pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego 1,5% 40 g płatków owsianych 40 g rodzynek suszonych 20 g orzechów włoskich Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez(...)kupuję musli, robię je sama :) Jako, że nie miałam dziś, to zmieszałam różne płatki i dodałam łyżkę suszonych owoców. Kolacja 10 g oleju kokosowego 70 g chleba wiejskiego 60 g ogórka 60 g papryki czerwonej 200 g pomidora Przepis: pokroić w kostkę pomidora, paprykę i ogórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, przyprawić bazylią i pieprzem. Spożywać
Kucharzycanadaje się do pracy. Składniki: Torebka ryżu (100g) 2 czerwone papryki 1 cebula 1 mała pietruszka 1 średnia marchew 1 pomidor Olej do smażenia (u mnie rzepakowy) 2 łyżki koncentratu 1 ząbek czosnku 2 płaty suszonych wodorostów Natka pietruszki Pół papryczki chilli bez pestek Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Ryż gotujemy w lekko(...)wraz z marchewką i pietruszką dodajemy na patelnię. Smażymy tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy (można użyć świeżych pomidorów - obie opcje pysznie wychodzą:). Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy ryż. Przyprawiamy do smaku, rwiemy płaty nori na kostkę i dodajemy do paprykarza. Gdy wszystko do końca ostygnie, wyjmujemy ziele angielskie
VegUlkachudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru sól zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 50 g masła 2 płaskie łyżki mąki 300 ml mleka(...)Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać
kulinarnyJaprzygotowuje się w kilka chwil. Swój intensywny smak zawdzięcza świeżym pomidorom i serowi pleśniowemu, który nadaje jej ciekawego aromatu. Składniki: 500 ml bulionu 7 pomidorów 1 cebula 100 g sera z niebieską pleśnią łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier garść pestek dyni 1/2 szklanki śmietany kremówki Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać ze skóry i pokroić
wyzwania kuchenneAjvar czyli gęsta paprykowa pasta wywodzi się z kuchni serbskiej. Głównym składnikiem jest właśnie papryka, drugim w kolejności bakłażany, a kolejnym pomidory. Miałam bardzo dużo papryki zebranej w sumie niedawno ze mojej szklarni (jakieś 2 tygodnie temu), cześć suszę w całości, dzięki czemu przez najbliższy rok nie musze kupować tej przyprawy, s chcąc doprawić potrawę właśnie papryką to na bieżąco
greenscarfjednak Włosi wymyślili swoją odmianę tego dania i... I muszę przyznać, że włoska zupa cebulowa jest według mnie smaczniejsza od tej z Francji. Mamy tutaj oprócz cebuli także pomidory, które naprawdę zmieniają sporo. Całość jest o głębszym i zdecydowanym smaku. Dodatki i przyprawy to oczywiście kwestia gustu, jednak taką zupę cebulową dobrze jest mocniej doprawić i podać z bagietką(...)Włoska zupa cebulowa Składniki: 4 białe cebule (nie zamieniajcie na żółtą) 2 ząbki czosnku po łyżeczce: tymianku, oregano, bazylii i majeranku (suszone) sól i pieprz słodka i ostra papryka w proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo smaczna propozycja na krem z warzyw. Składniki mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 2 gałązki świeżego rozmarynu po pół łyżeczki suszonych ziół - oregano, bazylii, tymianku 50 g wołowego carpacchio 2 łyżki słodkiej śmietany szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa myjemy. Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Osobno smażymy bakłażana, osobno cukinię następnie paprykę. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Miksujemy. Cebulę siekamy, zrumieniamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory oraz zioła (oregano, bazylię i tymianek). Smażymy razem 5 min. Do garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy
R'n'G Kitchencukinii ( może być mieszana zielona i żółta ) 6 łyżek śmietany kremówki 30 % 1 większy pomidor 10 dkg sera żółtego do utarcia 1 całe jajko świeża bazylia sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową łyżka sosu sojowego łyżka oleju do podsmażenia boczku Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać(...)ziołami. Cukinię grillować w piekarniku ok 10 minut , tak aż lekko się podrumieni. Surowy boczek , pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Pomidory pokroić w grube plastry. Ugotowane ziemniaki , odcedzić i lekko przestudzić. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić. Wyłożyć warstwę ziemniaków , jeden koło drugiego. Na to wyłożyć część pomidorów pokrojonych w grube plastry. Dodać
Aromatyczne Podróżeczerwono-pomarańczow dynie Hokkaido 2 średnie marchewki 2 średnie papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 1 średnia cukinia 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 pomidory 3-4 szklanki wody 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 cm papryczki chili lub odrobina cayenne (opcjonalnie ostrej papryki suszonej) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru(...)szklankami ciepłej wody. Gotuj gulasz pod przykryciem kolejne 5 minut. Następnie dorzuć soczewicę, pokrojoną w większą kostkę cukinię (wraz ze skórką) oraz sparzone i pokrojone w ósemki pomidory i dolej kolejną 1 lub 2 szklanki wody, tak aby uzyskać żądaną przez siebie gęstość gulaszu. Dosyp gałkę muszkatołową, cynamon, rozmaryn, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną drobniusieńko papryczkę chili
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkowi przypraw. Podałam go z makaronem razowym z samopszy od BioBabalscy . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich szczypta cynamonu, chili, imbiru 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obieramy(...)myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi, cynamonem, chili oraz imbirem. Wyłączamy gaz. Podajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesię psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego - kilka liści laurowaych - 2 łyżki soli, dałam morską - świeże(...)woda 1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Młode cukinie nie obieramy z łupiny, obieramy tylko te duże i twarde, jak również usuwamy z nich gniazda nasienne. Z pomidorów usuwamy zielony trzon, skórkę zawsze zostawiam, ale jeśli wolicie bez skórki to należy pomidory sparzyć, a następnie ściągnąć skórkę. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy paprykę przez
Apetyczna babeczkaduża cukinia - 300 gramów pieczarek - 1 puszka groszku lub 400 gramów świeżego, wyłuskanego i lekko ugotowanego - 1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże, sparzone, obrane i pokrojone - kilka plasterków sera - czerwona papryka ostra - czerwona papryka słodka - suszona bazylia - pieprz - sól Przygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy w dość grube półplastry. Grillujemy bez tłuszczu i wykładamy do żaroodpornego naczynia(...)Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Wykładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pomidory. Gotujemy chwilę i doprawiamy wyraźnie paprykami, bazylią, pieprzem i solą. Mięso z sosem wykładamy na cukinię. Na tym umieszczamy: osączony groszek, pieczarki oraz ser. Podpiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Życie zamknięte w smakucebula, pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 3 ziemniaki obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 2 pomidory pokrojone w plastry 2 małe cukinie, pokrojone w plastry 100 ml ketchupu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Rozgrzej większą patelnię(...)lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do cebuli. Dodaj do warzyw ketchup, 100 ml wody, posyp oregano i natką pietruszki, dopraw porządnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu. Skrop olejem i włóż do rozgrzanego piekarnika na 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą
karmelowyselera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% listki z kilku gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego olej do smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia(...)Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli i pomidora. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Następnie wlej bulion, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie dodaj łososia i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 5 minut. Sprawdź
karmelowyłyżka oliwy 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka sosu pomidorowego (passaty) 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki mascarpone PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie WYKONANIE SOS : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją(...)najwyższej, dodajemy mielone mięso. Obsmażamy cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili w proszku. Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut
cool and minty