takim zestawem. Gyros: 2 filety z kurczaka op. przyprawy kebab-gyros 4 łyżki oleju Sałata: sałata lodowa ogórek szklarniowy pomidor czerwona cebulka pieprz Sosy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: sól, pieprz frytki + olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć(...)odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Filety usmażyć na oleju, następnie pokroić wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu. Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka. Wymieszać. Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, zmiażdżony czosnek i koperek wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia
Smakołyki Asigarści oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym oliwa z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego łyżka przyprawy- suszone pomidorki z bazylią i czosnkiem PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według zaleceń producenta. Do miski przesypać mix sałat, dodać pokrojone w plasterki ogórki, pokrojone na 8 pomidory, pokrojoną w drobną kostkę fetę. Dorzucić odsączonego tuńczyka, oliwki i kukurydzę. Doprawić, dolac oliwę (ilość według uznania
ClauditteMissCookingprzyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego(...)skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra-dół). Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając
Moja Delicjajakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego(...)kawałki fileta, którego wcześniej obsypujemy przyprawami (papryką, bazylią i oregano). Smażymy do zarumienienia. 3. Na patelnię dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Całość mieszamy z makaronem i posiekanymi listkami bazylii. 4. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniidealna na kolację lub na drugie śniadanie do pracy. 2 garście zielonych sałat ze szpinakiem 1 jajko 1 awokado 1 pomidor 100 g twarogu wędzonego DRESSING: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz czarny Jajko ugotować na twardo. Przygotować dressing rozcierając oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić. Sałatę(...)umyć i odwirować. Rozłożyć na talerzu lub w niskiej i szerokiej miseczce. Ser pokroić lub po prostu rozkruszyć w palcach na sałatę. Ugotowane jajko pokroić na kawałki razem z pomidorem i ułożyć na wierzchu. Awokado obkroić w połowie, przekręcić i wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Całość polać przygotowanym dressingiem. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamporcjowania w woreczki i zamrożenia. W zależności od regionu, wykorzystane składniki nieco różnią się od siebie. Składniki -2 puszki krojonych pomidorów -1 podłużna zielona papryczka (nieostra) -średnia cebula -2 ząbki czosnku -3 łyżki oliwy z oliwek -łyżeczka suszonej słodkiej papryki Przygotowanie Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić na małe kawałki (ok. 0,5cm). Oliwę rozgrzać na dużej(...)małym ogniu ok 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Cały czas mieszając, ważne jest by warzywa się nie przypaliły, a udusiły w oliwie. Na patelnię wylać pomidory i dodać słodką paprykę. Całość wymieszać i dusić 10-15min do zredukowania płynu. Wartość energetyczna (100g) Energia: 55,63 kcal Tłuszcz: 3,59g Białko: 1,17g Węglowodany
Zielona Kuchniamorska pieprz ziołowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W naczyniu łączymy oliwę z oliwek,wyciśnięty czosnek , sól,pieprz oraz posiekane zioła (ja dałam suszone bo u nas jest duży problem dostać świeże). Piersi myjemy,osuszamy i to samo robimy z warzywami.Cukinię,rzodkiewki oraz pomidor kroimy w plasterki.Pierś kurczaka dobrze smarujemy i wcieramy ziołową marynatą.Odrobinę oliwy z ziołami również smarujemy plastry cukinii.Mi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiduże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka 600 g ziemniaków najlepiej czerwonych 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka 1 łyżka kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz natka pietruszki po 2 -3 łyżki ugotowanego drobnego makaronu na osobę(...)Zdjąć patelnię z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. wrzucić paprykę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program
Stare Garysmażymy jeszcze dwie minuty razem. Dodajemy na patelnię całą zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez(...)kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego 100g greckiej fety 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 1 duża cebula, biała lub czerwona 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 1 pełna łyżeczka bułki tartej 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna
Karo in the KitchenMakaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Składniki: 300 g makaronu opakowanie paluszków krabowych (ok. 300g) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1/3 papryki czerwonej duża cebula ok. 6 łyżek oliwy (ewentualnie oleju) bazylia suszona lubczyk suszony chilli sól pieprz (można także użyć gotowej mieszanki przypraw: "przyprawa 5 smaków") Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi(...)czym dorzucamy paprykę. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodajemy pomidory. Gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Wszystko łączymy z pokrojonymi paluszkami krabowymi i chwilę jeszcze podgrzewamy. Makaron przekładamy na talerze i polewamy
Słodka Stronapysznego zapiekanego pstrąga na świeżych liściach szpinaku. Składniki 2 pstrągi 400 g świeżego szpinaku 300 g ziemniaków 2 pomidory pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki pół pęczka natki pół pęczka koperku kilka listków świeżej bazylii sól pieprz suszone oregano oliwa z oliwek Przygotowanie Formę żaroodporną wysmarowałem oliwą. Na dnie ułożyłem liście szpinaku, potem ziemniaki pokrojone(...)plasterki. Posypałem posiekaną natką, koperkiem i bazylią. Na wierzch położyłem rybę i na niej pokrojone pomidory. Posypałem oregano, obficie polałem oliwą z oliwek. Wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika. Piekłem pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie zdjąłem przykrycie i zapiekałem jeszcze 10 minut, aż ryba się zrumieniła
R'n'G Kitchenpuszki pomidorów krojonych, 1 puszki kukurydzy (300 gram), 1 puszki czarnej fasoli (250 gram), 1 puszki białej fasoli (250 gram), 1 dojrzałego awokado, 2 limonek, 200 gram żółtego sera, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 8 placków tortilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 15 listków świeżej bazylii, 10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano(...)mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu. W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem salsę z pomidorów i awokado. Dojrzałe awokado przekroiłem
Wyprawy kulinarnektórego przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 15 minut :) Składniki na 2 porcje: 100 g ulubionego makaronu 1 puszka pomidorów 1/2 puszki cieciorki 30 g fety lub więcej wg preferencji 1 cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane bazylia, oregano, tymianek (świeże bądź suszone) 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz odrobina cukru Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło(...)klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać chilli, słodką paprykę, tymianek, bazylię, oregano i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć przez 5 minut. Dodać cieciorkę i smażyć kolejne 5 minut. Na talerze nałożyć makaron, polać sosem, posypać pokruszoną fetą. Gotowe
Moja Galeria Smakuposiadająca kuszący aromat! Spróbujcie! 700-800g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 2-3 cebule 1 puszka pomidorów (w całości) 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku 5 ziarenek pieprz 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego tymianku papryka ostra sól Dodatkowo: olej Umyte i osuszone mięso pokroić(...)kostkę i wymieszać z niewielką ilością soli. Cebulę pokroić w piórka. Mięso z cebulą podsmażyć na odrobinie tłuszczu i następnie przełożyć do garnka. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), listki laurowe, bazylię, tymianek i ziarenka pieprzu. Całość wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem. (Woda
Di gotujeSkładniki na ok. 5 porcji: ok. 1 kg udek z kurczaka bez kości 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże czerwone papryki 1 biała cebula 1 czerwona cebula 4-5 ząbków czosnku przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, curry płaska łyżeczka cukru posiekana natka pietruszki Udka umyć, osuszyć, posypać solą oraz pieprzem i wstawić(...)godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udka poukładać na dnie naczynia żaroodpornego, polać olejem lub oliwą i wstawić do piekarnika. Pomidory przelać w całości do miski. Paprykę i obraną cebulę posiekać w sporą kostkę, dodać do pomidorów. Dorzucić również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i cukier. Powstały sos dokładnie wymieszać
Simply Food