masła 2 jajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidorów bez skóry (1 użylam jednej puszki i sporo domowego przecieru pomidorowego) 1 szklanka bulionu (z kostki) 3 łyżki śmietany 18% suszona bazylia świeża natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku(...)pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z resztą masła. Do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około 20 minut. Przyprawić śmietaną i sporą ilością bazylii. Zapraszamy do zakup
cucinaremasła 2 jajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidorów bez skóry (1 użylam jednej puszki i sporo domowego przecieru pomidorowego) 1 szklanka bulionu (z kostki) 3 łyżki śmietany 18% suszona bazylia świeża natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku(...)pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z resztą masła. Do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około 20 minut. Przyprawić śmietaną i sporą ilością bazylii. Zapraszamy do zakup
cucinaremakaronu w przeróżnej postaci. 4-6 porcji 300 g mielonej cielęciny lub jagnięciny 1 bakłażan 1 puszka pomidorów (400g) słoiczek czarnych drylowanych oliwek (ok. 150-200 g) ser feta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka(...)drobno) i ewentualnie pozbywamy się skórki jesli stała się sucha. W międzyczasie mięso mielone przesmażamy na dużej patelni na oliwie. Gdy się chwilę przesmaży dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek, oregano, pomidory, trochę gorącej wody i doprawiamy całość solą i pieprzem (ale niezbyt dużo, bo pamiętajmy, że feta i oliwki są słone). Całość dusimy na średnim ogniu około
Simple Dishcebula 2 ząbki czosnku ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki cukru sól, pieprz, pieprz ziołowy suszony majeranek szczypta chilli ew. mąka do zagęszczenia sosu posiekana natka pietruszki Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić(...)Następnie wrzucić pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki, oprószyć solą, przykryć i smażyć aż puszczą sok. Na koniec dorzucić oczyszczone i pokrojone w średnią kostkę papryki i pomidory z puszki. Wymieszać, doprawić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez jakieś 10-15 minut. Wymieszać, ewentualnie doprawić i zaciągnąć mąką jeśli sos będzie za rzadki. Podawać na ciepło posypane posiekaną
Simply FoodNajlepszy sos do pizzy, to ten, który samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez ok 40 min. Przyprawy : Do sosów najlepsze będą suszone zioła min. oregano, bazylia. Nie należy dodawać ich zbyt dużo bo mogą zdominować smak całej pizzy. Świeże natomiast zioła najlepiej(...)składników na pizzy. oryginalność: Typowa włoska pizza jest cienka i chrupiąca, ma niewielką ilość dodatków, więc nie jest zbyt kaloryczna. Klasyczna to połączenie mozzarelli, sosów, pomidorów i bazylii. Najważniejsze jednak jest to aby zrobiona przez nas pizza smakowała nam i naszym domownikom. Cały proces jej tworzenia to niezła frajda dla dzieci, należy o tym pamiętać, bo przecież, które dziecko
W Moim Magicznym Domuzawartością farszu. Składniki: 20 liści winogron+4 0,5 kg łopatki 1/2 szklanki ryżu 2 pomidory 1 nieduża cebula 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku olej i 2 łyżki(...)pieprz do smaku szczypta cukru Sposób przygotowania: Liście umyć i wrzucić na osolony wrzątek, blanszować około 30-40 sekund, aż zmienią kolor. Wyjąć, przestudzić i odciąć korzonki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Ryż ugotować, mięso umyć, pokroić i przekręcić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulę, zeszklić. Do dużego naczynia
Gosia gotujedyni hokkaido pokrojonej w kostkę ciecierzyca z puszki w połowie odsączona w zalewy pomidory w puszce duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę duża garść szpinaku łyżka posiekanej pietruszki przyprawy: po łyżeczce wędzonej czerwonej papryki, utartych ziaren kolendry oraz suszonego oregano szczypta soli oraz pieprzu cayenne olej do smażenia mąka do zagęszczenia Przygotowanie(...)dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Przesmażamy najpierw cebulkę by była szklista, a następne czosnek. Dodajemy dynię i smażymy wszystko razem około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, ciecierzycę z zalewą oraz szpinak. Wszystko razem dusimy około 20 minut aż dynia będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze około
Życie ze smakiemmielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy do smażenia gałązki świeżego tymianku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki kawałek parmezanu lub innego twardego sera np. bursztyn 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki(...)zeszkliłam na oliwie. Pod koniec dodałam posiekane ząbki czosnku i tymianek. Dodałam zmielone mięso i przyprawy. Mieszałam i smażyłam około 10 minut. Następnie odsączyłam nadmiar sosu z pomidorów. Najlepiej przez sitko. Przełożyłam je do mięsa. Wymieszałam i dusiłam przez kolejne 10-15 minut. Starłam ser na tarce. Wsypałam go do mięsa. Wymieszałam, doprawiłam wszystko do smaku
potrawyregionalnemigdałowego łyżka mąki kukurydzianej pęczek świeżej kolendy łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego, startego na tarce) łyżeczka kuminu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki dobrej jakości oleju roślinnego *opcjonalnie 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego, jeżeli pomidory były kwaskowate Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, czosnek, imbir, kumin
greenscarfbędzie puree. Ale dla ścisłości na końcu podaję przepis. Składniki: - 8 plastrów schabu - 1 cebula - 200 g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 pęczka bazylii - 100 ml białego, wytrawnego wina - puszka pomidorów - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: 1. Schab posypujemy z obu stron solą i pieprzem, smażymy na patelni(...)podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem. 3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy do sosu. "Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby zrobić puree to będzie potrzebował: - 1 kg ziemniaków - 40 g suszonych borowików - 200 ml mleka
Kraina Tysiąca Smakówsmakach zaczynam od INDII! Składniki; 50 dag filetu z indyka 1 cebula 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżeczka przyprawy garam masala Skworcu 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki Skworcu szczypta chili, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy 1 szklanka mleka(...)cząstki i wrzucamy do malaksera. Miksujemy na mus. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy zmiksowaną cebulę , przyprawę tikka masala, kurkumę, sól, chili i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka chwil. Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę. Wrzucamy do malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko
Radość kipiąca uśmiechem.chorizo z wolnowara Składniki: 500g udek z kurczaka wyfiletowanych 200g chorizo (użyłam pikantnego) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych (400ml) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej(...)wolnowara. Chorizo pokroić na półplasterki grubości około 0,5cm i dodać do kurczaka. Paprykę umyć i pokroić w paski i wrzucić do wolnowara. Warzywa i mięso zalać pomidorami, dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, paprykę słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz oraz zioła: tymianek, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować 3-4 godziny
Codzienne GotowaniePomidory, pomidory, pomidory... Co by dzisiaj do nich dodać?? Już wiem!! :)) Zapraszam!!! 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 mała cebula sól pieprz papryka suszona kaszka kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje(...)naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami z puszki - ja swoje połączyłam ze świeżo posiekaną bazylią. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ziemniaczkami czy kaszą. U mnie był to ryż
BezglutenowaIzabelapieprz do smaku opcjonalnie do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu (jeśli pomidory są bardzo kwaśne) świeże zioła do posypania – posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra Wykonanie : Piekarnik nagrzej do 200C. Kawałki bakłażana wymieszaj w odrobinie roślinnego oleju lub w oliwie, dodaj suszone zioła (np. zioła prowansalskie), ponownie wymieszaj, wysyp na blachę do pieczenia i piecz przez(...)minut, aż staną się rumiane i lekko przypieczone. W rondlu rozpuść masło klarowane, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane ze skóry i pokrojone pomidory (mogą być z puszki), 1 łyżeczkę przyprawy curry, kurkumę, cukier (lub inulinę), trochę soli i pieprzu i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczone bakłażany oraz ugotowaną
Kubki smaku