Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe sól, słodka i ostra papryka, pieprz, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek 2-3 łyżki oleju Polędwiczki umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż
Czerwień i błękitsosu piersi kurczaka, mięso mielone np. z indyka czy wołowiny, oliwki, kukurydzę, posiekane świeże pomidory czy paprykę. Będzie pysznie! Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się także do pizzy, zapiekanek, to także sos-baza, do którego możecie dalej dodawać ulubione składniki czy przyprawy. SKŁADNIKI: puszka pomidorów krojonych 1 średnia cebula 4 suszone pomidory 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Zasmakuj Kuchnidrobiowego – to ma być mocny, esencjonalny, głęboki i wytrawny mięsny smak. Jeśli nie potraficie zrobić esencjonalnego bulionu z wołowiny, w tym wypadku do zupy cebulowej najlepiej zrobić bulion z wołowej kostki bio o obniżonej zawartości sodu i podkręcić go do smaku suszonym grzybkiem (lub nawet trzema- umami!), paroma kroplami sosu sojowego (znowuż umami!), skórką odciętą z parmezanu (i jeszcze
Karo in the KitchenBuraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza. Składniki: 500 g wołowiny z kością (szponder, łata) 4 duże buraki 1 duża marchew po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki kilka suszonych grzybów kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe ¼ szklanki octu winnego 2/3 szklanki słodkiej
Czerwień i błękitmaszynce podczas mielenia. To, co? Zaczynamy... Składniki: 500 g karczku 500 g tłustego surowego boczku 250 g wołowiny ½ tuszki kurczaka (lub kury) 150 g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 bułki Warzywa: 2 marchewki pietruszka kawałek selera 1 cebula kilka grzybków suszonych i przyprawy: gałka muszkatołowa, ziarenka pieprzu, pieprz czarny mielony, sól, imbir w proszku, ziele angielskie, cynamon mielony
Kuchnia u Krysirozplącze rozwichrzone wiatrem włosy :) Vamos do Kuchni! :D Chili con Carne z kawą i czekoladą Potrzebujesz: 500g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki mielonego chili 150 ml bulionu (warzywnego lub wołowego) 70 ml kawy (zbożowej lub zwykłej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie – 2 ziarenka Kapustę spróbować i jeśli
Ola la LCHFdużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko raz na samym końcu. Ugotowane grzyby tnę na większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą
Gotowanie i blogowaniepolski obiad <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g udźca wołowego lub wołowiny na pieczeń 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 suszony grzybek (opcjonalnie) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Do podania: kluski śląskie
My Culinary Artwręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :) Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego - woda - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek laurowy
Sajkofanka smakubłonek, kroimy w centymetrową kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki, mocno solimy i pieprzymy, otaczamy w mące pokrojoną wołowinę, nadmiar mąki strząsamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i patiami rumienimy mięso z każdej strony, mieszając, na średnio wysokim ogniu. Przesmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Gotujemy mięso w bulionie pod przykryciem, na małym ogniu przez 1,5 godziny – do czasu aż żeberka(...)może stanowić samodzielne danie obiadowe. SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek wieprzowych mięsnych 2 marchewki 250g 2 pietruszki 200g 2-3 łodygi selera naciowego 150g 2 duże ziemniaki 200g 1 cebula 150-200g 2 duże ząbki czosnku 5g grzybów suszonych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 litry
Karo in the KitchenFantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia. Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji(...)łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku
Apetyczna babeczkatego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu. Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Składniki 500 g mielonej wołowiny * 500 ml passaty pomidorowej(...)łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz czarny sól Instructions Podsmażamy chwile przyprawy, aby wydobyć z nich cały smak i aromat. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni
Wędrówki po kuchniposiadacie, spróbujcie użyć zwykłego naczynia żaroodpornego - efekt też będzie zadowalający. Przygotowanie wołowiny po burgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy(...)łyżki klarowanego masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, by namiękły (potrwa to co najmniej 30 minut). W żeliwnym garnku rozgrzać masło z oliwą i wytopić na nich pokrojony w kostkę boczek. Zrumienione skwarki wyjąć i zostawić na później. Wołowinę umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę - o boku mniej
W SMAKboczniakami i jarmużem (4-6 porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku(...)Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach 20×30 cm. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino
karmelowy