiem w Pikantnym Sosie Chili 214

papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru (opcjonalnie) Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)dusimy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia (z boczku wytworzy się tłuszcz na którym podsmaży się wędlina). Możemy go wcześniej pokroić w grubą kostkę

Słodka Strona
Kurczak w sosie krewetkowym na ostro 285

ząbki czosnku 1 cytryna 6 łyżek oleju palmowego dende* garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO* 2 kostki rosołowe z kurczaka szczypta soli 1 łyżka kuminu *dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską.  Przygotowanie:  Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem(...)Siekamy kolendrę. Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe). Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20  minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy

Smaki Brazylii