suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:29/78)

Spaghetti sycylijskie 202

słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy(...)nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut

sierotka maRysia w kuchni
Bigos 158

surowego 0,5 kg kiełbasy wędzonej 0,5 kg wędzonego, parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej (ja używam łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina 30 dkg suszonych grzybów 2 winne jabłka 0,3 kg suszonych śliwek 0,1 kg śliwek wędzonych – opcjonalnie

ladykitchen
Zapiekanka makaronowa z beszamelem i wołowiną 204

Składniki: 300 g mielonego mięsa wołowego 1 łyżka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego  łyżeczka suszonej bazylii 200 g makaronu typu 'kolanko' 2 łyżki masła

My Culinary Art
kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 200

wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około(...)opakowaniu zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą

Miód i pieprz
Wieprzowina po seczuańsku 115

smaki, koniecznie wypróbujcie tez przepis, jak również przepisy na kurczaka po seczuańsku, kaczkę po seczuańsku czy wołowinę po seczuańsku. Mięso przyrządza się z sosem sojowym i pędami bambusa, cebulką, czasem marchewką pokrojona w zapałkę. Ja jako miłośniczka słodkich smaków, dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny, ale jest to opcjonalne. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ PO SECZUAŃSKU Składniki wieprzowina po seczuańsku: 400g wieprzowiny

Dorota Smakuje
Woławina 168

jest smak — tutaj nie można narzekać na jego brak. Wszystko się kręci wokół fenomenalnie przygotowanej wołowiny — pysznej, delikatnej i idealnie posiekanej. Dalej mamy dodatki: przepiórcze jajeczka, kawior, marynowany zielony pieprz, jabłuszka kaparowe, marynowane grzybki, ogórki konserwowe, bazylię, ocet  balsamico , oliwę, pomidory suszone, jadalną ziemię, cebulę czerwoną, szczypiorek, sól morską oraz kiełki. Tym tatarem można się bawić, mieszać smaki

Food Square
Rolada wołowa z suszonymi pomidorami 137

Mięso wołowe naciąć w poprzek na grubość 1 cm tworząc tzw. spiralę. W ten sposób powstanie nam długi płat mięsa. Następnie lekko go rozbić. Doprawić mięso

Kuchnia Pokoleń
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 161

esencję do sosu cebulowego.Wymieszać i gotować około 5 minut. Esencja stworzona na bazie bulionu oraz suszonych przypraw i ziół, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również ekstraktowi z czerwonego wina. Pozwoli przygotować gęsty, kremowy sos cebulowy, który będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny. Przyprawa gosposi Rafex -Skład w różnych proporcjach pieprz czarny- grys, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek

Moje domowe kucharzenie
flaczki wołowe... 164

mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca mielona, 1 łyżeczka pieprz ziołowy, 1 łyżeczka chili suszona mielona, 2 łyżki majeranek, - do smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukaćdo wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gulaszowa z wolnowaru 233

składniki 700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka 600 g ziemniaków najlepiej czerwonych 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka(...)bulionu przygotowanie Wolnowar (3,5 l) rozgrzać zgodnie z instrukcją. W głębokiej patelni wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Na  tłuszcz wrzucić wołowinę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę i obsmażać aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać partiami. Przełożyć wołowinę do miski. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć patelnię

Stare Gary
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 280

purée . Czym się różni shepherd’s pie od cottage pie? Mięsem – zapiekanka pasterska powstaje z jagnięciny, czyli najczęściej występującego na Wyspach Brytyjskich mięsa, a cottage pie robi się z wołowiny. Nazwy jednak przez ponad 100 lat były i w dalszym ciągu używane są zamiennie. Cottage pie i shepherd’s pie były daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości(...)sprawiłby, że zaczęłoby się ciągnąć. NADZIENIE MIĘSNO-WARZYWNE 4 średnie porcje 0,5kg mielonej wołowiny 200ml mocnego, esencjonalnego rosołu wołowego 100g cebuli (biała lub czerwona) 150g selera naciowego 150g marchewki 150g zielonego groszku (mrożony) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2-3 czubate

Karo in the Kitchen
Pasztet ze śliwką 214

surowego boczkuPęczek włoszczyzny1 cebula2 ząbki czosnku3 jajka200g suszone śliwkiGarść suszonych grzybówGarść suszonej żurawiny1 bułka kajzerkaPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy(...)Jeśli mięso jest zbyt suche dodajemy wywaru ( u nas było to około 8 łyżek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do około 1/3 wysokości keksówek. Następnie układamy suszone śliwki i żurawinę, wykładamy pozostałe mięso. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce

Kolizje Smaków
Menu na tydzień: Awaryjne menu na tydzień 80

Kurczak po prowansalsku, saltimbocca, pulpety szwedzkie, zoodle w sosie z suszonych pomidorów, makaron z grzankami i pistacjami – tak wygląda menu na ten tydzień. W Niedzielnym Kucharzu najbardziej lubimy, kiedy w niedzielę wieczorem mamy lodówkę zapakowaną jedzeniem spakowanym do pojemników na cały tydzień. Wiemy wtedy co będziemy jeść przez najbliższe pięć dni, to po pierwsze, po drugie – nie musimy biegać(...)koszt ich zakupu. Wszystko kupiliśmy w jednej z sieci marketów. Lista zakupów Mięso Mielona wołowina 400 g Mielona wieprzowina 400 g Podwójna pierś z kurczaka 500 g 2 nogi z kurczaka Prosciutto Owoce morza Krewetki surowe Makaron Opakowane linguini Zioła Szałwia pęczek Pietruszka pęczek Bazylia suszona Zioła prowansalskie suszonych Tymianek suszony Warzywa 2 małe cukinie Szalotki

Niedzielny kucharz
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 286

zrobię zawsze im smakują. Dzisiaj przyrządziłam krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami. Dzieciaki pewnie zadowoliłyby się ketchupem ale dzisiaj ugotowałam do nich prosty, pomidorowy sos. Przepis na krokiety jest bardzo łatwy. To takie naleśniki nadziewane na słono, panierowane i smażone. Krokiety można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest(...)pszennej mąki 600 ml mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie ½ kg ugotowanego lub smażonego kurczaka obranego z kości 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki 10 suszonych pomidorów w oleju 200 g mozzarella Sos pomidorowy 1 cebula 1 czosnek solo 2 łyżki masła 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy

codojedzenia
GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU 359

Kasia 👄  SKŁADNIKI: 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina) 2 łyżki  wędzonej papryki mielonej 2 łyżki musztardy  1 -1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 2 liście laurowe, pokruszone 1 łyżka majeranku suszonego 1 szczypta goździków, mielonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej następnie

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania