cztery porcje 4 łyżki kaszy bulgur 2 duże pęczki natki pietruszki 3 liście sałaty lodowej 2 nieduże mięsiste pomidory (najlepiej tzw. pomidory rzymskie, lima lub bawole serca) garść świeżych liści mięty lub pół łyżki mięty suszonej 1 mała cebula (czerwona lub biała) 4 łyżki soku z cytryny lub limonki 4 łyżki oliwy sól i pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobrane ze skóry i drobno pokrojone pomidory. Całość chwilę podsmażyć, wlać bulion, wrzucić listek laurowy oraz ziele i dusić do momentu, aż pomidory się rozpadną. Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Można podprawić mąką do zagęszczenia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapieczeniem. Wyborne danie powstanie także z połączenia pomidorów oraz cukinii – to rozwiązanie doskonałe w lecie, kiedy trwa sezon na te warzywa. Wybierz pomidory o stosunkowo małej zawartości soku, np. malinowe. W zimie można zastąpić je warzywami suszonymi. Wszyscy, którzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje ona miękką, lekko kremową konsystencję. Warto sięgać także
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa, a do pełna! Były już na blogu gnocchi zapiekane w pomidorach , pyszne i soczyste. Te zapieczone są inaczej – w mocno serowym sosie, aromatycznie doprawionym suszonymi ziołami i bulionem. Karmelizowane pieczarki, młody szpinak, szalotki i czosnek – kilka prostych składników, eksplozja smaku – i obiad zrobiony w całe 20 minut
Karo in the Kitchenpuszki pół szklanki ugotowanej kaszy kuskus Łososia gotujemy na parze, można też podpiec w piekarniku. Na patelni podsmażyć pieczarki i cebule. Dodać pomidory i smażyć do momentu aż odparuje woda. Dodać rozdrobnionego łososia. Doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylia, przyprawą curry, słodką i ostrą papryką. Podawać z kaszą kuskus
Delusional Trinemięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżeczka jajko kasza manna 1 łyżka olej do smażenia Sos: pomidory w puszce 1 puszka przecier pomidorowy 3 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 500 ml majeranek 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka
Kuchnia Pauletteskokosowego lub innego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka chilli suszonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryczki chlli* 2 filety z kurczaka puszka pomidorów lub passaty** 200 ml mleczka kokosowego sól liście curry (opcjonalnie) łyżka skrobi zmieniaczanej ryż lub chlebki naan * W zależności od pożądanej skali
Kuchnia od dwojgaPikantny krem z pomidorów. Obie zupy bardzo fajnie kremowe, sycące, idealnie gorące ( wspaniałe na jesień ). Marchewkowa delikatniejsza, natomiast krem z pomidorów zdecydowanie bardziej ostra. DANIA GŁÓWNE: Dhall Tadka – wegańskie curry na bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową
Ostra na Słodkowędzonego surowego (można pominąć, albo zastąpić kurczakiem) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki pieprz cayenne do smaku szczypta cukru sól kilka listków świeżej bazylii / suszona bazylia 70 g parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wędlinę, następnie dodaj czosnek
Malinowo w kuchnisatysfakcja ,że się ją zrobiło w domu a nie ... zamówiło z pizzerii. Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku mielony kumin i kolendra sól i pieprz ostra
Radość kipiąca uśmiechem.smaku. Jednym słowem pychotka i gorąco ją wszystkim polecam! Składniki : duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki płatków chili 1 cebula 250g mielonej baraniny puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu
Codzienne Gotowanieprzy tym było sporo. Składniki: 20 dag szpondra Ok. 600 gram kapusty kiszonej 4 kiszone ogórki 3 ogórki korniszony 1 papryka Garść suszonych grzybów 2 cebule 200 gram kiełbasy salami 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne ) Pomidory z puszki lub świeże bez skóry 1 marchewka 4 ząbki czosnku Małe opakowanie oliwek ( w foli ) 2 łyżki kaparów Sól, pieprz czarny
Smaki EwyKolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej. Składniki 250 g suszonej czerwonej fasoli listek laurowy sól 1 czerwona cebula ząbek czosnku 1 kg dojrzałych pomidorów puszka krojonych pomidorów po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce 2 łyżki oliwy z oliwek zielony strąk chili łyżeczka listków tymianku pieprz 100 g czarnych
R'n'G Kitchenciecierzycą i grzybami Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania : z namaczaniem 7 godzin Składniki: 1000 g kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów 250 g cebuli 300 g ciecierzycy z zalewy 4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią Sól Pieprz ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą
Kulinarne przygody Gatityczerwone papryki 2 małe papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów) 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Papryki przekroić
Food SquareSzybko, elegancko i smacznie. Dwa pomidory pokrojone w plastry, posypane czerwoną cebulką drobno posiekaną. Dwie mozzarelle 125 g. posypane suszoną bazylią lub świeżą, odrobina oregano. Garść zielonych oliwek nadziewanych papryczką. Wszystko delikatnie posolone. Do tego opiekane , ciepłe tosty. SMACZNEGO . CMOK
Pasje Jolkibiałka z małych jajek- 46g 87 g łososia wędzonego świeża bazylia świeże oregano sól pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pomidora oraz oraz około 40g łososia drobno pokroić Posiekać oregano oraz bazylię lub zastąpić suszoną wersją Do miski wbić jajko, oddzielić białka od żółtek i również dodać do miski Dodać pokrojone warzywa, łososia i doprawić według uznania(należy uważać
peanutbuttermonsterdrobno posiekanej pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki garść oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być kupny) Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano i serem feta. Lubisz moje
Ugotowane pozamiatanepapryką 4 plasterki żółtego sera kilka pomidorków cherry oliwa (u mnie chilli) sól, pieprz 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w piórka i czosnek w cienkie plasterki - przesmaż ok. 2 min. Dodaj pomidory z puszki, dopraw bazylią, solą i pieprzem - duś ok. 5-10 min. na małym ogniu a następnie
Alutka-Gotujewołowy – 100 ml Czerwona fasola z puszki – 250 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Kukurydza z puszki – 150 g 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka cukru Garść świeżej kolendry(...)drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę. Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy
ale Pyszniebalsamicznego garść listków świeżej bazylii plus kilka listków do przybrania sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku DODATKOWO: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, do podania - jogurt naturalny WYKONANIE SOS POMIDOROWY : Pomidory myjemy, nacinamy ostrym nożem na krzyż i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty
cool and mintyspaghetti malma 1 kg mięsa mielonego wołowego 150-200 g oliwek całych zielonych bez pestek 2 puszki pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 kartonik przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 płaska łyżka suszonego oregano i bazylii PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej(...)dodać cebulą oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać mięso. Zasmażyć, tak aby rozdrobnić na kawałeczki. Dodać oliwki, pomidory i przecier. Następnie dusić przez kilka minut, co jakiś czas przemieszać. Doprawić odpowiednio do smaku. Makaron ugotować według zaleceń producenta
ClauditteMissCookingczosnek- 2 ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża kolendra- 4-5 gałązek (u autorki- bazylia) * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * olej sezamowy- do smaku * sezam- wg uznania Na oleju zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku. Dodać pomidory i poddusić przez około 5 minut, a następnie wlać ocet balsamiczny, bulion warzywny i mleko kokosowe oraz
Kraina Miodem PłynącaCiasto: 7 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl. letniego mleka 2 łyżeczki soli 2 op suszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej(...)kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz śmietanę. Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nacieramy kulę
Kolorowy Przepisownikcukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut
My Culinary Artgustosa che vale la pena provare. Buon appetito! SKŁADNIKI 300 g ry ż u 200 g groszku 200 g pomidorów z puszki (polpy) 2 karczochy 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 1 cebula 2 torebki szafranu suszone oregano oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 300 g di riso 200 g di piselli(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone karczochy, paprykę, groszek i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Do ugotowanych warzyw dodajemy ryż i szafran. Całość dokładnie
La grande e la piccola cuocazbliżającą się wiosnę. SKŁADNIKI 200 g sałaty roszponki, kilka liści sałaty rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz WYKONANIE Roszponkę(...)układamy na półmisku, sałatę rzymską rwiemy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki. Fetę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Słonecznik prażymy na rozgrzanej patelni. Składniki układamy na sałacie, posypujemy grzankami, polewamy sosem. Grzanki: chleb kroimy w kostkę, masło rozpuszczamy, dodajemy chleb, posypujemy bazylią, smażymy na złoto
słodki bratekTotal time 1 godzina Pieczone kotlety z fasoli i batatów, podane z guacamole i salsą z pomidorów. Pyszny obiad wegetariański. Author: Cooking for Emily Ingredients 1 łyżka oliwy 2 cebule 2 bataty średniej wielkości 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 2 puszki czerwonej fasoli pól pęczka kolendry, posiekanej(...)jajka sól, pieprz do smaku DO PODANIA guacamole ( rozgniecione avocado, sok z limonki, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli, troszkę rozgniecionego czosnku) salsa z pomidorów ( 3 pomidory pokrojone w kostkę, pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, trochę posiekanego chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, garść posiekanej kolendry) Instructions Cebulę posiekać. Bataty obrać i zetrzeć ( najlepiej za pomocą spiralizera
Cooking for Emilyletni lekki posiłek. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kurczaka, pęczka świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku, 2 pomidorów, 400 gram ziemniaków, garści świeżej rukoli, 100 ml śmietany 18%, 100 gram sera gorgonzola, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, oleju. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania jego najważniejszego elementu(...)niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżeczką suszonego oregano. Przez praskę przecisnąłem dwa ząbki czosnku i dodałem do kurczaka. Skropiłem kurczaka łyżką oliwy i całość dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem na 15 minut. W międzyczasie rozgrzałem grilla, na którym smażyłem kurczaka po 5 minut z każdej strony. Pomidory pokroiłem w półplasterki i umieściłem w miseczce. Dodałem
Wyprawy kulinarne