suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:492/700)

Leczo z cukinii w słoikach 197

wymieszać z podgrzanym lechem. Składniki: 4 duże cukinie, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 300 ml przecieru z pomidorów, 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis, 1/4 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis, 1 łyżeczka suszonej bazylii Kamis, sól morska w młynku Kamis, pieprz czarny w młynku Kamis. Przygotowanie:        Na rozgrzanym oleju podsmażamy

Aga w kuchni
Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata 194

świeżej cukinii , pokrojonej w kostkę  łyżka posiekanego pora - jasna część  łyżka posiekanej białej cebuli  łyżka posiekanego koperku  suszone oregano  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do talerza. Fasolki kroimy w ukośne plastry i dodajemy do pomidorów wraz z resztą warzyw. Dodajemy kolejno cebulę, por, oregano oraz doprawiamy

Moja smaczna kuchnia
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym 679

Post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
SPAGHETTI Z MINI PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 158

makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20 dag mięsa mielonego, 3/4 puszki pomidorów krojonych, 3 czubate łyżki śmietany, garść posiekanego koperku, 1/2 średniej papryki czerwonej, łyżeczka cukru, sól, pieprz cayenne,  zioła prowansalskie, łyżka oleju, przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka słodka, suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Mięso łączę z przyprawami, formuję mini pulpeciki(...)podsmażam na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, smażę 2-3 minuty. Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy, duszę razem na małym ogniu około 5-7 minut. Do sosu dodaję śmietanę i posiekany koperek, mieszam, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wrzucam wcześniej ugotowany makaron. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku

JejKuchnia
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 177

szklanki ciepłej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli. SOS POMIDOROWY: 1 szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki; 1 ząbek czosnku; 1 i 1/2 łyżeczki białego cukru  1 łyżeczka octu balsamicznego; 1/4 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 łyżeczki płatków chili; Szczypta soli. DODATKOWO: 150 g sera koziego do smarowania (u mnie Turek ); 1 duża cebula(...)pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce. SOS POMIDOROWY: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do rondelka (z wysokimi ściankami) wlać przecier pomidorowy (lub krojone pomidory z puszki), ocet balsamiczny. Dodać cukier, oregano, płatki chili i sól. Gotując bez przykrycia, na średnim ogniu, doprowadzić doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, bez przykrycia, na małym

Gospodyni Miejska
Pizza z serem i pieczarkami 108

ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru  szczypta soli 1 łyżka oliwy Sos do pizzy: puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 10 pieczarek 8 plastrów żółtego sera(...)wyrośnięcia . Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić  ponownie do momentu wyrośnięcia (około 30 minut) . Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować i gotować przez około 10 minut. Pieczarki i cebule pokroić w plasterki i udusić

Gosia gotuje
Spaghetti z winem i selerem naciowym 130

razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka olej sól, pieprz ser żółty(...)Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy.  6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie

Szefowa kuchni
Spaghetti alla puttanesca 154

zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek świeżych ziół tylko go podkreśla. Składniki (4 porcje) -2 puszki pomidorów krojonych -1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek -3 ząbki czosnku -6-8 filecików anchois -1/4 szkl. kaparów -1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli -1 łyżeczka oregano -2 łyżki oliwy z oliwek -400 g makaronu spaghetti -natka pietruszki Przygotowanie Makaron(...)garnku. Czosnek obrać i posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć czosnek. Dodać anchois, delikatnie rozgnieść je widelcem i przesmażyć z czosnkiem. Dodać pomidory, oliwki i kapary. Doprawić solą, pieprzem, oregano i płatkami chilli. Całość dusić na śrendim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, Pietruszkę posiekać. 1-2 łyżki dodać

Zielona Kuchnia
Faszerowana cukinia 245

małe) mięso mielone (jego ilość uzależniona jest od ilości cukinii, ale około 40-50 dag) duża cebula duży pomidor 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku ser żółty natka pietruszki przyprawa do mięsa mielonego sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cukinie myjemy, suszymy, przekrawamy na pół i wydrążamy nasionka. Idealnie nadaje się do tego okrągła łyżeczka ;) Cebulę drobno siekamy i podsmażamy(...)samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.  Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki. Nasz farsz jest już gotowy :)  Układamy wydrążoną cukinię na blaszce i wypełniamy ją farszem. Całość posypujemy serem żółtym

Lawendowe Niebo
Rozgrzewająca zupa-krem z pomidorów z bazylią, imbirem i chilli 188

kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki jedna trzecia papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami (ja użyłam suszonej z własnego zbioru) 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 puszki pomidorów krojonych 4 średniej wielkości ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę szklanka wody garść umytych listków bazylii 250 ml mleka (dla urozmaicenia może być to mleko

Kulinarny Pamiętnik
Pomidorowo-makaronowe placuszki 253

nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor 1 łyżka otartego świeżego rozmarynu ( lub zamiennie szczypta   ulubionych suszonych ziół ) Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i zrumienić ją. Dołożyć rozdrobniony makaron- dokładnie wymieszać go z bułka tartą i chwilę smażyć posypując(...)połową rozmarynu , solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni. Chwile poczekać by przestygło. Dodać jajko-dokładnie wymieszać. Umytego pomidora pokroić w grube plastry (6). Na patelni po smażeniu makaronu rozgrzać olej. Ułożyć plastry pomidora - posypać rozmarynem , posolić i posypać pieprzem. Na każdym plastrze ułożyć porcję masy makaronowej. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć aż jajko spajające makaron się zetnie

Buniabaje w kuchni
Czwartek – Zupa krem z dyni 124

fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera(...)myjemy. Dynię kroimy w kawałki o grubości około 2 cm. Jeśli mamy czas (i siłę) obieramy ją ze skóry, jeśli nie, pamiętajmy, żeby skórkę usunąć po upieczeniu. Krok 2 Pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, po czym zdejmujemy skórkę, przekrawamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych (najlepiej rękami). Cebulę kroimy w dowolny sposób. Krok 3 Na wysłaną papierem

Niedzielny kucharz
Sałatka Gyros 446

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli) pieprz czosnek w proszku olej kapusta pekińska ok. 5 pomidorów ok. 1 duży ogórek (opcjonalnie) 2 cebule puszka kukurydzy ok. 200 g majonezu ok. 200 g ketchupu Sałatka Gyros

Słodka Strona
Papryka faszerowana 145

Potrzebujemy: 2 duże czerwone, szerokie papryki 1 cebula 20dkg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 torebka podgotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili ( jeżeli ktoś woli bardziej ostre to cała) 4 duże pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy(...)kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż i wszystko starannie mieszamy. Paprykom odcinamy góry, aby zrobić pokrywki. Wyjmujemy z środka nasiona, delikatnie solimy. Piekarnik nastawiamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Fasolka po bretońsku 198

Jaś" 500g wędzonego boczku 500g kiełbasy np śląska, toruńska 1 puszka pomidorów (400g) 4 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 150g przecieru pomidorowego 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 3 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: 1. Fasolę namaczamy w zimnej wodzie(...)także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawiamy przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości grochu- jeszcze ok jedną godzinę.  3. Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Do rozgrzanego dodajemy odmierzoną ilość mąki i energicznie mieszamy, przekładamy do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy suszony majeranek

Kuchnia w czekoladzie