suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:28/78)

Chow mein z wołowiną po tajsku 165

bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy(...)woda się zagotuje wyłączamy gaz i wrzucamy makaron, pozostawiamy na 4 min następnie przelewamy zimną wodą i odsączamy. Następnie polewamy olejem sezamowym. Zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy. Kroimy wołowinę w cienkie paski. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i wrzucamy na niego mięso. Chwilę smażymy następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry czosnek, łyżeczkę startego imbiru

Brzuszki Łakomczuszki
własna wędzona kiełbasa paprykowa 221

łyżka słodkiej papryki 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( możemy  dodać więcej słodkiej papryki, ale wtedy uzyskamy wyrób bardziej podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek

Miód i pieprz
kabanos z domowej wędzarni 215

pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra(...)opakowaniu zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą

Miód i pieprz
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 178

pęto ok 500 gr kiełbasy wędzonej z dziczyzny-ok 400 g wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy(...)kiełbasy szklimy cebulę, po minucie dodajemy posiekany, zgnieciony w garści por. Dorzucamy zgnieciony nożem, a potem posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Podlewamy winem.Jak wino się zredukuje wrzucamy mieloną wołowinę, solimy, pieprzymy; dodajemy ziół i paprykę. Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy.Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę

BaRepas
Dojrzewająca polędwica wołowa 106

Od dawna przymierzaliśmy się do przygotowania polędwicy dojrzewającej. Wcześniejszym naszym hitem była  suszona wołowina   która króluje na spotkaniach przy piwie, teraz do

Niezły Młynek
Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu 80

doprawionego sosu, który po upieczeniu można przyjemnie łączyć z dyniowym makaronem. Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki czerwonej soczewicy Kawałek sera pleśniowego 1 dynia makaronowa ½ szklanki wina Tarty parmezan – kilka łyżek

Niedzielny kucharz
Top 10 pomysłów na świąteczny obiad 126

Ropa vieja - duszona wołowina z dodatkiem świeżych warzyw, tj. papryki, cebuli i pomidorów. Mięso dusimy, aż do całkowitego "rozpadu". 2 . Duszona wołowina w aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosie .  Całość przygotowana w szybkowarze. Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie.  3. Duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami

Ugotować
Kule mięsno-ryżowe 114

istnieje. To właśnie ze strony Ireny i Andrzeja pochodzi ten przepis. Trochę go zmodyfikowałam. Składniki: 40 dag mielonej wołowiny (u mnie mięso wolowo-wieprzowe) 1 szklanka ryżu 3 posiekane ząbki czosnku 1 jajko 1 średnia cebula 1 łyżka kolendry (u mnie suszona) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina tymianku 2 łyżki oleju / oliwy 3 łyżki tartego żółtego sera

Kuchnia domowa Ani
Roladki z karkówki z pesto, szynką, pomidorami i mozzarellą 157

Składniki na 8 roladek: 8 grubszych plastrów chudej karkówki (ok. 1,5 cm) 8 połówek suszonych pomidorów w oliwie 4 łyżki zielonego pesto opakowanie mozzarelli

Czerwień i błękit
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 191

foremki. Obydwie metody przetestowałam, i jedna i druga dobra. składniki (2 foremki 10x 23 cm) 250 g wołowiny - łopatka 250 g wieprzowiny - łopatka 400 g podgardla 250 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, seler, por, cebula) 40 g suszonych prawdziwków 4 jajka 1 bułka ok 60  g 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek

Stare Gary
Tegoroczny bigos z winem marsala 99

dodaję całe ziarna jałowca i angielskiego ziela. Poza tym lubię w bigosie rozmaryn i majeranek. Jako przyprawę traktuję również suszone grzyby. Bigos bez grzybów dla mnie nie istnieje. W tym roku dodałam suszone prawdziwki, które tak namiętnie zbierałam przez całą jesień. Gotuję bigos w dużej porcji. Po pierwsze praktycznie jemy bigos raz do roku na święta, więc musi(...)średniej wielkości 1 l kiszonej kapusty 1 kg szynki wieprzowej 600 g karczka z wołowiny 150 wędzonego boczku 5 śląskich, kiełbasa śląska 100 ml koncentratu pomidorowego 2 duże cebule 1 czosnek solo 2 duże liście laurowe 5 ziaren jałowca 6 ziaren angielskiego ziela 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 200 ml marsala wina 50 g masła

codojedzenia
Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) 116

Wołowina, grzyby mun, pędy bambusa, makaron ryżowy, zioła, sosy i przyprawy, trochę przy tym daniu było zabawy, ale co się nie robi żeby zjeść coś innego i bardzo smacznego. Składniki: ok. 500 g wołowiny, 4 łyżki sosu(...)soją i imbirem, 2 łyżki sosu sojowo – grzybowy, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ziarna kardamonu, 1 mini suszona papryczka chili, 20 g suszonych grzybów mun, 1 garść pędów bambusa krojonych z zalewy, garść świeżej mięty pieprzowej, garść świeżej kolendry, 1 płaska łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, 1 limonka

Moniki Smakołyki
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 137

bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść

Kulinarna Polska
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 125

garnek, nóż, widelec, łyżkę, widelec, łyżkę cedzakową, chochlę, głębokie talerze lub bulionówki, ewentualnie łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego pieprzu, lubczyk świeży (kilka gałązek) lub suszony (1-2 łyżeczki), natkę pietruszki, sól. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Usuń z niego ewentualne

blog.moje-pasje.info
Spaghetti z sosem pomidorowym na białym winie z Pancettą 111

szalotki również pokrojone drobno 4 ząbki czosnku przekrojony na 4 sól morska i pieprz grubo mielone suszona bazylia i oregano do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób: Jak zawsze zabieramy się najpierw za marynatę mięsa Wołowina ,jajko, cebula ,czosnek pieprz i sól z ziołami lądują w misce . Wyrabiamy mięso tak by połączyć wszystkie

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania