Gorszej jakości mięso powinniśmy marynować od 2-4 godzin a duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać
naRuszciedopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu 2 łyżki mleka 1 łyżka suszonej bazylii 2 jajka 1 szklanka bułki tartej margaryna do posmarowania formy CZAS
My Culinary Artaromatyczna :) Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) SKŁADNIKI: - 800 gr wołowiny, łopatki wieprzowej lub kurczaka ( ja użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galangalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego "szechuan pepper" - 2 cebulki dymki
Zainspiruj się kuchniąścinki , skrawki , resztki z tuszy , byle dość tłuste ) 1 kg wołowiny , też najlepiej ścinki , skrawki , gulaszowe lub szponder z tłuszczykiem 3 łyżki soli 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mielonej białej gorczycy 1 łyżka mielonego ziela angielskiego 1 łyżka mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka suszonego , granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody osłonka
Ogrodnik w podróżyprzyrządzania. Polecam profesjonalne strony kół łowieckich, jest tam dużo cennych wskazówek na temat dziczyzny. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny :) Mięso z jelenia smakiem przypomina mi wołowinę i odrobinę wątróbkę. Ogólnie bardzo smakowało całej rodzinie. Wcześniejsze marynowanie mięsa jest nieodzowne. Powinno leżakować w marynacie kilka dni, ale ja nie miałam na to czasu i moczyło się przez(...)laurowe -2 ziela angielskie -1 łyżeczka suszonego rozmarynu -50 ml oleju Ponieważ ja zakupiłam gotowe, pokrojone w kawałki mięso odpadło mi usuwanie błon, które sprawiają, że mięso staje się łykowate. Dlatego dokładnie takie błony usuwajcie z całego kawałka mięsa, a krójcie tylko w poprzek włókien. Podobnie jak wołowinę. Przyrządzamy marynatę: obieramy cebulę, przekrawamy na pół
Kulinarne przemysleniaZ zamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym
Dzieje kuchennej Wiewióryragù oznacza po prostu sos mięsny, zaś jego odmian jest mnóstwo. Tą najbardziej znaną jest ta, która pochodzi z Bolonii, czyli właśnie sos boloński. Gęsty i konkretny, na bazie wołowiny (lub wieprzowiny) to coś, co kochają nie tylko Włosi, ale i my. W tej tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej(...)rotator.tradetracker.net/?r=85424&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Składniki 400 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1/4 korzenia selera puszka pomidorów cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 200 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz świeże zioła, np. tymianek lub oregano (można użyć suszonych, jeśli nie mamy świeżych) 100 g suchego makaronu tagliatelle lub makaron domowy
Analiza SmakuSKŁADNIKI na 2 porcje: 6 łyżek suszonej czerwonej soczewicy (lub żółtej albo zielonej) 1/2 ogórka wężowego 5 suszonych fig 2-3 cm kawałek zielonej części pora (dla koloru) otarta skórka z 1 limonki łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka miodu lub syropu np. klonowego 1/4 łyżeczki pasty z chili Sambal lub Sriracha 1 łyżka oliwy lub oleju Wykonanie(...)paseczki i resztę składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą suszonego czosnku Sałatkę wymieszać. Schłodzić przed podaniem. I to cała praca a jaki zaskakujący smak. Wszystko dzięki skórce limonki. Podawać do wszystkich mięs i ryb w letnie dni zamiast ziemniaków. Idealnie nadaje się do wołowiny, cielęciny i jagnięciny
Sztuka gotowania w/g Samirywięc warto spróbować to grillowe danie. Składniki ok. 18 szt.: 2 krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 garście świeżego szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól do smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości
Moniki Smakołykirzeźnika. Zza lady nie uśmiechała się wcale do mnie żadna Pani, a wołowina i wątróbka. Szybka wyliczanka i wątróbka kupiona. Zastanawiałem się z czym ją zrobić, jak przygotować, by nie było zbyt tradycyjnie i przewidywalnie. Wyciągnąłem ryż arborio i robimy risotto. Czego użyłem? -250 gram ryżu -suszone koźlarze -szklanka wermutu -200 ml wrzątku -czerwona cebula -sól, pieprz -tymianek suszony
BaRepasDzielimy na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy mocno olej i rumienimy mięso, nic się nie stanie gdy nawet lekko je przypalicie. Wyjmujemy zrumienioną wołowinę z rondla. Rondla nie myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy(...)szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler zrobi lekko przeźroczysty. Wlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu. Wrzucamy świeżą lub suszoną szałwię, liść laurowy, dwa zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wkładamy do rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy i całość dusimy na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem
Karo in the Kitchensoczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości - a nie jak w przypadku suchego mięsa kurczaka(...)listkami bazylii i oregano ( lub suszonymi - po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich i ok 1/3 łyżeczki chili w proszku. Mieszamy, dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą, koncentrat i sos pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10-15 minut (lub ok 1 godzinę, jeśli użyliśmy wołowiny lub wieprzowiny
cool and mintySkładniki: 6-8 plastrów karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka
Kuchnia domowa Aninajlepiej gotować bigos nawet kilka dni. Smak idealny to połączenie pikantności, słodyczy, kwaskowatości, wędzonki śliwek i wykwintny posmak mięsa. Najczęściej do bigosu wykorzystuje się tłustsze kawałki wieprzowiny i wołowiny, resztki mięs z pieczeni, wędliny, klasycznie jednak w bigosie powinna zagościć dziczyzna (dzik lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu, w czasie gotowania podlewa się potrawę czerwonym winem, dodaje miód oraz(...)powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje, że bigos będzie zbyt kwaśny, warto również przepłukać kwaszoną kapustę przed dodaniem do bigosu. Koniecznie poszukajcie wędzonych śliwek, te suszone ogólnie dostępne nie mają tych walorów smakowych. W okresie poświątecznym można dostać te wędzone znacznie łatwiej. Bigos uwielbia odgrzewanie i przemrożenie, im częściej go podgrzewamy tym smak się wzbogaca
Słodki Kompromistradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, a także czerwone wino i powidła śliwkowe. Idealna potrawa na wykorzystanie mięs pozostałych z obiadu. Niekiedy zdarza się również, że zakupimy nieco więcej wędliny niż jesteśmy w stanie(...)kiszonej kapusty 1 duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka
Moja Książka Kucharska