Składniki: 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki 3 duże mięsiste pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 3 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup szczypta ostrej papryki w proszku kolorowy pieprz KAMIS w młynku ser mozzarella(...)sól Przygotowanie: Warzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę, a z papryk gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy
Moja smaczna kuchniabardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny. 4 duże dojrzałe pomidory 150g kuskusu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku 3 łodygi dymki garść świeżej kolendry garść swieżej mięty sok z połowy cyrtryny garść rodzynek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonych płatkow chilli bazylia i oregano sól i pieprz Sos bazyliowy (pomysł(...)blogu Filozofia smaku ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 1 ząbek czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy szczypta cukru sól i pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć
Codzienne Gotowanieczerwonej cebuli ok. łyżki drobno posiekanych kaparów 2 jajka 1/2 dużego pomidora (najlepiej malinowy) Plastry szynki długo dojrzewającej (w wersji wegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński ser sulguni) ale można go zastąpić kozim (Bulgar) ew. parmezanem SOS: kilka łyżek oliwy ev. sól pieprz suszone oregano 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej ( u mnie Kamis) odrobina syropu klonowego (może być(...)Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, gotujemy na parze ok 4-5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces gotowania (szparagi muszą być chrupiące). Jajka gotujemy (najlepsze są półtwarde). Pomidora kroimy w kosteczkę, kaparki drobno siekamy, cebulę również.Łączymy wszystkie składniki sosu..Osuszone szparagi przekładamy na półmisek-dodajemy kolejne składniki-polewamy sosem. Bardzo dobrym dodatkiem są grzanki
Kopystką po garachpełnoziarnistej tortilli' Składniki (na 10-12 porcji): - 300g mięsa mielonego wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka chilli - 2 czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta) - 1 duża cebula - oregano, bazylia, świeży czosnek, suszona papryka ostra i słodka, kminek mielony - sól & pieprz - pełnoziarniste tortille (mogą być kupne lub zrobione(...)skóry i usunąć gniazdo nasienne. Mięso wrzucamy na niewielką ilość oleju i szybko podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku
CookYourselfponiżej. Składniki: ok 12 płatów makaronu lasagne 2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego puszka pomidorów krojonych duża cebula 2 duże marchewki 600 gram mięsa wieprzowo - wołowego 300 g ulubionego sera u mnie gouda łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 2 łyżki bazylii suszonej łyżeczka oregano sól pieprz beszamel: 3 łyżki masła szklanka mleka 3 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej(...)podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy
Lena Gotujezdrowych i smakowitych dań o holistycznym zabarwieniu. Zupa robi się dość szybko. Składniki 2 puszki pomidorów bez skóry 2 duże marchewki 1 średni batat ( to mój pomysł ) czerwona cebula pokrojoną w pióra 2 ząbki czosnku posiekanego drobno pół łyżeczki estragonu pół łyżeczki suszonego tymianku szczypta kurkumy sól morska lub himalajska filet z dorsza bez skóry(...)szef kuchni, dwa rodzaje Rozgrzej szeroki rondel. Dodaj tłuszcz do smażenia. Poczekaj ,aż nabierze odpowiedniej temperatury. Wsyp cebulę i czosnek ,dodaj kurkumę, smaż około 3 minut. Następnie dodaj pomidory, tymianek,estragon, marchewkę i batata. Dosmacz solą , zamieszaj i gotuj około 10-15 minut. Zblenduj na krem. Dorsza potnij na kawałki, dopraw solą, startym imbirem,skórką z cytryny i podsmaż
Z Kuchni Do Kuchnisoczewicy namoczonej przez noc (lub puszka gotowej) 100 g kurek lub suszonych grzybów (namoczonych przez noc) czerwona cebula pokrojona w piórka ząbek czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
Ugotowane pozamiatanećwiczeń i do gotowania. Z racji tego, że ostatnio staram się zdrowo odżywiać gotuję bardziej zdrowsze potrawy, dlatego przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek(...)PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża
Kuchnia Paulettessoli 750 g mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 liście laurowe 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 g siekanych pomidorów 2 łyżki passaty 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
karmelowysztuk) Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego 1,5 łyżki śmietany garstka suszonej w dużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża szczypta suszonej bazylii Dekoracja: opakowanie(...)potrzebne będą: misa z wysokimi ściankami mikser łyżka do nakładania masy papilotki foremki do babeczek szpryca cukiernicza z końcówką w kształcie gwiazdki Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać żółtka nadal ubijając 3. Dodać
KreatywnePinywybornie. SKŁADNIKI: * jeden większy lub dwa mniejsze bakłażany * oliwa z oliwek * łyżeczka oregano /może być suszony/ * sól,świeżo zmielony pieprz * czerwona cebula * 2 ząbki czosnku * garść zielonych oliwek, bez pestek * mała garść natki pietruszki * 2 łyżki kaparów * 4-5 dużych, dojrzałych pomidorów -zimą puszka pomidorów lima * ocet ziołowy lub balsamiczny * kilka ziarenek cukru * migdały lekko zrumienione na patelni
Kopystką po garachpyszny obiad: pomidory faszerowane ryżem. Bez mięsa, bardzo lekko i pachnąco. Składniki: 8 dużych pomidorów + 1 do sosu 250 g ryżu 1 nieduża cebula 3 duże ząbki czosnku + dodatkowo 2 do sosu 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki świeżego 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do nasmarowania formy + 1 łyżka(...)szklisty. Dodać wodę w takiej ilości, aby przykryła ryż. Posolić do smaku i przyprawić pieprzem, dodać bazylię i rozmaryn. Ugotować al dente. (Ryż nie powinien być całkowicie miękki.) Umyte pomidory przekroić od góry, ścinając "czapeczkę". Wydrążyć środek, ale nie wyrzucać go, bo z niego powstanie sos. Pomidory nadziać ryżem, lekko go dociskając, ale nie za mocno. Na górze ułożyć ścięty
Codzienna kuchnia niecodziennasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 czerstwe bułki lub 5-6 kromek czerstwego chleba 4 duże pomidory ( najlepiej malinowe ) 1 średniej wielkości cebula biała garść oliwek duża ,garść , liści bazylii ( kolorowej -wtedy będzie apetyczniej) sól do smaku ewentualnie parmezan do posypania ( nie konieczny ) sos : 5 łyżek oliwy(...)Połowę sosu łączymy z porwanym chlebem – mieszamy ,aż chleb wchłonie całość . Następnie wysypujemy na blaszkę i suszymy w piekarniku nastawionym na 200 C z włączonym termoobiegiem przez około 10 minut ( najlepiej sprawdzać , czy są już ładnie zarumienione ) . Wyjmujemy , odstawiamy do wystygnięcia . Pomidory kroimy w dość duże kawałki , cebulę w cieniutkie piórka – wsypujemy do miski , dodajemy resztę sosu
Ogrodnik w podróżypassaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta) -400 g pomidorów z puszki (obranych) -1/2 szklanki liści bazylii -1 łyżka oliwy z oliwek -1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę -1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany -1/3 łyżeczki suszonego oregano -ok. 2 łyżki serka mascarpone ( można zastąpić gęstą śmietaną ok. 30%) -sól i świeżo zmielony czarny(...)zeszklić ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7 - 10 minut. Dodać czosnek i dusić na małym ogniu przez kolejne 5 minut, nie rumieniąc. Dodać pomidory z puszki (bez skórek i szypułek) oraz przecier pomidorowy (jeśli passata ma nasiona i kawałki skórek, najlepiej wcześniej przetrzeć ją przez sito). Wlać wodę lub bulion, dodać oregano, doprawić solą
Zielona Kuchniawyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką (na około 15-25 minut). Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem, albo blendujemy, dodajemy olej (lub oliwę) i redukujemy sos. Gdy powstanie gęsta papka pomidorowa to wyłączamy ogień, dodajemy pieprz, sól, suszoną bazylię i oregano. Mieszamy i odstawiamy. Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w piórka a boczek(...)wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Ani