suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:24/78)

Cannelloni w dwóch smakach 188

podsmażałem je przez około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię 200 gram mielonej wołowiny. Mięso starałem się rozdzielać, aby nie robiły się z niego grudki. Kiedy mięso zmieniło już swój kolor dodałem na patelnię zawartość jednej puszki pomidorów, 2 łyżki octu balsamicznego, szczyptę suszonego tymianku, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Dolałem również około 300 ml wody

Wyprawy kulinarne
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem 181

Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu

Buniabaje w kuchni
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 90

smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób   jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona(...)Uwaga -  znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony  Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini

Cztery Fajery
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 163

rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut.cannelloni z wołowiną

Bon Appetit Małgorzaty
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT 137

GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo wypełni smak

Markowy smak
Szaszłyki z wołowymi klopsikami 73

równie smaczne. Mówi się, że ile jest ludzi tyle jest pomysłów. To jeden z nich :) Składniki : - około 500 g wołowiny, - 1 cebula, - 1 jajko, - sól, pieprz, - 1 płaska łyżeczka kminku, - 1 - 2 bułki tartej, - 1 - 2 łyżki mąki, - śliwki suszone, - podwędzana szynka, - papryka konserwowa, - olej do obsmażenia. Wykonanie: Mięso zmielić razem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i utuczonym

Przepisy Mikołaja
Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina 190

piersi z kaczki ze skórką, około 800 g 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1½ łyżeczki suszonego tymianku Sos z czerwonego wina 1 szalotka 30 g masła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier do smaku Do podania pieczone ziemniaki zielona sałata

codojedzenia
GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT 183

GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak

Markowy smak
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 213

gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy

Zawsze głodna!
No i… Klops 157

smacznie… No i… Klops.     Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu- 2 duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli

mojewypiekiinietylko
Domowy wigilijny barszcz - przepis 214

centymetry  czosnek 3 ząbki por 1 szt  seler naciowy 3-4 pędy  grzyby suszone (prawdziwki, podgrzybki) garść  konfiturę z żurawiny 2-3 łyżki (można pominąć nadaje lekkiej kwasowości) domowy zakwas do barszczu klik  ok. 70 dag wołowiny z kością  sól do smaku  świeżo zmielony pieprz do smaku   świeży tymianek(...)zamykamy i tak przygotowany wrzucamy do naszego barszczu (po wygotowaniu można spokojnie w całości to wyjąć i nikomu w ząb przypawa nie wejdzie:)) Dodajemy obrany imbir, zioła i nasze suszone grzyby. Całość powoli gotujemy na wolnym ogniu, aby jak najwięcej aromatu wydobyć. Aby, uzyskać barszcz bardziej kwaskowy przełamany słodyczą dodaję do niego 2-3 łyżki konfitury z żurawiny

Basia w kuchni
Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur 92

jaki jadłam, czyli pełen przypraw , ale bez nadzienia . Polecam , ciekawa potrawa o bardzo oryginalny, smaku . Jeszcze bardziej niesamowita z arabskim sosem miętowo-jogurtowym . składniki : 0,5 kg drobno zmielonej wołowiny , najlepiej z dodatkiem szpondru , żeby nie była zbyt chuda i sucha 1/2 szklanki kaszy bulgur (przygotować, według opisu,na opakowaniu,taka jest najlepsza ) 1 cebula 2 łyżeczki , grubo , mielonej ,papryki(...)można zastąpić pietruszką lub suszonymi liśćmi kolendry ) sól do smaku do obtoczenia : 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka całych ziaren kolendry 1 łyżka suszonego rozmarynu dodatkowo : cytryna do podania Cebulę obieramy , kroimy , wrzucamy do malaksera razem z kaszą bulgur i miksujemy na dość gładką masę . Przekładamy do miski , dodajemy do nich mieloną wołowinę i wszystkie przyprawy

Ogrodnik w podróży
Zupa gulasz 182

Zupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowiczaskładniki800 g wołowiny bez kości50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu2 duże cebule1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 świeże żółte lub zielone papryki1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów)1–2 ząbki czosnku3 marchewki2 pietruszki600 g ziemniaków1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę(...)dnem wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego

Stare Gary
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 316

listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania olej do smażenia placków CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy

My Culinary Art
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 158

wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki 1 gałązka selera naciowego lub kawałek selera korzennego 1 duża cebula ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego 1 łyżka rozmarynu świeżego lub ½ łyżki suszonego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe Gałka muszkatołowa – duża szczypta Szklanka piwa stout lub ewentualnie guinessa lub innego portera. Kto nie lubi piwa(...)drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając od siebie mielone, by rozpadło się na drobne kawałeczki. Kiedy mięso podsmaży się i zbrązowieje przekładamy je do miski. Przygotowanie sosu do shepard

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania