łyżka wody Nadzienie: 400g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 mięsiste pomidory sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku szczypta kuminu pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oliwek 2 łyżki rodzynków 1 żółtko 1 łyżka suszonego oregano do posypania Mąkę przesiać z solą i proszkiem, posiekać(...)masłem, dodać jajko i śmietanę i wodę, wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez godzinę. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać pomidory, dalej smażyć, aż sok z pomidorów
Obiad gotowySkladniki: 400g mięsa mielonego z indyka Puszka pomidorów, lub 4 świeże Puszka czerwonej fasoli, zamiast niej może byc 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka 2 zabki czosnku, lub granulowany 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie) Bazylia suszona ( spora ilość) Papryka słodka suszona Pieprz(...)pewno nie makaronem! Chyba, że podajemy obiad mężowi :) Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy do mięsa i zaczynamy dusić. Marchewkę scieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli dodajemy paprykę to ją także kroimi drobno
Mamuśka wraca do formymozzarella 250 grillowanej piersi z kurczaka 16 czarnych oliwek mały pęczek rzodkiewek 250 g koktajlowych pomidorów 1 czerwona cebula 1 dymka ze szczypiorem 180 g makaronu, waga sucha Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól i czarny pieprz do smaku Grzanki czosnkowe 1 ciabata 2 ząbki czosnku(...)dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojoną sałatę, jarmuż i pietruszkę. Następnie pokrój warzywa, cebulę w piórka, pomidory na pół, paprykę w cienkie słupki. Dodaj warzywa do miski, następnie oliwki, mozzarella i pokrojonego kurczaka. Składniki na dressing umieść w małym słoiczku z nakrętką, zakręć i mocno wstrząśnij. Wlej dressing
codojedzeniacebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonego chili 150 ml bulionu (warzywnego lub wołowego) 70 ml kawy (zbożowej lub zwykłej) 2 puszki pomidorów (krojonych lub całych) 1 czerwona papryka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki
Kuchnia w Słońcu Skąpanalaski kiełbasy (ja dodałam kiełbasę z Sokołowa z babcinek spiżarni) 1 cebula 1 puszka pomidorów pokrojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duży, lub 2 mniejsze ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki suszonego majeranku olej Fasolę wkładam do garnka i zalewam wodą tak by woda zakryła fasolę w całości i by dodatkowo było jeszcze(...)podsmażam. Gdy cebula trochę się podsmaży dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę (ja wolę obrać ją ze skórki). Dodaję do garnka z fasolą, nadal gotuję – około 30 minut. Dodaję pomidory z puszki i gotuję jeszcze przez 15 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodaję majeranek. Jeszcze chwilę gotuję. Podaję posypaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje następnego dnia
MojaQchnia.plmasa serowa: 400 g twarogu z mascarpone President 5-6 pomidorów bez skóry z puszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 150 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody śmietanka bazyliowa: 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie szczypta zielonego barwnika(...)pomidorki koktajlowe do dekoracji Przygotowanie: spód: Masło rozpuszczamy, a następnie łączymy z pokruszonymi drobno krakersami. Ciastka wysypujemy na dno foremki wyłożonej folią i dociskamy do dna. masa serowa: Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu,aż trochę odparują soki,następnie miksujemy blenderem. Do pomidorów dodajemy sól,cukier, pieprz i oregano, mieszamy i studzimy
Bon appetit mon amieSkładniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety); 250 g sera feta; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek szczypiorku; 1,5 łyżeczki suszonego tymianku; 2 łyżki octu balsamicznego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać. Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty
Gospodyni Miejskamigdalowego lub owsianego lub innego bazylia świeża lub suszona suszone oregano i tymianek Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki
Lajtkraft food intolerancePodawaj z dodatkiem chipsów z serrano lub pulpecikami z mięsa indyczego i ewentualnie pieczywem. Składniki ZUPA 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych (ewentualnie 1,4 l passaty pomidorowej) 1 duża cebula 1 duża marchewka pęczek świeżej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu opcjonalnie niewielki kawałek ostrej papryczki 2 łyżki
Eat me! Fit me!drobne paseczki por. Smażyć aż por zmięknie. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, bazylią suszoną. Wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać pomidory z puszki, wodę, wymieszać. Gotować około 12-15 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Ugotować makaron. Ja miałam jajeczny
Kuchnia Pokoleńłyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula kilka liści curry (użyłam suszonych) 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 400-500g zblanszowanego kalafiora 1 duża marchewka szczypta kurkumy puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania sól olej roślinny do smażenia Przygotowanie
Codzienne Gotowanieświeżego manioku, 500 g filetu z indyka (najlepsza będzie polędwiczka), 3 duże ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju smakowego pomidor, czosnek, bazylia, 1 duża cebula różowa, sól do smaku, ½ łyżeczki płaskiej cukru, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, 200 g świeżych liści szpinaku, 200 ml słodkiej śmietanki
Moniki SmakołykiDanie idealne do mrożenia. 2-3 szalotki lub jedna cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania) Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml) Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 400 g soczewicy czerwonej 2 litry bulionu lub wody
Niedzielny kucharzszklanka passaty pomidorowej łyżka suszonego oregano łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru dodatki np. mozarella, szynka, cebula, kukurydza, pomidory, bazylia W miseczce wymieszać wodę z cukrem, pokruszyć do niej
wyzwania kuchennemięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego) 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej DODATKOWO: ok. 1/2 paczki płatów makaronu lasagne ser wędzony w plastrach olej
Kuchnia od dwojga